A murit Horia Alexandrescu, unul dintre vechii jurnaliști de formație comunistă, născut în București, fondator de gazete

20 sept. 2021
133 Afișari
A murit Horia Alexandrescu, unul dintre vechii jurnaliști de formație comunistă, născut în București, fondator de gazete
A murit Horia Alexandrescu, unul dintre vechii jurnaliști de formație comunistă ai Bucureștiului/ Foto: facebook Horia Alexandrescu

Horia Alexandrescu, unul dintre ziariștii care s-au format în presa comunistă și au continuat după 1989, a murit la vârsta de 74 de ani. Horia Alexandrescu s-a născut pe 9 aprilie 1947 şi a absolvit Institutul de Educaţie Fizică şi Sport şi Facultatea de Ziaristică, din cadrul Academiei „Ştefan Gheorghiu”.

Decesul lui Horia Alexandrescu a fost anunţat, luni, 20 septembrie, printr-o postare pe Facebook, de către fiica acestuia, Anca Alexandrescu, fost consultant politic al lui Liviu Dragnea, în prezent colaborator la Realitatea TV.

”Tata a plecat…”, a scris Anca Alexandrescu, fără alte amănunte, postare urmată de ">o fotografie în care apare într-un dans alături de tatăl său. Presa a scris că Horia Alexandrescu suferea de o boală incurabilă, cancer la plămâni.

A murit Horia Alexandrescu/ Ziaristul Horia Alexandrescu, alături de fiica sa, fotografie postată de Anca Alexandrescu
A murit Horia Alexandrescu/ Ziaristul Horia Alexandrescu, alături de fiica sa, fotografie postată de Anca Alexandrescu

Horia Alexandrescu, fondator al ziarelor post-comuniste „Curierul Național”, „Cronica Română”

 

Horia Alexandrescu, ziarist în presa comunistă, director şi fondator al unor gazete din peisajul media de după anul 1989, a fost autor a 6 volume de publicistică, moderator al mai multor emisiuni de televiziune, preşedinte al unei asociații de presă Fundaţia Română pentru Jurnalism.

Horia Alexandrescu a debutat în presă în 1971, la ziarul Sportul. Din anul 1977 a scris la Scânteia Tineretului, iar din 1989 la secţia Sport a Tineretului Liber.

După anul 1989 a ocupat poziţia de secretar general de redacţie la Tineretul Liber, iar apoi pe cea de redactor-şef adjunct. În anul 1990 a înfiinţat „Sport Star”, un ziar de sport care nu s-a bucurat de succes.

În toamna anului 1990, alături de Adrian Sârbu şi de alţi 5 jurnalişti a fondat cotidianul Curierul Naţional, fiind totodată şi directorul general al publicaţiei. În 1992 vinde toate acţiunile pe care le avea la Curierul Naţional, iar în 1993 părăseşte ziarul înfiinţat în 1990 şi pune bazele unui nou cotidian, Cronica Română, la care este şi director general. Părăseşte acest ziar în anul 2001 şi înfiinţează cotidianul Independent.

În 2004 a realizat şi moderat o emisiune la Televiziunea Română, „Cafeneaua politică”, emisiune premiată cu Premiul pentru jurnalism „Pamfil Şeicaru”. În 2009, o emisiune cu acelaşi titlu, Cafeneaua Politică, este moderată de Horia Alexandrescu la postul de televiziune OTV.

Lucrări publicate:
– Aur olimpic românesc (1980)
– Olimpiada californiană (1982)
– Steaua, campioana Europei (1986)
– Athos: călător la Sfântul Munte (2007)

Tags:
Cookies