UPDATE | Legea care introduce certificatul verde obligatoriu pentru cei mai mulți angajați a fost respinsă de Senat

27 oct. 2021
1271 Afișari
UPDATE | Legea care introduce certificatul verde obligatoriu pentru cei mai mulți angajați a fost respinsă de Senat
BREAKING | Legea care introduce certificatul verde obligatoriu pentru cei mai mulți angajați a trecut de Senat. Cine nu ar mai putea merge la serviciu dacă nu e vaccinat

Proiectul de lege care prevede introducerea certificatului verde COVID pentru personalul medical, dar și în cazul instituțiilor publice, inclusiv Parlamentul, și în clădirile de birouri a fost, în final, respins de Senat. Senatorii au votat electronic, online, dar și telefonic - așa-numitul "sistem hibrid", ceea ce a dus la încurcături privind rezultatul votului. În final, când au fost puse toate cap la cap, concluzia a fost "proiect respins". Deși a fost votat de o majoritate de senatori, nu a fost de-ajuns: a fost votată de majoritatea simplă - care presupune jumătate plus unul din numărul senatorilor prezenți. Pentru a trece de Senat, legea care introduce certificatul verde obligatoriu la serviciu, care e lege organică, avea nevoie votul majorității calificate - adică jumătate plus unu din numărul TOTAL de Senatori.

Președintele Senatului, Anca Dragu, a precizat la finalul votului că legea a fost respinsă, după ce legea obținuse majoritatea voturilor.

Senatul a dezbătut și votat, miercuri, proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul sanitar, pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private. Proiectul de lege a obținut 67 de voturi pentru, 60 împotrivă și 2 abțineri. Pentru adoptare, fiind lege organică, era nevoie de 68 de voturi pentru, iar în favoarea proiectului s-au pronunțat doar 67 de senatori.

Chiar dacă a obținut mai multe voturi, proiectul a fost declarat respins pentru că nu a întrunit voturile necesare unei legi organice, de jumătate plus unu din numărul total de senatori.

În timpul dezbaterilor s-au propunțat în favoarea proiectului PNL, USR și UDMR, iar împotrivă PSD și AUR. La vot, doi senatori PNL, George Scarlat și Alexandru Nazare, s-au abținut.

Proiectul urmează să intre la vot în Camera Deputaților, camera decizională.

Ce prevede proiectul respins de Senat

Dispozițiile privind certificatul verde se aplică autorităților, instituțiilor publice și interes public, de utilitate publică și celorlalte unități publice, centrale și locale, regiilor autonome, operatorilor economici care își desfășoară activitatea în clădiri de birouri private cu mai mult de 50 de persoane simultan.

Printre domeniile incluse în proiect sunt educația, sănătatea, dar și Parlamentul. Prevederile nu se aplică autorităților și instituțiilor din cadrul autorității judecătorești.

Angajații care nu au certificat verde pot fi suspendați timp de 30 de zile și ulterior pot fi concediați, portivit proiectului.

Streinu Cercel, senator PSD: ”Ne-a luat Dumnezeu mințile?”

În cuvântul de încheiere, medicul Streinu Cercel, senator PSD, a sugerat respingerea proiectului și să fie adoptat, în schimb, un proiect care să propună elemente de siguranță pentru vaccinare. „În contextul în care vom vota această lege trebuie să ne gândim la consecințe. Nu e fractură de logică să venim cu astfel de proiect, în plină epidemie? Ne-a luat Dumnezeu mințile?”, a afirmat Streinu Cercel.

Înaintea dezbaterilor, Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR, a propus scoaterea de pe ordinea de zi și retrimiterea la comisii a proiectului de lege, reclamând „modul nestatutar în care s-a desfăşurat şedinţa comisiilor de sănătate şi juridică pentru amendarea şi aprobarea acestuia”. Propunerea lui Claudiu Târziu a fost respinsă.

„Vă rog să fiţi de acord să supuneţi la vot scoaterea acestuia de pe ordinea de zi sau retrimiterea la comisii, să se facă în mod statutar, legal, cu dezbatere adevărată”, a spus senatorul.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, s-a opus acestei abordări, motivând că, din cauza pandemiei, votul este unul mixt, fiind neconcludent în acest caz.

„Suntem în situaţia în care există colegi senatori care nu sunt în sală, din motive care ţin de pandemie. (…). Un astfel de vot nu este concludent. Colegii care vor retrimiterea să se manifeste la vot în momentul votului final”, a arătat Fenechiu.

Comisiile reunite juridică şi de sănătate au acordat, marţi, cu majoritate de voturi, raport de admitere cu amendamente la propunerea legislativă prin care personalul unor unităţi publice şi private este obligat să prezinte la locul de muncă certificatul digital privind COVID-19.

Cookies