A noua zi de proteste pentru Roșia Montana: Concert de muzică clasică în aer liber pe Bd. Elisabeta

de:
10 sept. 2013
0 Afișari
A noua zi de proteste pentru Roșia Montana: Concert de muzică clasică în aer liber pe Bd. Elisabeta

Manifestanţii au scandat mesaje de protest, au fluierat, au bătut din palme, au agitat pancarte şi steaguri, au lovit de asfalt pet-uri umplute cu pietricele. Pe marginea fântânii, protestatarii iau cuvântul de pe o scena improvizată, strigând într-un megafon. Mesajele propagate cheamă participanții la calm și la distanțarea de presupuși „instigatori”.

Protestele față de proiectul minier de la Roșia Montana continuă, anunță organizatorii. MOBILIZARE GENERALĂ PE 15 SEPTEMBRIE.

Printre mesajele scandate de protestatari se numără deja celebrul „Uniți salvăm Roșia Montana”, „Vrem ape curate / Nu ape poluate”, „Vrem natură / Nu cianură”, „Nu corporaţia face legislaţia”, sau chiar „Demisia / demisia”. Un grup de protestatari a improvizat și un „atelier” de pictură, desenând mesaje de protest pe tricouri sau bannere.

Protestatarii au plecat de lângă fântână pe strada Academiei, prin spatele Universității și au ieșit pe Bd. Regina Elisabeta în jurul orei 10:45. Aici ei s-au așezat pe stradă, dar și pe trotuar, continuând scandările. În acest moment puteam număra peste 1.000 de oameni, de toate vârstele, cu câini, copii în brațe sau în căruț.

Cel mai interesant moment al serii a avut loc când în mijlocul protestatarilor a fost improvizat un concert, cu un violoncel și trei viori. Zgomotul protestatarilor a amuțit când cele patru fete au început să cânte:

Jandarmii şi polişiştii rutieri au păzit permanent perimetrul pieței Universității, grupați în mai multe dispozitive. 

Protestatarii anunță că rămâni ferm pe poziții în cauzele susținute și nu vor renunța la protest prea ușor:

„Protestăm până suntem siguri că se renunță la proiect. După Roșia Montană, urmează în primul rând exploatarea cu gazele de șist. Trebuie să le fie clar celor de la putere că nu putem fi păcăliți așa ușor”, spune un protestar. 

„Chiar dacă se respinge legea, de unde știm că nu o să apară alta la fel? Roșia trebuie să fie protejată ca să scăpăm de riscul unei alte catastrofe de genul ăsta”, ne spune alt protestatar.

„Guvernanții știu că peste patru ani vor pierde alegerile, așa că vor să vândă acum tot. Nu îi lăsăm și nu ne lăsăm”, a spus un alt manifestant.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă a acestuia la Senat, apoi şi la Cameră. Totodată, prim-ministrul a precizat că, în timp ce liderii politici s-au pronunţat deja, înaintea dezbaterii, împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, în PSD părerile sunt împărţite.  Cu puțin timp înainte, tot luni, și Crin Antonescu a spus că proiectul Roşia Montană trebuie respins.

Cookies