A intrat în vigoare noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cozi interminabile la granițele țării

29 aug. 2021
458 Afișari
A intrat în vigoare noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cozi interminabile la granițele țării
A intrat în vigoare noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cozi interminabile la granițele țării. Sursa foto: România Liberă

Noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat a intrat oficial în vigoare duminică, 29 august. Aceasta vizează în special intrarea mai multor state în zona roșie, dar și în zona galbenă. Din păcate, doar trei state au trecut pe lista verde de risc, niciunul din Europa. Aceste schimbări au dus la întețirea controalelor de la frontierele României, fapt ce a dus la formarea unor cozi interminabile.

Vești importante pentru românii care călătoresc în această perioadă. Astăzi, 29 august, a intrat în vigoare noua listă a statelor care prezintă un risc epidemiologic ridicat. Aceasta a fost adoptată încă de joi, 26 august, în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Ce schimbări aduce noua listă a țărilor cu risc epidemiologic ridicat

Astfel, mai multe țări au coborât din zona roșie în cea galbenă, însă au existat și mai multe state, precum Elveția, care au ajuns în zona roșie, considerată cu riscul cel mai ridicat de autoritățile române.

De asemenea, există trei țări care au ajuns pe lista verde, adică nu se impun măsuri sau restricții împotriva celor care vin din statele respective. Iată schimbările intrate în vigoare de astăzi, 29 august:

În zona roşie au intrat Elveţia, Macedonia de Nord, Azerbaidjan, Liechtenstein, Guam, Bahamas, Maldive, Anquilla şi Insulele Saint Kitts şi Nevis.

În zona galbenă au intrat din zona roşie, în urma scăderii incidenţei: Irak şi Argentina, iar din zona verde, în urma creşterii incidenţei, Bulgaria, Serbia, Albania, Armenia, Slovenia, Belarus, Japonia, Palestina, Filipine, Mauritius, Timorul de Est, Burnei Darussalam, Guyana şi Bermuda.

Nu în ultimul rând, în zona verde au intrat: Emiratele Arabe Unite, Kuweit şi Insulele Virgine Britanice, potrivit Mediafax.

Cei care ajung în România dintr-o țară de pe lista roșie nu intră în carantină doar dacă au certificat digital UE care atestă vaccinarea sau faptul că au avut COVID-19 în ultimele 90 de zile. Între timp, cei care au certificat digital care atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR vor intra în carantină.

În cazul celor care călătoresc dintr-un stat de pe lista galbenă, aceștia trebuie să știe că sunt scutiți de caratină dacă sunt vaccinați, dacă au trecut prin boală sau dacă prezintă la intrarea în România un test PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore.

Mai mult, copiii care prezintă un test COVID negativ, și au sub 6 ani sau între 6 și 16 ani nu trebuie să stea în carantină.

Aceste schimbări au dus la formarea de cozi la granițele țării

Schimbările aduse listei cu țările cu risc epidemiologic au dus la formarea de cozi uriașe și aglomerații la punctele de frontieră ale României.

Potrivit Poliției de Frontieră, în ultimele 24 de ore a fost înregistrată o activitate mult mai ridicată decât de obicei la granițele cu Ungaria și Bulgaria, atât la intrarea, cât și la ieșirea din țară. În acest sens, autoritățile au luat mai multe măsuri pentru fluidizarea traficului.

„În ultimele 24 de ore s-a înregistrat un trafic crescut în punctele de trecere a frontierei, în special la graniţa cu Ungaria şi Bulgaria, atât pe sensul de ieşire, cât şi pe cel de intrare în ţară. În acest sens, au fost dispuse măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru fluidizarea traficului de persoane şi mijloace de transport, prin suplimentarea personalul Poliţiei de Frontieră care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor, precum şi deschiderea suplimentară a arterelor de control până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de trecere.”, au transmis cei de la Poliția de Frontieră.

Aproape 200.000 de persoane au trecut granițele țării în doar 24 de ore

Potrivit acestora, pe data de 28 sâmbătă au fost controlate circa 190.000 de persoane, atât români cât și cetățeni străini, din peste 44.000 mijloace de transport. La intrarea în țară au fost verificate circa 87.000 de persoane și 20.900 mijloace de transport, în timp ce la ieșirea din țară au fost controlate 103.000 persoane din 23.100 vehicule.

Desigur, agenții de frontieră au sesizat mai multe nereguli la punctele de intrare și ieșire din țară, astfel:

  • 49 fapte ilegale (23 infracţiuni şi 26 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini;
  • au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituţii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în ţară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de peste 444.200 lei;
  • valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la aproximativ 25.600 lei.
  • nu s-a permis intrarea în ţară a 18 cetăţeni străini, care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi de asemenea, nu s-a permis ieşirea a 20 cetăţeni români din diferite motive legale
Cookies