A început refacerea turnului de birouri mistuit de incendiu, de lângă Biserica Armenească. FOTO

de:
11 mai 2013
23 Afișari
A început refacerea turnului de birouri mistuit de incendiu, de lângă Biserica Armenească. FOTO

Lucrările de renovare a Millenium Business Center, clădire de birouri de clasa A, au început odată cu venirea primăverii, după patru ani în care fantoma de sticlă înaltă de 72 de metri care domină peisajul urban din zona Carol-Moşilor a stat abandonată.

Gardurile de protecţie din jurul clădirii, care blocau trecerea pietonilor prin zonă, au fost schimbate, iar pe clădire a apărut un panou de şantier. În jurul clădirii au apărut şi angajaţi ai unei firme de pază privată, iar pentru moment este de așteptat să se realizeze organizarea de șantier

Lucrările vor dura doi ani de zile, data de finalizare fiind 31 martie 2015. Din vechea clădire nu va mai rămâne decât structura metalică, neafectată de incendiu, dar se va păstra design-ul faţadei de dinainte de incendiu. Demolarea totală şi reconstruirea clădirii ar fi fost un proces mai puţin costisitor, însă a fost scoasă din calcule întrucât implica şi necesitatea obţinerii unei noi autorizaţii de construcţii.

Autorizaţia de construcţie pentru reabilitare a fost obţinută de la Primăria Capitalei în mai 2012, iar potrivit legii, lucrările ar fi trebuit să înceapă la maxim un an de la obţinerea autorizaţiei. De menționat faptul că dacă beneficiarul nu ar fi declarat începerea lucrării până la termenul limită, autorizația de construcție expira și ar fi fost nevoit să obțină o nouă autorizație. Astfel, beneficiarul era aproape obligat să înceapă demersurile de organizare a șantierului să fie doar o formalitate pentru a evita necesitatea obținerii unei noi autorizații.

Reabilitarea Millenium Business Center ar readuce o nouă clădire de clasa A pe piața de birouri din București, o piață ce se dezvoltă de la an la an cu noi investiții. Doar în primul trimestru al anului 2013, această piață a crescut cu încă trei clădiri noi, ce au adus 72.000 mp închiriabili, contribuind la un total de pații de birouri modern de peste 2 milioane de mp. Tot în 2013 vor fi inaugurate în Capitală încă trei clădiri de dimensiuni mari. Totuși, oportunitatea unei noi clădiri de birouri de dimensiuni mari poate fi pusă în discuție având în vedere faptul că rata totala de neocupare (cladiri de clasa A, B & C) a clădirilor de birouri este estimata la 15,88%, in timp ce rata de neocupare pentru Clasa A & B este in jur de 16,1%, potrivit unui raport de piata al consultanților Jones Lang LaSalle (JLL), citat de Wall-Street.ro.

Antreprenorul general al construcţiei este Heberger Construcţii SRL, proiectantul general este firma Luxemburger Team. Hederger Construcţii, alături de firma de arhitectură Popp şi Asociaţii şi Immpuls Real Estate Solutions, au mai colaborat cu dezvoltatorul şi în 2011, la renovarea centrului comercial Iris Shopping Center din cartierul Titan.

Clădirea aparţine fondului de investiţii Aberdeen Immobilien, care l-a cumpărat în 2007, cu doi ani înainte de incendiul care a ars o mare parte din faţada clădirii şi a paralizat funcţionalitatea acesteia. Cauzele incendiului din acea noapte din luna iunie a anului 2009 nu au fost nici până acum clarificate. La acel moment s-a speculat atât varianta unui foc pus intenţionat cât şi cea a „răzbunării divine”, un fulger care ar fi lovit clădirea în timpul unei furtuni, întrucât dezvoltatorii clădiri fiind de mai mulţi ani în conflict cu mai marii Bisericii Armeneşti, de care clădirea era lipită.

Construcţia Millenium Business Center a fost terminată în 2006, la un cost total de circa 25 milioane euro. Cladirea are o suprafata de circa 25.000 mp si o inaltime de 19 etaje.La vremea construcţiei, proiectul a fost criticiat din cauza faptului că nu respectă indicatorii urbanişti ai zonei istorice în care se află, având o înălţime mult mai mare în comparaţie cu celelalte clădiri din zonă. Singura clădire cu o înălţime asemănătoare este sediul Bursei de Valori Bucureşti de pe Bulevardul Carol, aflat peste drum de Millenium Business Center.

Cookies