A murit arhitectul care a participat la sistematizarea Cartierului Berceni și s-a opus demolării Mănăstirii Văcărești. Cine a fost Gheorghe Leahu

18 feb. 2022
1051 Afișari
A murit arhitectul care a participat la sistematizarea Cartierului Berceni și s-a opus demolării Mănăstirii Văcărești. Cine a fost Gheorghe Leahu
FOTO: Demolarea Mănăstirii Văcărești. Sursa: Basilica

Arhitectul Gheorghe Leahu, cunoscut pentru că a proiectat ansambluri de locuințe din anii 1970 – 1980 și a participat la sistematizarea întregului cartier Berceni, dar s-a opus demolării Mănăstirii Văcărești, a murit la vârsta de 89 de ani. Moartea sa a fost anunţată de Muzeul Municipiului Bucureşti, dar și de Memorialului Sighet, entități care îi evocă personalitatea.

„Despărțirea de un prieten drag, de un om admirabil, care a iubit orașul ridicându-i clădiri imaginate de el și care a lăsat moștenire generațiilor viitoare, prin minunatele sale acuarele, farmecul trecutului Capitalei noastre, este foarte grea.”, transmite muzeul.

Cine a fost arhitectul Gheorghe Leahu și ce rol a avut în construcția Bucureștiului de astăzi

Arhitectul Gheorghe Leahu, unul dintre cei mai valoroşi arhitecţi ai României, s-a născut la 10 mai 1932, în capitala Basarabiei, Chişinău-România, astăzi Republica Moldova, se arată într-o biografie publicată de Adevărul.

Tatăl său, Theodor Leahu (1889-1970), un prosper om de afaceri şi proprietar, era fiul lui Gheorghe şi al Olimpiei Leahu, ţărani înstăriţi din satul Cegoreni (judeţul Orhei). Mama, Ana Leahu (1904-1982), născută Luţcan, a avut talent artistic şi a publicat poezii în „Viaţa Basarabiei”.

Provenea dintr-o familie de preoţi şi intelectuali, din satele Cucioaia şi Cubolta (judeţul Bălţi). Bunica maternă a viitorului arhitect, Xenia Halippa, era soră a marelui patriot şi om de stat basarabean Pantelimon Halippa (1883-1979), unul dintre făuritorii Marii Uniri cu România de la 1918.

Specialistul a asistat la înfăptuirea Casei Poporului (actualul Parlament al României), proiectul megaloman al lui Nicolae şi Elenei Ceuşescu, care a ras un cartier de pe faţa pământului. Acesta a proiectat şi coordonat construirea celor mai mari cartiere ale Capitalei, dar a fost şi cel care a întocmit planurile pentru edificarea magazinului universal Unirea.

În anii 80 a ținut un jurnal secret care jurnalul descrie drama miilor de locuitori alungați din casele lor, cum arăta Bucureștiul mutilat de uriașele șantiere și inimaginabila mizerie în care se asigurau cele necesare traiului, cozile interminabile la alimente și carburanți, programul de numai două ore la televizor, frigul din case și instituții în timpul iernilor și, peste toate, copleșitoarea adulație pe care tot activul de partid îl arăta celor două „genii planetare”, Nicolae și Elena Ceaușescu. (sursa: Memorialul Sighet)

S-a opus demolării Mănăstirii Văcărești și a contribuit la proiectarea Cartierului Berceni

Arhitectul Gheorghe Leahu este cel care a proiectat şi coordonat ansamblurile de locuinţe de pe Calea Văcăreşti, Bd. Brâncoveanu, Bd. Metalurgiei, Şos. Olteniţei, Şos. Giurgiului.

A răspuns de sistematizarea întregului cartier Berceni, şi a îndrăznit să se opună demolării Mănăstirii Văcăreşti. La începutul anului 1985, împreună cu echipa sa, a făcut eforturi imense pentru a convinge autorităţile de valoarea inestimabilă a monumentului. Din păcate, nu a reuşit să-l salveze.

În 2003 a primit titlul de cetăţean de onoare al Sectorului 4. Albumele sale, Bucuresti – arhitectură şi culoare, Lipscanii – centrul istoric al Bucureştilor, Bucurestiul disparut, Distrugerea Manastirii Vacaresti, Bucuresti – portretul unui oraş, Bucuresti – “Micul Paris”, urmăresc îndeaproape devenirea istorică a Bucureştilor prin zeci de acuarele emblematice, câteva surprinzând şi cadre familiare din Berceni. (Sursa: Adevărul)

Cookies