A început demolarea Hotelului Marna, pentru Magistrala Nord-Sud. ONG-urile au acţionat Primăria în instanţă

de:
14 ian. 2011
2 Afișari
 A început demolarea Hotelului Marna, pentru Magistrala Nord-Sud. ONG-urile au acţionat Primăria în instanţă

Muncitorii şi utilajele au început demolarea clădirii Hotelului Marna încă de joi. Conform declaraţiilor muncitorilor, lucrările urmau să se prelungească cel puţin până săptămâna viitoare.

În luna decembrie, lucrările de demolare a clădirilor de pe bulevardul Buzeşti fuseseră oprite printr-o decizie a Tribunalului Bucureşti. Demolările se opriseră anul trecut chiar la hotelul Marna, la cererea ONG-urilor şi a Ministerului Culturii, deoarece nu exista avizul de demolare emis de Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Cultural al Ministerului Bucureşti.

Primarul Sorin Oprescu a semnat joi autorizaţiile de desfiinţare numerele 1 şi 2/2011, pentru Hotelul Marna şi pentru Casa Constantin Rădulescu, celebrul Cinematograf Feroviar. În cazul Cinematografului Feroviar, elementele artistice de faţadă vor fi prelevate şi conservate, pentru a fi reutilizate. Primăria a primit avize de demolare şi pentru clădirile situate pe Berzei 32 şi Berzei 34, ambele incluse în  ansamblul monument istoric Ştirbei Vodă. Avizele au fost eliberate însă cu o condiţie. Primăria este obligată să construiască două noi clădiri care să le reconstituie pe cele demolate, pentru a păstra specificul zonei istorice. Clădirea de pe Berzei 34 a fost demolată deja la sfârşitul lunii decembrie, iar cea de la numărul 32 a fost doar evacuată, urmând a fi demolată.

De data aceasta Primăria a obţinut avizul de desfiinţare de la Direcţia de Cultură a Municipiului, Direcţie aflată în subordinea Ministerului Culturii. Chiar dacă din punct de vedere legal, de data aceasta, Primăria a acţionat corect, Ministerul Culturii acuză stilul de lucru al edililor: „Ministerul Culturii dezaprobă stilul în care a procedat Primăria. Era firesc ca problema să fie expusă din timp, pregătită cu Ministerul Culturii, cu reprezentanţi ai societăţii civile, astfel încât să nu se creeze impresia că există interese imobiliare la mijloc, că se acţionează noaptea, pe ascuns. Considerăm că acest stil de lucru e condamnabil” – a declarat pentru B365.ro Radu Enache, consilier pe probleme de mass-media în Ministerul Culturii.

De partea cealaltă, ONG-urile continuă lupta prin care încearcă să oprească demolarea clădirilor din zona Matache şi distrugerea unei zone de interes istoric. Asociaţia Salvaţi Bucureştiul a depus, vineri dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, o acţiune penală împotriva semnatarilor avizului de desfiinţare a clădirilor Hotelul Marna şi Casa Rădulescu. Plângerea penală a fost îndreptată împotriva celor patru semnatari ai avizului de la Primărie: primarul Sorin Oprescu,  arhitectul-şef Pătraşcu, Tudor Toma şi Mădălin Dumitru, dar şi împotriva celor doi lucrători de la Direcţia pentru cultură care au avizat demolarea. Salvaţi Bucureştiul cere ca Primăria să prezinte un proiect complet pentru Bulevardul Uranus, înainte de a trece la demolarea unor clădiri de interes pentru oraş, a declarat pentru B365.ro Nicuşor Dan, reprezentant al ONG-ului. ASociaţia Salvaţi Bucureştiul a depus o cerere de suspendare a demolărilor şi la Prefectura Municipiului Bucureşti.

În urma acestei sesizări, prefectul Mihai Atănăsoaei a cerut Primariei Generale transmiterea de urgenţă a autorizaţiilor de desfiinţare pentru aceste imobile, precum şi suspendarea lucrărilor până la clarificarea situaţiei. Demolarea a fost demarată în urma avizelor şi ordinelor de declasare emise de Direcţia pentru Cultură, acte contestate însă în instanţă de către Asociaţia Salvaţi Bucureştiul. Aceasta invocă, în adresa înaintată Prefecturii, prevederile Legii nr. 422/ 2001 prin care se preciza că, dacă «ordinul de declasare a fost contestat în condiţiile legii, acesta rămâne definitiv după epuizarea căilor de atac».

Vezi aici cum va arăta Bulevardul Uranus sau Magistrala Nord-Sud, care, sigură Primăria, va faca ca Bucureştiul să poată fi traversat în doar 20 de minute de la un capăt la altul.

Citeşte şi părerea arhitectului-şef al Capitalei: “Abordarea proiectului Bulevardului Uranus a fost deficitară”


Cookies