A murit Adi Bărar, fondatorul Cargo. Doliu în lumea muzicii rock din România

de:
08 mart. 2021
9549 Afișari
A murit Adi Bărar, fondatorul Cargo. Doliu în lumea muzicii rock din România

A murit Adi Bărar, fondatorul Cargo. Chitaristul avea 61 de ani și era internat in stare grava la ATI dupa ce a fost infectat cu SARS COV-2.

Adi Barar a murit de COVID-19. Adi Bărar a ajuns la Spitalul Județean Timișoara în 23 februarie, după ce a fost confirmat cu coronavirus. Medicii spuneau că fondatorul trupei Cargo are comorbidități și nu era în afara pericolului, dar era stabil. Starea lui s-a ameliorat, la un moment dat a fost detubat, dar s-a înrăutățit din nou.

Adi Bărar s-a născut la Timișoara pe 15 ianuarie 1960 și a început să cânte de la 9 ani.

Adrian Armand Bărar, chitarist, compozitor textier și producător muzical, a fondat formația Cargo în 1985. Cu legendara trupă timișoreană a scos 8 albume.

Timp de 4 ani urmează un curs de chitară clasică unde primește primele noțiuni aprofundate despre muzică. Deși se afirmă și dobândește notorietate ca și chitarist, prima experiență muzicală o are cu o trupă de cartier unde activează ca toboșar.

Adi Bărar a fondat Cargo în 1985

Influențele muzicii blues si rock îl determină ca la vârsta de 14 ani să înființeze prima formație, de data asta cântând la chitară. În încercarea de a se face înțeles și de a fi cât mai aproape de public, abordează un stil propriu. Astfel, în anul 1985 pune bazele fomației Cargo. În viziunea sa numele trupei trebuia să exprime greutate, încărcătură, să fie format din puține litere și să aibă sens și în alte limbi de circulație internațională. Pe lângă creațiile Cargo, Adi Bărar are o activitate vastă compozițională compunând atât pentru diferiți artiști, cât și muzică de film, generice și scurt metraje.

A murit Adi Bărar. Fondatorul Cargo avea 61 de ani

Anuntul a fost făcut pe pagina de Facebook a trupei Cargo.

”Așa intens cum a trăit toată viața pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, așa a luptat pană azi!

Dumnezeu să te odihnească, Adi Barar! 15.01.1960 – 08.03.2021.

” Și de-o fi și eu să mor/ Nu vreau să vă întristați!/ Să cântați și să jucați, până în zori… / Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând/ VOI FI APROAPE DE VOI!””, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a formației.

Cargo a fost înfiinţată în Timişoara, în 1985, în formula: Adi Bărar (chitară), Carol Bleich (baterie), Tavi Iepan (chitară), Tibi Gajdo (bas), Dinel Tollea (clape) şi Nae Tarnotzi (voce). După mai multe schimbări de componenţă, Leo Iorga a fost cooptat ca solist. El a făcut parte din trupă până în 1989, an în care Ovidiu Ioncu, poreclit “Kempes“, a câştigat concursul organizat pentru postul de solist.

A murit Adi Bărar

În 1992, Cargo a lansat albumul de debut, „Povestiri din gară”, care cuprinde nouă piese. Componenţa trupei a suferit, în continuare, modificări. În 1995, a apărut al doilea material discografic – „Destin”. La puţin timp după lansare, Kempes a avut un accident de motocicletă, în care a fost rănit grav. Recuperarea lui a fost lungă şi anevoioasă, însă a revenit pe scenă alături de trupă, fiind acompaniat de vocea lui Adrian Igrişan (poreclit “Baciul”).

În 1998, grupul a lansat albumul „Ziua vrăjitoarelor” şi o broşură intitulată „Jurnal de bord”, care cuprinde textele tuturor cântecelor şi biografia oficială a trupei. În 2002, Ovidiu Ioncu “Kempes” a plecat în Australia, vocea principală fiind preluată de Adrian Igrişan. Doi ani mai târziu, în decembrie 2004, Cargo a lansat albumul „Spiritus Sanctus”, urmat, în 2007, de „XXII”, care include cele mai cunoscute piese ale trupei, înregistrate de data aceasta cu Igrişan.

Adi Bărar fusese decorat de Klaus Iohannis

În 2015, membrii trupei Cargo au primit Ordinul Cultural în Grad de Cavaler de la preşedintele Klaus Iohannis – „pentru contribuţia deosebită la promovarea muzicii rock în România şi îmbogăţirea patrimoniului acestui gen muzical” – şi au devenit cetăţeni de onoare ai oraşului Timişoara.

Din grup mai fac parte Adrian „Baciu” Igrişan (voce/ chitară), Tavi Pilan (tobe), Ionuţ Cârjă (clape) şi Alin Achim (bas)

a murit Adi Bărar

Fiind un mare admirator al muzicii blues, în anul 2009 pune bazele unui proiect de suflet ”Adi Bărar Band” (ABB). Alături de Kombell Cramba (bass) și Cristi Rațiu ”Aciduțu” (tobe), în anul 2017 imprimă și primul material muzical. Acesta se intitulează ”Hold On” și conține cântece alese din genurile muzicale Rhytm and Blues, Funk și Rock and Roll.

Cookies