A murit ultimul aviator român supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial. Doborât de trei ori, pilotul a scăpat cu viață

24 sept. 2021
500 Afișari
A murit ultimul aviator român supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial. Doborât de trei ori, pilotul a scăpat cu viață
A murit ultimul aviator român supraviețuitor al celui de-al Doilea Război Mondial. Dobobât de trei ori, pilotul a scăpat cu viață

Ion Dobran, aviatorul român care a supraviețuit în mod miraculos de trei ori, după ce avionul său a fost doborât în cel de-al Doilea Război Mondial, a murit vineri. Eroul veteran, celebrat an de an de MApN și Aviația română, avea 102 ani.

Viața pilotului Ion Dobran este rememorată, la moartea sa, de aviația română. Ion Dobran era veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris istorie în aviaţia militară a României. Ion Dobran avea 102 ani.

În București, generalul Ion Dobran are dedicată o pictură murală. ″Metamorfoza Icarilor″⁣, realizată de artistul plastic Obie Platon, înfățișează o luptă aeriană din vara anului 1944. Atunci, un pilot american pe nume Barrie Davis, aflat în misiune de atac asupra României, a fost obligat să aterizeze forțat după ce aeronava sa a fost lovită de Generalul Dobran deasupra Galațiului. Pictura se află pe fațada unui hotel din București, pe strada Matei Basarab, la numărul 19.

Ion Dobran era absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie și a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea sa pe front a însumat 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave. Generalul – maior Ion Dobran era un model de onoare și demnitate militară.

„Zi tristă pentru aviația română și pentru toți aviatorii.

Eroul de de lângă noi a plecat la ceruri !

Dragul nostru general-locotenent (rtr.),veteran de război,
Ion DOBRAN, ultimul as al aviaţiei române, care a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial , a plecat la ceruri în urmă cu câteva ore .

Dumnezeu să-l odihnească în pace !”, este anunțul postat de Forțele Aeriene Române

Tags:
Cookies