A murit actrița Irina Petrescu

de:
19 mart. 2013
11 Afișari
A murit actrița Irina Petrescu

Actrița Irina Petrescu avea 72 de ani și a decedat după o scurtă, dar grea, suferință, au informat reprezentanții spitalului. Irina Petrescu fusese transferată în urmă cu două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca la Spitalul Elias, a precizat pentru MEDIAFAX doctorul Dana Safta.

Trupul neînsufleţit al actriţei Irina Petrescu va fi depus în cursul zilei de joi în foaierul sălii Liviu Ciulei (fostă Izvor) a Teatrului Bulandra. Data şi ora când actriţa va fi condusă pe ultimul drum va fi comunicată ulterior.

Biografia actriței, conform cinemarx.ro:

Actrita Irina Petrescu , pe numele real Carmen Irina Petrescu s-a nascut pe 19 iunie 1941 in Bucuresti.

Iubind un baiat care dadea examen la Arhitectura, vroia sa se inscrie la aceeasi facultate, dar parintii au obligat-o sa mearga la Filologie, sectia Limba franceza, nu a intrat dar a fost remarcata intr-o zi de regizorul Savel Stiopul care a venit la masa ei in restaurantul Continental si i-a cerut sa dea o proba pentru un film.

Filmul nu s-a mai facut, dar proba i-a fost aratata lui Liviu Ciulei, care cauta – si a gasit – o interpreta pentru rolul Ana, o tanara de 18 ani inegalabila pentru ‘Valurile Dunarii’. Avea doar 17 ani! Majoratul, adica momentul in care a implinit 18 ani, l-a sarbatorit chiar pe Dunare, la filmare. Mai exact, dupa ziua de filmare, au fost trasi la mal de un remorcher.
La intrarea in portul Galati s-au pornit explozii de artificii, explodau si mici bombite pe apa. Toate astea fiind puse la cale de artificierul , Daraban, un om extraordinar! Odata ajunsi la mal, Francisc Munteanu a luat o sticla de sampanie, a deschis-o cu mare dichis si, dupa ce a turnat in cupe improvizate, a ciocnit cu ea si i-a urat: „La multi ani, Irina! Tu de astazi esti majora!”.
Pentru Institut s-a pregatit tot cu Savel Stiopul, care a insistat sa dea examen, si a intrat cu versuri din Eminescu si cu o fabula de Marcel Breslasu.

Tatal ei a fost medic-ofiter , era din Muscel – o zona curat româneasca, iar bunicul din partea mamei, din Snagov. Adica, îi place sa creada ca a mostenit si ceva din Neagoe Basarab, si ceva din Vlad Tepes, iar mama sa de o frumusete angelica au murit impreuna intr-un groaznic accident de masina.
Absolventa a Institutului de Arta Teatrala si Cinematografica „I.L. Caragiale” Bucuresti, promotia 1963, clasa prof. Ion Sahighian si David Esrig.

Rolul din ” Rautaciosul adolescent”, al lui Gheorghe Vitanidis, i-a adus, in 1968, premiul pentru Cea mai buna interpretare feminina la Festivalul de la Moscova dar cel mai reusit film in care a jucat ramane „Duminica la ora 6″, al lui Pintilie”, un film memorabil si pentru jocul pe care-l face alaturi de acel James Dean autohton, cum a fost numit adesea Dan Nutu, stabilit de multi ani in SUA.
Desi a interpretat roluri memorabile in cinematografie, a ales teatrul si este o fidela actrita a Teatrului Bulandra din Bucuresti.

” Eu m-am oprit definitiv la teatru si nu as schimba acest lucru, sigur si pentru ca acum nu mai pot juca
decat bunici, matusi, pentru care nu exista partituri in film. E foarte greu de acceptat compozitia dupa ce ai jucat ani si ani de zile ingenua, mai mult sau mai putin frumoasa. Eu fac compozitie in teatru de multi ani si ma bucur teribil, nu doresc sa fiu o frumusica, o iubita, o logodnica, o suferinda din amor in teatru. In aceasta meserie cred in buna-credinta a actorului, in cinste, in neminciuna. Imi pare paradoxal. Meseria noastra este a facaturii, a minciunii, dar trebuie sa existe un adevar, o credinta, o sinceritate pe care publicul o cauta si o cerceteaza fara gres. Tot ce este impostura usoara sau violenta, publicul o resimte oricat de senzational ar fi efectul maiestriei actoricesti. Refuz impostura si o simt ca spectator, pentru ca sunt si un foarte bun spectator de teatru.

E foarte greu de acceptat compozitia dupa ce ai jucat ani si ani de zile ingenua, mai mult sau mai putin frumoasa. Eu fac compozitie in teatru de multi ani si ma bucur teribil, nu doresc sa fiu o frumusica, o iubita, o logodnica, o suferinda din amor in teatru. In aceasta meserie cred in buna-credinta a actorului, in cinste, in neminciuna. Imi pare paradoxal. Meseria noastra este a facaturii, a minciunii, dar trebuie sa existe un adevar, o credinta, o sinceritate pe care publicul o cauta si o cerceteaza fara gres. Tot ce este impostura usoara sau violenta, publicul o resimte oricat de senzational ar fi efectul maiestriei actoricesti. Refuz impostura si o simt ca spectator, pentru ca sunt si un foarte bun spectator de teatru.

Mi-e groaza de ce viata grea ii asteapta acum pe actorii tineri. Scena este teribil de cruda si de nemiloasa si arata toate defectele de caracter ale actorului. Trebuie sa ai grija sa fii cat mai curat, cat mai sincer, cat mai adevarat, pentru ca scena e cruda si te tradeaza.” PARADOX „Meseria noastra este a facaturii, a minciunii, dar trebuie sa existe un adevar, o credinta, o sinceritate pe care publicul o cauta si o cerceteaza fara gres” (Irina Petrescu)

In 2007 la cea de-a sasea editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a primit Premiul de Excelenta.

A fost si este inca o femeie frumoasa, iubita de multi actori, parteneri de scena (Adrian Pintea), dar dupa o casnicie esuata din tinerete nu s-a mai casatorit.

Cookies