ARHIVA B365

A plouat cu amenzi pentru agenții economici verificați de polițiști. Ce nereguli au descoperit

Polițiștii structurilor de ordine publică au acționat pentru prevenirea și combaterea infracțiunilor contra patrimoniului agenților economici și pentru verificarea legalității funcționării prestatorilor de servicii de securitate.

Acțiunea națională a urmărit îmbunătățirea modului de executare a serviciului și sporirea vigilenței personalului de pază și protecție.

De asemenea, activitățile polițiștilor au avut ca obiectiv atât informarea factorilor responsabili din cadrul societăților comerciale cu privire la necesitatea adoptării cerințelor minimale de securitate, cât și identificarea obiectivelor ce operează cu valori și prezintă vulnerabilități generatoare de riscuri la securitatea fizică.

Polițiștii au verificat aproape 12.000 de obiective și peste 200 de prestatori de servicii de pază, sisteme de alarmare, monitorizare sau transporturi de valori monetare.

Un număr de 105 de amenzi contravenționale au fost aplicate în urma verificării unităților bancare, 88 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru deficiențe constatate în urma verificării caselor de schimb valutar, caselor de amanet și magazinelor de bijuterii, 111 după controlul operatorilor care exploatează și organizează jocuri de noroc, 123 după verificarea unităților poștale, 19 în urma verificării casieriilor furnizorilor de utilități și servicii, 115 după controlul stațiilor de distribuire a carburanților și a produselor petroliere, iar 111 de agenți economici au fost sancționați după controale la supermarketuri și centre comerciale.

Potrivit IGPR, pe lângă sancțiunile contravenționale aplicate, polițiștii au dispus măsuri cu termene de remediere a deficiențelor constatate.

În fapt, polițiștii au evaluat măsurile de securitate fizică implementate la 1.415 unități bancare, au verificat 565 de case de schimb valutar, 1.102 de case de amanet, 3.715 operatori care exploatează și organizează jocuri de noroc (săli de joc bingo, săli de jocuri electronice, case de pariuri, cazinouri etc), 700 de casierii ale furnizorilor de utilități și servicii, 996 de stații de distribuire a carburanților și a produselor petroliere, 606 supermarket-uri și centre comerciale, 1.138 de automate destinate tranzacțiilor cu numerar de tip off-site (bancomate), 293 de muzee și lăcașe de cult, precum și alte obiective.

Principalele deficiențe constatate au vizat vulnerabilități în protecția mecanofizică a spațiilor funcționale sau a vitrajelor exterioare, deficiențe ale activității de transport valori, lipsa sistemului de pază sau a sistemului de alarmă monitorizat sau lipsa pazei umane.

De asemenea, pentru verificarea modului de executare a serviciilor de pază de personalul societăților specializate, au fost controlate 211 societăți de pază, puncte de lucru și obiective ale acestora. Neregulile constatate au vizat lipsa atestatelor profesionale, a uniformelor regulamentare, a mijloacelor de autoapărare și comunicații, precum și subdimensionarea dispozitivului față de cel prevăzut prin planul de pază.

Totodată, polițiștii au verificat 146 de societăți licențiate în sisteme tehnice de alarmare împotriva efracției fiind constatate situații de instalare de sisteme de alarmare împotriva efracției fără atestat sau fără licență de funcționare, precum și situații în care nu a fost obținut avizul poliției pentru proiectele sistemelor de alarmare instalate la obiectivele unde, conform prevederilor legale, exista obligativitatea avizării acestora.

Activitatea de evaluare a cuprins și modul de organizare și funcționare a 50 de dispecerate, polițiștii constatând deficiențe în respectarea prevederilor regulamentelor de funcționare avizate, se mai arată în comunicatul IGPR.

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button