Absolvenții de facultate din București cer salarii mari. Realitatea: 25% sunt șomeri

de:
31 iul. 2013
0 Afișari
Absolvenții de facultate din București cer salarii mari. Realitatea: 25% sunt șomeri

Pretenţiile salariale ale absolvenţilor de facultate sunt mai mari cu 25% în Bucureşti faţă de restul ţării, potrivit unui studiu realizat recent de Catalyst Consulting în rândul a 8.700 de tineri.

„În 2013, așteptările salariale ale persoanelor fără experiență din București au crescut cu aproximativ 10% față de 2012. De exemplu, un tânăr din București, fără experiență profesională, care studiază sau a absolvit o facultate cu profil economic, are așteptări salariale în jurul a 1.500 RON net, față de aproximativ 1.300 RON net în 2012”,spun realizatorii studiului.

Și așteptările salariale ale profesioniștilor cu 3-5 ani de experiență au crescut puțin față de 2012. Dacă anul trecut o persoană cu background economic și cu un nivel de experiență sub cinci ani avea așteptări în jurul a 3.200 RON net, așteptările salariale au crescut anul acesta cu 300 RON.

„Dacă ne uităm la diferențele așteptărilor salariale ale respondenților cu profil economic versus cele ale respondenților cu profil tehnic, putem vedea că cei cu profil tehnic își doresc în medie salarii cu 30% mai mari”, se precizează în raport.

Studiul evidențiază așteptări salariale diferite pentru candidații din provincie și cei din București, cei din București așteptându-se la salarii mai mari cu 25% comparativ cu cei din provincie, indiferent de nivelul de experiență.

Salariul continuă să fie cel mai important criteriu la angajare pentru aproape jumătate dintre absolvenţii români, însă tinerii sunt din ce în mai preocupaţi de găsirea unui loc de muncă sigur, se mai arată în studiu.

Pentru candidați cele mai importante criterii în alegerea angajatorului sunt salariul și pachetul de beneficii oferit de acesta (47%), imaginea companiei (36,5%), programele de training puse la dispoziție de angajator (36,3%) și siguranța locului de muncă (35%).

Şomajul în rândul tinerilor ar putea ajunge, în acest an, la o valoare de 25%, ceea ce ar reprezenta ‘pragul de alarmă’ al acestui indicator pentru cei care au absolvit o formă de şcolarizare, a declarat recent ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. „Chiar dacă la nivel de ţară suntem sub media europeană, în ţară sunt judeţe unde şomajul tinerilor este mare, şi mă refer la zona Moldovei şi zona de Sud a ţării’, a spus ministrul Muncii.

Cookies