A început eutanasierea câinilor la București, de către ASPA:187 de animale ucise, de miercuri

de:
20 feb. 2014
2 Afișari
A început eutanasierea câinilor la București, de către ASPA:187 de animale ucise, de miercuri

A început eutanasierea câinilor la București, de către ASPA: 187 de câini au fost eutanasiați începând de miercuri, deoarece au depășit perioada de 14 zile de când au fost ridicați de pe străzi, fără a fi revendicați, a anunțat Băncescu. Alți 1000 de câini se află în situația în care ar putea fi eutanasiați zilele următoare, a mai anunțat Băncescu, în cadrul unei conferințe de presă, joi.

„Începând de miercuri am inceput eutanasierea cainilor aflati in adapost, unii dintre ei de peste 100 de zile. Precizam ca suntem obligati sa respectam legea. Adapostirea peste termenul legal reprezinta o cheltuiala nejustificata, iar ASPA poate fi sanctionata. Curtea de conturi va cere socoteala pentru cheltuielile facute de Administratie pentru fiecare animal tinut in adapost peste termenul legal, de 14 zile.” a declarat coordonatorul ASPA, Razvan Bancescu.

Băncescu a declarat că numai medicii veterinari sau cabinetele veterinare care au contracte cu Primăria Capitalei pot eutanasia câini.

Coordonatorul ASPA a mai spus că săptămâna trecută au fost 35- 40 de adopții,  iar în această săptămână au fost zile în care niciun câine nu a fost adoptat, asta în condițiile în care ASPA prinde 90-100 de câini pe zi.

Reamintim că Bugetul prevăzut în proiectul publicat de Primăria Municipiului București pentru Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) pentru anul 2014 este de câteva ori mai mare decât cel prevăzut în anii precedenți.  

Conform proiectului de buget pe anul 2014 al Primăriei Municipiului București, ASPA va avea de cheltuit 33,640 de milioane lei anul acesta. Suma este impresionantă dacă o comparăm cu sumele alocate anii trecuți: Astfel, în 2013, ASPA a avut prevăzut un buget de 18,6 milioane lei, dar 9,5 milioane lei au fost retrași de la ASPA, în decembrie, la rectficarea bugetară, deoarece nu fuseseră cheltuiți. Asta înseamnă că în 2013, ASPA a beneficiat, de fapt, de un buget de 9 milioane lei. 

Interesant este și faptul că, dacă în 2013, 10% din bugetul ASPA se ducea spre construirea unui nou adăpost pentru câini, anul acesta nu mai sunt prevăzute investiții de acest tip. Primăria va cumpăra, însă, autoutilitare de transport pentru câini în valoare de 360.000 lei și autoutilitare pentru prins câini în valoare de 255.000 de lei. 30 de milioane de lei se vor duce, însă, la capitolul „Bunuri și servicii” – majoritatea, cel mai probabil, în plata hingherilor privați. Pentru hrana animalelor se vor plăti 2 milioane lei, iar pentru salariile angajaților ASPA – 1,119 milioane lei.

La inceputul evenimentului, Razvan Bancescu a sesizat opinia publica de existenta unui proiect de hotarare al Colegiului Medicilor Veterinari (CMVRO) care, daca va fi adoptat, va bloca programul de adoptii al cainilor fara detinator din municipiul Bucuresti:

„Conform OUG 155, toti cainii fara stapan care se dau spre adoptie trebuie sa fie sterilizati. Prin modificarile si completarile aduse de Legea 258/2013, este obligatoriu ca aceste sterilizari sa fie efectuate de catre medicii veterinari autorizati. Noul proiect de hotarare al Colegiului Medicilor Veterinari modifica insa protocolul de sterilizare, tripland costurile acestei proceduri medicale. In plus, vizeaza si cainii cu stapan. Proprietarii sunt obligati prin lege sa-si sterilizeze cainii pana la sfarsitul acestui an si din cauza acestui nou proiect vor suporta costuri suplimentare. ASPA solicita CMVRO retragerea acestui proiect sau modificarea lui in sensul excluderii prevederilor referitoare la cainii fara stapan si dispunerea unui termen de cel putin un an de zile pentru cainii cu stapan. Avand in vedere impactul acestui proiect asupra autoritatilor locale si al cetatenilor, solicitam de asemenea transparenta in dezbaterea acestui subiect”, a declarat Razvan Bancescu, coordonator ASPA.

Coordonatorul ASPA acuză Colegiul Medicilor Veterinari din România că blochează programul de sterilizare a câinilor cu și fără stăpân prin acest proiect de hotărâre.

Conform declarațiilor lui Răzvan Băncescu, proiectul de hotărâre al Colegiului Medicilor Veterinari crește costurile sterilizarii pentru un câine de la 150 de lei la 450 – 500 lei, din cauza introducerii unor analize înainte de sterilizare. Pentru câinii cu stăpân, sterilizarea poate costa până la 800-1000 de lei.

Potrivit proiectului de hotărâre al Colegiul Medicilor Veterinari privind adoptarea procedurilor de sterzilizare chirurgicală la câini, înainte de orice anestezie și intervenție chirurgicală, câinele trebuie să fie examinat fizic, să i se asculte inima și plămânii și să i se faca un set de analize la laborator. Minim trebuie făcută hemoleocograma, glicemie, proetine, uree, creatinina, ALT, AST și timp de coagulare. În funcție de rezultatul analizelor se mai pot realiza: examen cardiologic EKG, examinarea radiologică a toracelui, ecografie abdominală și încă un set de analize de sânge. Abia dupa aceasta se poate face anestezia și sterilizarea patrupedului.

