A patra zi de proteste, în Bucureşti, în ţară şi în străinătate

de:
06 nov. 2015
0 Afișari
A patra zi de proteste, în Bucureşti, în ţară şi în străinătate

UPDATE: Romanii din Atena s-au adunat in fata Ambasadei Romaniei in Grecia, in semn de solidaritate cu romanii din tara. Acestia au aprins lumanari si au adus flori, în memoria victimelor tragicului accident întâmplat vinerea trecută în clubul Colectiv din București.

Mai multe imagini în galeria foto

UPDATE 23.20 Circa 1.000 de persoane au ramas in Piata Universitatii, iar alte aproximativ 1.000 de persoane se indreapta catre clubul Colectiv.

UPDATE 22:50 Protestatarii au început să se retragă din Piaţa Universităţii. La această oră au mai rămas circa 3.000 de manifestanţi. Oamenii au lumanari in mana, iar din difuzoare se aude imnul Romaniei.

UPDATE 22.30: Clopotele tuturor bisericilor din Bucureşti au bătut, începând cu ora 22.30, în memoria victimelor din Colectiv. În urmă cu fix o săptămână, în jurul orei 22.30, s-a produs tragedia din clubul Colectiv, soldată cu moartea a 32 de oameni şi rănirea altor circa 180 de persoane, din care 135 rănite grav.

UPDATE 22.18: Circulatia in rondul de la Universitate a fost reluata.

UPDATE 22:00 Marsul Tacerii a ajuns la Colectiv.

UPDATE 21:54 Oamenii au iesit in strada si la Timisoara. La Iasi sunt circa 3.000 de protestatari in strada.

UPDATE 21:50 Scena din Piata Universitatii, intens contestata de protestatari a fost coborata.

UPDATE 21:47 In Parcul Unirii s-au stans cateva sute de persoane pentru Marsul Tacerii spre Colectiv.

UPDATE 21:23 In fata TNB a aparut o scena cu reflectoare, unde au luat cuvantul diferite persoane. La microfon se scandeaza „Piata nu are lideri”. Multimea ii huiduieste.

Unii din piata striga „Fara scena”, „Rusine, rusine sa va fie”.

Pe scena se afla si Claudiu Craciun, de la Uniti Salvam care cheama multimea sa ia cuvantul. Spune ca doar cine primeste acordul multimii poate urca pe scena.

Voci din strada striga „Jos scena”, in special galeristi. Ii huiduiesc pe cei de la Uniti Salvam.

UPDATE 21:09 Numarul manifestantilor a ajuns la circa 10.000. Se striga „Jos parlamentul!”, „Nicaieri justitie, peste tot coruptie”. Multimea este foarte animata. Scandeaza si sare.

UPDATE 20:50 Acum sunt circa 8.000 de persoane care protesteaza in Piata Universitatii.

UPDATE 20:44 Multimea s-a pus in genuchi, protestatarii tinand un moment de reculegere pentru ce s-a intamplat in urma cu o saptamana. Ulterior au inceput sa strige „Asasinii”.

UPDATE: 20:40 In Piata Universitatii sunt doua grupuri: grupul mare striga „Colectiv”, grupul mic „Monarhia salveaza Romania”.

UPDATE 20.23: Proteste au loc şi în Iaşi, Constanţa şi Ploieşti.

UPDATE 20:04 Numarul protestatarilor a urcat la circa 6.000. Se striga „Afara, afara cu mafia din tara”. cei care scandeaza par sa fie membri ai galeriilor.

UPDATE 19:48 Protestatarii ii huiduie pe cei din fata TNB care scandeaza „Jos Iohannis”. Se striga „Plecati acasa!” Acestia s-au incaierat, fiind necesara interventia jandarmilor. Lumea striga „Fomistilor” si huiduie. Se mai scandeaza: „Nu ne luati protestul”, „Rusine, rusine, rusine sa va fie”. Dupa cateva minute, situatia s-a calmat temporar si, din cate se vede, nu sunt persoane ranite. Insa par sa se agite din nou spiritele in zona. Potrivit unei noi estimari, acum sunt peste 4.000 de persoane.

UPDATE 19.46: Circa 3.000 de persoane sunt acum în stradă, în Bucureşti. Protestatarii au blocat Bd. Magheru, potrivit HotNews.ro.

