A murit Nelson Mandela

de:
06 dec. 2013
0 afișări
A murit Nelson Mandela

NELSON MANDELA a murit. Eroul luptei împotriva apartheidului a încetat din viaţă joi, în casa sa din Johannesburg, după o lungă suferinţă. Acesta primea tratament de cinci luni pentru o infecţie la plămâni.

„Lupta sa neobosită pentru libertate i-a câștigat respectul lumii”, a declarat președintele sud-african Jacob Zuma, citat de romaniatv.net. 

Președintele sud-african Jacob Zuma spune că Nelson Mandela va avea funeralii de stat.

Mandela, încarcerat timp de 27 de ani de către regimul segregaţionist de apartheid, a ieşit din închisoare fără să spună vreun cuvânt de răzbunare. Eliberat în 1990, el a negociat cu puterea din perioada respectivă o tranziţie către democraţie. Ales preşedinte, în 1994, el nu a căutat vreodată să umilească sau defavorizeze comunitatea albă, îndemnând, din contră, în permanenţă, la reconciliere.

După ce a renunţat la funcţia de preşedinte, în 1999, Nelson Mandela a devenit cel mai cunoscut ambasador al ţării sale. A susţinut campania de luptă împotriva HIV-SIDA şi a luptat pentru dreptul sud-africanilor de a găzdui Campionatul mondial de fotbal din 2010.

Cookies