ESENTIALȘTIRI

A murit actrița Draga Olteanu Matei. Arșinel: Ea era așa cum era, era imensă

Actrița Draga Olteanu Matei a murit în noaptea de marți spre miercuri. Doliu în lumea teatrului românesc în aceste zile. Cunoscutul om de teatru era internat încă de zilele trecute în spital.

În ciuda tuturor eforturilor depuse, medicii de la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași au anunțat decesul actriței. Draga Olteanu Matei, în vârstă de 87 de ani, a ajuns, vineri seara la Spitalul „Sf. Spiridion” din Iași, fiind transferată de la Spitalul Județean Piatra Neamț, din cauza unei hemoragii digestive superioare.

Draga Olteanu Matei s-a născut în București, la data de 24 octombrie 1933.

Cariera actriței Draga Olteanu Matei

A jucat în 90 de filme, în peste 50 de piese de teatru și 100 de roluri în televiziune.

Printre piesele de teatru în care a jucat, se numără: „Coana Chirița” după Alecsandri, pentru care a scris și un scenariu de film în două serii, „Gaițele” de Kirițescu, „Căruța cu paie” de Mircea Ștefănescu, „Hagi Tudose” de Barbu Ștefănescu Delavrancea.

Cu Amza Pellea a format un cuplu în televiziune, jucând-o pe Veta, soția lui Nea Marin. În anul 2007, după pensionarea sa din Teatrul Național, s-a retras la Piatra Neamț unde a înființat compania teatrală Teatrul Vostru.

Alexandru Arșinel, despre moartea Dragei Olteanu

Într-o intervenție la Antena 3, Alexandru Arșinel a vorbit despre fosta sa colegă de teatru și film.

„A fost o foarte mare actriță, o persoană deosebită, cu o înzestrare pentru meseria asta a noastră. Era creatoare de scenarii, era artistă de film, îndrumătoare în domeniul teatrului. Ea s-a retras la Teatrul Neamț, unde a format o echipă teatru și a participat la diferite concursuri. Președinta Festivalului de Umor Grigore Vasiliu Birlic de la Fălticeni. S-a retras într-o zonă a țării iubitoare de teatru și iubitoare de Draga Olteanu, Moldova.

Ea a fost foarte iubită în Piatra Neamț, de către publicul de acolo, de către forul conlucrător care a sprijinit-o în cât a stat ea acolo. O mare actriță. Am avut bucuria să joc alături de dumneaei, o parteneră extraordinară. N-am să uit că renunța la aplauze ca să mă împingă pe mine pe scenă, ca să acaparez succesul. De o generozitate extraordinară.

E o mare pierdere pe linia marilor pierderi din ultimii ani. Mari artiști și actori dispar ușor, ușor. A jucat în multe creații. Chirița, scenariu realizat și jucat de ea. A realizat un succes deosebit și pe scenă și în film. Dar nu numai asta, o mare animatoare de teatru. Repet, la Piatra Neamț a creat o echipă de teatru cu care a câștigat mai multe concursuri în țară. Nu mai vorbesc de scenariile și acțiunile pe care le realiza în țară. O mare actriță. Un om deosebit! Te gândești, de fiecare dată, să spui ceva special ca să încurci pe toată lumea. N-ai ce să spui! Decât că a fost o foarte mare actriță. Ce să inventezi despre Draga Olteanu Matei? Ea era așa cum era, era imensă”, a spus Arșinel.

Sursă foto: https://radioromaniacultural.ro/


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button