UPDATE 19:37 In Piata sunt la aceasta ora circa 2.000 de persoane.

Un protestatar poarta un banner improvizat pe care scrie „Iohannis, demisia”. Este singurul vizibil cu acest mesaj iar lumea se uita urat la el, conform sursei citate.

Unii din grupul revolutionarilor din fata TNB striga „DNA si CSM, aceeasi mizerie”, in linii mari aceeasi care strigau „Jos Basescu” acum un an.

UPDATE 19:34 Aproximativ 300 de persoane protesteaza in Piata Unirii din Cluj-Napoca pentru a continua protestele, informeaza Agerpres. Protestatarii au scandat numele clubului Colectiv si au purtat pancarte cu mesaje impotriva clasei politice.

„Justitie fara securisti”, „Strada nu are culoare politica”, „O schimbare radicala e necesara”, „Iohannis, te-am votat pentru ca erai ‘raul cel mai mic’. Este timpul sa arati ca esti un bun roman”, este inscriptionat pe unele dintre pancarte.

Unul dintre protestatari a spus, printre altele, ca si Biserica trebuie impozitata si ca e nevoie de un Parlament cu cel mult 300 de alesi.

UPDATE 19.25: Circa 1.000 de protestatari s-au strâns în Piaţa Universităţii şi au blocat Bd. Nicolae Bălcescu. Manifestanţii se vor deplasa, în jurul orei 21.00, spre Piaţa Unirii, unde se vor întâlni cu alţi protestatari şi vor merge împreună la un marş al tăcerii la clubul Colectiv, în memoria celor 32 de persoane care şi-au pierdut viaţa în urmă cu o săptămână.

UPDATE 19:18 În Piaţă se striga „Daca va pasa, iesiti din casa”, „Pacat, pacat de sangele varsat”.

UPDATE 18:50 Numarul protestatarilor din Piata Universitatii a crescut la circa 400.

Printre manifestanti se impart foi format A4, cu simbolul „Colectiv” in coltul drept, pe care sunt scrise Art.2 (Suveranitatea) si Art.90 (Referendumul) din Constitutie, si prin care autorii cer presedintelui declansarea unui referendum cu 3 puncte:

1. Desfiintarea tuturor patidelor politice si scoaterea lor in afara legii;

2. Simplificarea aparatului de conducere a statului si ocuparea noilor posturi prin concurs, complet transparent;

3. La concurs sa poata participa orice persoana, cetatean roman, cu exceptia nomenclaturistilor de dinainte de 1989, a tuturor politicienilor de dupa 1989 si a celor numiti pe linie politica.

În jurul orei 18.30, circa 200 de persoane erau deja în Piaţa Universităţii.

In jurul orei 18.00, in piata au aparut multi revolutionari, oameni in varsta si cativa membri de galerii. Peisajul manifestantilor era, deocamdata, foarte diferit fata de seara trecuta. Acestia s-au asezat in centrul pietii langa fantana, in timp ce tinerii stateau pe margine.

După trei zile de proteste, la care au participat zeci de mii de oameni, câteva zeci de persoane s-au adunat, vineri, în jurul orei 18.00, în Piaţa Universităţii. Mii de oameni şi-au anunţat prezenţa pe reţelele de socializare la protestele din această seară, potrivit Digi 24.

De cealaltă parte, la clubul Colectiv a ajuns un sobor de preoţi. Aceştia au aprins lumânări în memoria victimelor din incendiu şi s-au rugat pentru ei.

Vineri se împlinesc 7 zile de la tragedia din Colectiv, în urma căreia 32 de persoane au murit, iar alte circa 180 au fost rănite.

Marti, în prima zi de proteste, circa 15.000 de bucureşteni au protestat în Piaţa Universităţii, în faţa Guvernului, la sediul MAI şi la Palatul Parlamentului, cerând demisia celor responsabili de tragedia din Colectiv.

Miercuri, circa 35.000 de protestatari s-au strâns pe străzile Capitalei, cerând schimbarea sistemului politic din România. Alte zeci de mii de oameni au protestat în întreaga ţară.

Joi seară, în Bucureşti au fost circa 12.000 de oameni în stradă, iar la protestele din ţară au participat mii de oameni.

Cookies