A început turneul Superbet Chess Classic România 2021. Ce șahiști celebri participă și ce premii sunt în joc

04 iun. 2021
219 Afișari
A început turneul Superbet Chess Classic România 2021. Ce șahiști celebri participă și ce premii sunt în joc

Marele maestru şi multiplu campion mondial, rusul Garry Kasparov şi preşedinta Senatului, Anca Dragu, au deschis, vineri, turneul Superbet Chess Classic Romania 2021, din cadrul prestigiosului Grand Chess Tour. Aici, zece dintre cei mai buni șahiști din lume se vor confrunta pentru premii în valoare totală de 325.000 de dolari.

Vineri, Garry Kasparov şi Anca Dragu au efectuat prima mutare simbolică a competiţiei de la Bucureşti la care vor participa 10 dintre cei mai buni jucători de şah ai momentului, dar şi șahiștii români Constantin Lupulescu şi Bogdan Deac, potrivit Agerpres.

„Acest eveniment va deveni o tradiție care va pune Bucureștiul și România pe harta șahului mondial”, spune Garry Kasparov

Marele maestru Kasparov a declarat vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că turneul Chess Classic Romania se va organiza anual şi va pune astfel Bucureştiul pe harta şahului mondial.

„Sunt extrem de bucuros să mă aflu azi aici, ce mod mai bun de a începe noul sezon de şah. Nu am jucat niciodată în România în vremea când eram jucător profesionist de şah, dar uitându-mă în jur mi-aş fi dorit să am această ocazie.

Este un eveniment extraordinar, care stabileşte noi standarde pentru şahul profesionist. Sunt recunoscător prietenilor mei care au depus eforturi pentru organizarea în cele mai bune condiţii a primei competiţii din cadrul Grand Chess Tour.

Înţeleg că acest eveniment va deveni o tradiţie care va pune Bucureştiul şi România pe harta şahului mondial. Îmi pare rău că nu am putut aduce aici pe toţi cei mai buni jucători, pandemia ne-a dat planurile peste cap şi am pierdut din păcate unii dintre participanţi din cauza restricţiilor de călătorie.

Dar în acelaşi timp, aceste restricţii le-au dat şansa jucătorilor români să joace împotriva celor mai buni din lume”, a spus legendarul jucător de șah rus.

„Șahul trebuie să fie indispensabil în viața oricărui copil”, este de părere Anca Dragu

Preşedinta Senatului, Anca Dragu, a precizat că găzduirea unei etape din cadrul Grand Chess Tour reprezintă o ocazie unică pentru România. Mai mult, aceasta susține că „sportul minții” este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

„Mă bucur enorm să particip la deschiderea Grand Chess Tour 2021 şi sunt onorată de prezenţa marelui maestru şi campion de şah Garry Kasparov, deţinătorul recordului absolut de 255 de luni în fruntea clasamentului mondial. Desfăşurarea evenimentului Grand Chess Tour este o ocazie unică pentru România de a găzdui o etapă din turneul mondial fondat de Garry Kasparov.

Şahul este o ocazie unică de a dezvolta armonios mintea copiilor noştri, de a-i învăţa importanţa răbdării şi a planificării. Atât ca decident politic, cât şi ca părinte, consider că şahul, numit şi sportul minţii, trebuie să fie indispensabil în viaţa oricărui copil.

Trăim într-o lume alertă, iar copiii noştri vor avea de a face cu o lume cel puţin la fel de dinamică precum cea de azi. Tocmai de aceea concentrarea, disciplina, anticiparea oponentului şi planificarea mutărilor sunt calităţi şi abilităţi pe care şahul le dezvoltă. Şahul ne învaţă cum să facem faţă problemelor”, a precizat șefa Senatului.

La eveniment au participat și Nicușor Dan și Clotilde Armand

La finalul evenimentului au avut loc partide demonstrative cu participarea lui Garry Kasparov, a 12 copii campioni naţionali de şah, a celor 10 jucători şi a altor invitaţi, precum primarul General al Capitalei, Nicuşor Dan, primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi fostul arbitru de fotbal Ion Crăciunescu.

Competiţia Superbet Chess Classic Romania 2021, dotată cu premii de 325.000 de dolari, se va desfăşura între 5 şi 14 iunie la Hotel Sheraton din Capitală fără accesul publicului.

Cine sunt campionii șahului care se vor confrunta pentru trofeul de la București

Cei doisprezece jucători care vor participa la competiţie sunt:

  • Fabiano Caruana (SUA) – al doilea jucător din lume şi challenger al campionului mondial Magnus Carlsen, devenit mare maestru la 14 ani;
  • Levon Aronian (Armenia) – mare maestru de la 18 ani, al cincilea jucător al lumii, a câştigat Superbet Rapid&Blitz în 2019 la Bucureşti;
  • Anish Giri (Olanda) – mare maestru de la 14 ani, se menţine în top 10 la nivel mondial de mai mulţi ani;
  • Aleksandr Grişciuk (Rusia) – Se află pe poziţia a şaptea în clasamentul FIDE, este triplu campion mondial de blitz şi multiplu medaliat la Olimpiadele de şah;
  • Wesley So (SUA) – al nouălea jucător al lumii, din toamna lui 2019 şi până în luna februarie a acestui an, a reuşit să-l învingă în trei finale pe marele maestru norvegian, Magnus Carlson;
  • Şahriar Mamediarov (Azerbaidjan) – dublu campion mondial de juniori, campion mondial la şah rapid, medaliat cu aur la individual în cadrul Olimpiadei de la Istanbul;
  • Teimur Radjabov (Azerbaidjan) – la 12 ani a câştigat Campionatul European destinat juniorilor sub 18 ani. În 2003 a reuşit să învingă trei campioni mondiali Kasparov, Anand şi Ponomariov, iar în 2019 a câştigat finala Cupei Mondiale de şah;
  • Maxime Vachier-Lagrave (Franţa) – locul 14 mondial, a fost Campion European la şah rapid, vicecampion mondial la blitz şi triplu Campion al Franţei;
  • Constantin Lupulescu (România) – cel mai bine cotat jucător român de şah, a reprezentat România la şapte Olimpiade şi opt Campionate Europene. În 2016, la Olimpiada de la Baku, a făcut remiză împotriva campionului mondial, Magnus Carlsen, şi astfel şi-a ajutat echipa să învingă Norvegia;
  • Bogdan Deac (România) – al doilea jucător al României, a obţinut titlul suprem în şah înaintea împlinirii vârstei de 15 ani. A debutat în echipa naţională de seniori la vârsta de 14 ani. La Olimpiada de la Baku din anul 2016 a reuşit 7 puncte din cele 10 runde jucate.

Care este programul primei runde a Superbet Chess Classic România 2021

Programul partidelor din prima rundă a turneului, conform tragerii la sorţi efectuate vineri, este următorul:

Şahriar Mamediarov (Azerbaidjan) – Wesley So (SUA)
Aleksandr Grişciuk (Rusia) – Maxime Vachier-Lagrave (Franţa)
Bogdan Deac (România) – Anish Giri (Olanda)
Teimur Radjabov (Azerbaidjan) – Fabiano Caruana (SUA)
Constantin Lupulescu (România) – Levon Aronian (Armenia).

Cookies