ȘTIRI

A murit fostul premier al României, Radu Vasile

El suferea de cancer la colon și urma un tratament în Israel. El va fi înmormântat vineri.

Informatia a fost confirmata de liderul PNȚCD, Aurelian Pavelescu. În 2010, fostul premier a suferit o intervenție chirurgicală.

Radu Vasile a fost prim ministru al României între 1998 şi 1999, propus de PNŢCD. El a fost senator în legislaturile 1992- 1996, 1996 – 2000 şi 2000 – 2004 din partea Partidului Democrat.

Vestea morţii lui Radu Vasile, în vârstă de 71 de ani, a fost dată publicităţii de europarlamentarul PRM Corneliu Vadim Tudor, cel care îi era vecin. Fostul premier ţărănist Radu Vasile suferea de cancer la colon, iar în urmă cu trei ani fusese operat, el tratându-se atat în ţară, cât şi în Israel, informează MEDIAFAX.

Radu Vasile a fost senator PD de Argeş în legislatura 2000-2004, iar în 2 februarie 2004 a fost ales vicepreşedinte al Senatului, la propunerea PD, înlocuindu-l pe senatorul Ion Vela. Cariera sa politică a fost legată de PNŢCD, formaţiune căreia i-a fost secretar general şi membru al Biroului de Conducere. De asemenea, Radu Vasile a fost profesor la ASE.

În timpul mandatului său de premier al României a avut loc o minieriadă, încheiată cu ceea ce epoca a consemnat ca fiind „Pacea de la Cozia”.

A publicat și poezie, sub pseudonimul Radu Mischiu.

Traian Băsescu, despre Radu Vasile: 

Seful statului a spus despre Radu Vasile ca a fost premier intr-o perioada extrem de dificila pentru Romania, insa, cu toate acestea, a reusit sa gaseasca „resurse si inteligenta” pentru a implementa anumite programe extrem de necesare tarii la acea vreme.
Printre aceste programe, a precizat Traian Basescu, au fost cele privind reabilitarea drumurilor nationale, iar la unele dintre ele se mai lucreaza inca si acum.
„A fost un om care a marcat epoca lui, dar si ce a urmat dupa el”, a mai spus seful statului.

Mandatul de premier. Vizita Papei Ioan Paul al II-lea în România

În perioada 7 aprilie 1998 – decembrie 1999 Radu Vasile a fost prim-ministru al României. Mandatul său s-a desfăşurat într-o perioadă dificilă politic şi economic pentru România. Numele său este legat, printre altele, Mineriada din ianuarie 1999, cea de a cincea acţiune de acest gen din România postdecembristă, scrie MEDIAFAX.

La acel moment, date fiind acţiunile şi ameninţările minerilor, preşedintele Emil Constantinescu a convocat sesiunea extraordinară a Parlamentului şi a solicitat liderilor partidelor parlamentare să-şi exprima poziţia faţă de evenimentele în curs. În timpul nopţii de 21-22 ianuarie 1999 a fost instituită starea de urgenţă. Aflat în faţa unui conflict fără precedent, premierul Radu Vasile a acceptat dialogul cu minerii, eveniment care a avut loc la mănăstirea Cozia, la 22-23 ianuarie.

În urma acestuia a fost încheiată „Pacea de la Cozia”, un acord în care Guvernul convenea respectarea revendicărilor minerilor, neînchiderea minelor Dâlja şi Bărbăteni şi neînceperea urmăririi penale împotriva liderilor minerilor. „Acţiunea revendicativă s-a încheiat. Minerii se îmbarcă, la ora actuală, în maşini, se întorc la locul de baştină. În esenţă, aceste discuţii au durat cîteva ore. Au fost depistate o serie de soluţii care însă vor fi finalizate după prezentarea unui program de reducere a pierderilor, prin reducerea costurilor în companiile componente şi participante la acţiunile revendicative”, spunea, la acel moment, Radu Vasile.

Pe de altă parte, vizita Papei Ioan Paul II în România a avut loc în timpul mandatului de premier al lui Radu Vasile.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/radu-vasile_1217270.html#ixzz2XyHgh8ZH
Follow us: @realitatea on Twitter

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button