Răzvan Băncescu a declarat că măsurile cerute de medicii veterinari sunt inutile deoarece, deși ASPA a făcut zeci de mii de sterilizări fără să-și ia aceste măsuri, rata mortalității câinilor în timpul procedurii este sub 1/1000.

Coordonatorul a mai subliniat că medicii angajați la ASPA nu vor mai putea steriliza câini în acest condiții, deoarece trebuie să respecte proiectul de hotărâre al Colegiului Medicilor Veterinari.

In ceea ce priveste activitatea Autoritatii de Supraveghere si Protectie a Animalelor, in luna ianuarie, au fost capturati 1525 de caini, au fost adoptati 993, dintre care 532 au fost adoptati de persoane fizice si 401 de catre ONG.

Totodata, in intervalul septembrie 2013 – ianuarie 2014 au fost capturati in total 6.756 de caini si au fost adoptati 4.920, dintre care 2.463 de catre persoane fizice si 2.457 de catre ONG-uri.

Potrivit datelor oferite de Centrul Antirabic – INBI Matei Bals, numarul persoanelor muscate de cainii fara detinator a scazut semnificativ, daca in ianuarie 2013 se inregistrau 809 cazuri, in luna ianuarie a anului 2014 s-au inregistrat 252 de cazuri.

În ianuarie 2014, o medie de 20-25 de persoane/ zi au sunat la dispeceratul ASPA, pentru a reclama prezența maidanezilor. În plus, 470 de câini cu deținător au fost sterilizați.

Reamintim că Primăria Capitalei plăteşte 219 lei pentru prinderea fiecărui câine maidanez, în contextul în care ONG-urile de profil susţin că Municipalitatea nu ar trebui să plătească mai mult de 10 lei pentru prinderea şi transportul fiecărui câine comunitar. Niciuna dintre firmele care vor strânge maidanezii de pe străzile Bucureştiului nu aveau însăexperiență în lucrul cu animalele: una avea drept obiect de activitate principal vânzarea mobilei, a doua asistenţă stomatologică şi alta asigură consultanţă în management. Situația este cu atât mai ciudată cu cât firmele respective au primit invitație de participare din partea ASPA, nefiind publicat niciun anunț de participare pe site-ul oficial de licitații. 

În octombrie, Sorin Oprescu declara că „Dacă în 18 luni nu scăpam de 80% dintre maidanezii de pe străzile din Capitală, mă scol în picioare şi spun: „Stimaţi cetăţeni n-am făcut ceea ce am promis”. În condiţiile astea plec eu şi mă duc învârtindu-mă. Plec singur. Ce, trebuie sa-mi dau demisia?”. Totuși, în cinci luni, doar 6.000 de câini au fost prinși de pe străzile Capitalei, din totalul anunțat de Oprescu de 63.000 de câini, adică mai puțin de 10%. 

Întreaga operaţiune a costat 600.000 de lei, iar în adăposturile Primăriei mai sunt acum în jur de 1.000 de câini, a căror eutanasiere va începe în două-trei săptămâni, sustin reprezentanţii ASPA.

„Nu am eutanasiat niciun câine până acum, însă vom începe cât de curând. În momentul de faţă trei sferturi dintre câinii din adăposturi sunt cu termenul legal depăşit. Dacă se stopează prinderea îi mai putem ţine, dar eu trebuie măcar să asigur fluxul permanent la prindere, că aia de problema”, a spus directorul ASPA, conform gandul.info.

Reprezentanţii Autorităţii pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor susţin că începerea eutanasierii este perfect justificată, pentru că în prezent are loc „o scădere şi o plafonare spre zero a adopţiilor”. 

Acesta a mai spus că nu are un plan pentru eutanasieze, ci câinii vor fi omorîţi în funcţie de loc. „Eu dacă pot să strâng 200 de câini pe zi şi n-am loc decât de 180, atunci pe ceilalţi 20 va trebui să-i eutanasiez ca să asigur fluxul”, a precizat Băncescu.

La adăpostul din Bulevardul Theodor Pallady, animalele stau câte patru- cinci în cuşcă. În total sunt 300 de câini, adică dublu decât capacitatea reală a adăpostului.

Spre deosebire de Pallady, la Mihăileşti câini stau mult mai lejer, câte doi în cuşcă. Mulţi dintre ei sunt metişi, cum le spun administratorii de aici, adică combinaţii de specii de rasă. La Mihăileşti sunt în prezent 450 de câini. În hala nouă, ce va fi dată în folosinţă săptămâna viitoare, mai încap alţi 350 de câini. Hala a fost începută pe vremea când Adriean Videanu era primar şi a costat 800.000 de euro, potrivit raportărilor de la ASPA.

ASPA a extins capacitatea de adăpostire a câinilor fără deţinător, prin amenajarea unui nou adăpost în comuna Bragadiru, adăpost care a fost închiriat cu 4.500 de euro pe lună de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

“Adăpostul de la Bragadiru, realizat cu sprijinul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, are o capacitate actuală de 1.600 de locuri, cu posibilitate de extindere în viitorul apropiat de până la 2.500 de locuri” a spus Răzvan Bancescu, coordonator ASPA, care a precizat că cel mai probabil adăpostul de la Bragadiru va fi deschis publicului săptămâna viitoare.

Cookies