ȘTIRI

A murit Iurie Darie

Astfel, în luna mai, Iurie Darie a ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), cu o ambulanţă, după ce a acuzat dureri în piept şi probleme de respiraţie. Ulterior el a fost transferat la Spitalul Bagdasar Arseni, unde fost operat pentru eliminarea lichidului acumulat în creier.

Iurie Darie a fost externat pe 21 septembrie din Spitalul Bagdasar-Arseni din Capitală unde a zăcut din data de 16 iunie. Actorul fusese internat de urgenţă, după ce, în prealabil, suferise un accident vascular, survenit la scurt timp după o operaţie pe creier.

Iurie Darie s-a nascut pe 14 martie 1929 în Vadul Rașcov din județul Soroca (astăzi în Republica Moldova), Iurie Darie are o carieră remarcabilă, ce cuprinde roluri în peste 40 de producții cinematografice.

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică (1952), clasa profesorilor Mihai Popescu și Marietta Sadova, Iurie Darie a debutat în cinematografie în 1953, în Nepoții gornistului, în regia lui Dinu Negreanu, avându-i alături pe Marga Barbu și pe Liviu Ciulei. În anul 1969, Darie obține rolul Maiorului Dobrescu în seria de succes Brigada Diverse, în care joacă alături de Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu și Puiu Călinescu.
Filmografia sa mai cuprinde roluri în filme precum Băieții noștri (1959), S-a furat o bombă (1961), Vacanță la mare (1962), Dragoste la zero grade (1964), Atunci i-am condamnat pe toți la moarte (1971), Frații Jderi (1974), Ringul (1983), O zi la București (1986), În fiecare zi mi-e dor de tine (1987), Zâmbet de soare (1987), Oglinda (1993), Punctul zero (1996), Triunghiul morții (1999).

De-a lungul carierei, Iurie Darie a colaborat cu unii dintre cei mai importanți regizori români ai secolului trecut: Ion Popescu Gopo, Mircea Drăgan, Sergiu Nicolaescu, Gheorghe Vitanidis.
În teatru, actorul a cucerit audiența prin roluri memorabile în piese precum Troilus și Cressida, Umbra, Pălăria.

Marii actori îi aduc un ultim omagiu maestrului Iurie Darie. Actorul Ion Besoiu afirmă că, prin moartea lui Iurie Darie, a dispărut o o stea de cinema adevărată, un actor de un farmesc nespus, un camarad deosebit şi a apreciat că „suntem mai săraci”, scrie realitatea.net.

Actriţa Rodica Popescu Bitănescu a declarat, referindu-se la moartea lui Iurie Darie, că va rămâne cu memoria „unui actor foarte bun şi a unui bărbat foarte frumos”. „Mă aşteptam să se întâmple ceva cu Iura”, a mai spus ea. La rândul său, actorul Silviu Biriş a spus că pentru el Iurie Darie este un model şi că acesta este o pierdere pentru cultura naţională.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button