Greva angajaților STB este departe de a se termina, asta dacă ne uităm la tensiunile de pe parcursul zilei de astăzi și la neînțelegerile dintre sindicaliști și conducerea societății. Deși directorul Adrian Criț a declarat că prelungirea grevei ar putea avea urmări grave, cum ar fi incapacitatea de plată a salariilor sau, mai rău, intrarea în insolvență, greviștii nu dau înapoi și își mențin revendicările.
Bucureștiul riscă să fie paralizat și la începutul săptămânii viitoare, deoarece șansele ca o a cincea zi de grevă a angajaților STB să aibă loc luni sunt extrem de ridicate.
Potrivit informațiilor oferite de Societatea de Transport București pentru Agerpres, la ora 16:00 în Capitală se aflau pe traseu nu mai puțin de 188 de vehicule. Numărul este în creștere considerabilă față de ziua de ieri, însă este în continuare cu mult sub câte autobuze, tramvaie și troleibuze trebuiau să fie pe traseu potrivit programului – 762.
Dintre cele 188 de vehicule, 88 erau tramvaie (din 172 programate), 77 de troleibuze (din 100 programate), și doar 23 de autobuze din totalul de 490 care erau programate. Trebuie precizat că deși niciun tramvai programat pentru circulație nu a plecat duminică pe traseu din depoul Giurgiului, toate tramvaiele de la depourile Bucureștii Noi și Victoria au ieșit pe traseu.
Când vine vorba despre troleibuze, niciun vehicul de la depoul Bujoreni nu a ieșit astăzi pe traseu, însă toate troleibuzele care au fost programate au plecat de la depourile Berceni și Bucureștii Noi.
Situația cea mai complicată se înregistrează în rândul autobuzelor: de la depourile Ferentari, Bujoreni și Alexandria nu a plecat niciun vehicul. De la depoul Titan, locul unde are loc protestul greviștilor, trebuiau să plece pe traseu cele mai multe autobuze – 78. Cu toate astea, doar 5 autobuze care proveneau de aici au plecat în trafic duminică după-amiază. Trebuie precizat însă că aici au venit încă de la 3 dimineața câteva sute de angajați care au protestat în curtea depoului, fapt care a îngreunat plecarea autobuzelor.
Efectele grevei ar putea fi resimțite acut de STB, susține directorul societății, Adrian Criț, care a precizat că fiecare zi în plus de protest îngreunează situația financiară a companiei.
„Patru zile de grevă micşorează veniturile societăţii. Vom fi în imposibilitatea de a plăti salariile, de a plăti utilităţile, de a plăti furnizorii”, a declarat Adrian Criț.
De asemenea, conducerea STB a cerut angajaților care participă la grevă să oprească manifestațiile și să revină la muncă potrivit programului. Mai mult, sâmbătă, directorul societății a declarat că șoferii care vor renunța în acest weekend la grevă vor avea parte „de clemență” din partea conducerii la momentul cercetării disciplinare.
Între timp, angajații aflați la vârful grevei au fost chemați la audieri, deoarece greva a fost declarată ilegală de Tribunalul București. Această atitudine a fost considerată „ciudată” de liderul sindicatului angajaților STB, Vasile Petrariu.
Petrariu a precizat că el însuși a fost chemat la audieri marți, începând cu ora 11:00. Audierile au început de astăzi de la orele prânzului, iar toți cei care au fost chestionați până acum ar fi declarat că greva a fost spontană, iar sindicatul nu ar fi avut nicio implicare în declanșarea acesteia.