A început urmărirea penală în cazul Institutului Cantacuzino

de:
31 mart. 2014
0 Afișari
A început urmărirea penală în cazul Institutului Cantacuzino

Comunicatul trimis de Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie:

Biroul de informare publică şi relaţii cu presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este împuternicit să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

În urma sesizării transmise de Corpul de Control al primului-ministru, la data de 12.03.2014, pe rolul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-a constituit un dosar penal în care se efectuează cercetări în legătură cu aspecte vizând producerea vaccinului gripal, pentru sezonul 2013-2014, la Institutul Cantacuzino.

În cauză, procurorii au dispus, la data de 14.03.2014, începerea urmăririi penale cu privire la infracţiunile de neglijenţă în serviciu şi efectuarea unui studiu clinic fără respectarea regulilor de bună practică.

În interesul soluţionării cauzei, în perioada următoare vor fi efectuate audieri şi vor fi solicitate relaţii şi înscrisuri de la diferite instituţii şi autorităţi ale statului.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au deschis un dosar penal pentru neglijenţă în serviciu, faţă de conducerea Institutului cantacuzino, potrivit B1 TV.

Parchetul General a deschis dosarul ca urmare a unei sesizări a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care a decis să reclame managementul defectuos de la Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, scrie romanialibera.ro.

„Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie „Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora. Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a decis ca raportul prezentat în şedinţa CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arăta într-un comunicat de presă emis de Preşedinţie la finalul şedinţei de CSAT de joi.

Experţii OMS au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, în perioada 25 – 27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Raportul OMS, arată că la Institutul „Cantacuzino” nu există, se pare, un plan de business clar, bugetat, pentru următorii 5 – 10 ani, iar personalul angajat pentru producţia vaccinului a început munca foarte târziu şi sub tensiunea incertitudinii păstrării posturilor.

Cookies