A început demolarea caselor vechi de peste 100 de ani de pe strada Icoanei. Nicușor Dan a făcut plângere penală

01 apr. 2021
235 Afișari
A început demolarea caselor vechi de peste 100 de ani de pe strada Icoanei. Nicușor Dan a făcut plângere penală

Astăzi a început demolarea caselor vechi de peste 100 de ani de pe strada Icoanei, de vis-a-vis de Școala Centrală, chiar dacă Nicușor Dan susține că autorizația de demolare este suspendată. Primarul General anunță că a făcut deja o plângere penală.

Joi, una dintre cele 3 case vechi de peste 100 de ani de pe strada Icoanei 2-8, pentru care administrația Firea a dat autorizație de demolare pe final de mandat, a început să  fie demolată, anunță HotNews.

Primarul general Nicușor Dan a declarat pentru sursa citată că a suspendat autorizația de demolare și că proprietarii nu aveau dreptul să demoleze până la clarificarea situației.

Deși Poliția Locală a mers la fața locului pentru a suspenda demolarea, conform legii acest lucru nu este permis, astfel încât Nicușor Dan făcut plângere penală, procurorii având dreptul în acest moment să suspende lucrările.

Demolarea caselor vechi de peste 100 de ani de pe strada Icoanei

”Am suspendat autorizația de demolare emisă de fosta administrație până pe 30 iunie pentru suspiciuni de nelegalitate. Proprietarii au făcut un litigiu și au suspendat actul meu de suspendare ieri, dar eu în urmă cu două zile am emis un nou act de suspendare completat cu motivele de nelegalitate pentru suspendare. Cel de-al doilea act de suspendare l-am comunicat firmei care demolează cu executor judecătoresc, ieri la 15.30. Iar azi demolează. Am trimis Poliția Locală să oprească lucrările, dar nu au putut să le oprească nici ei, nici ISC deoarece nu au atribuție de impunere a sistării demolării când este infracțiune, doar procurorii. Am făcut plângere penală și așteptăm să vedem ce decizie vor lua procurorii”, a declarat primarul Nicușor Dan pentru HotNews.ro.

 

Nicușor Dan a dispus suspendarea certificatului de urbanism și a autorizației de demolare emise pentru cele 3 imobile.

Certificatul de urbanism a fost emis cu date incomplete, după cum urmează:

  • Nu conține informația privind apartenența imobilului de la nr. 8 la Zona Construită Protejată nr. 40 Icoanei, respectiv nu prevede indicatorii urbanistici aferenți acestei zone protejate;
  • Nu conține prevederea referitoare la înălțimea maximă a construcțiilor permisă în Zona Construită protejată nr. 21 Jean Louis Calderon-Polonă, înălțime raportată și la înălțimea maximă a clădirilor existente învecinate (constructia din Str. Ion Luca Caragiale nr. 34 care are regim de înălțime P+Pod), clădire a cărei înălțime nu poate fi depășită cu mai mult de 3m (sau cu un nivel);
  • Nu conține prevederea referitoare la obligația de a menține neschimbate dimensiunile și formele actuale ale parcelelor, deși Certificatul de urbanism a fost solicitat inclusiv cu scopul de alipire a parcele din str. Icoanei nr. 2-4-6 cu cea din Str. Icoanei nr.8;

”Emiterea de certificate de urbanism incomplete, neadaptate la contextul arhitectural care nu fac cunoscute solicitantului toate informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic, reprezintă o încălcare a prevederilor art. 6 alin (1) lit. a) și art. 26 alin (1) lit. h) din Legea nr. 50/1991 și a art. 28 și art. 29 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul”, se arată în decizia primarului general.

Administrația Firea a dat în ultimele zile de mandat Autorizația pentru demolarea celor trei case de pe strada Icoanei 2-8, la intersecția cu strada I.L. Caragiale, fusese dată de fosta administrație, condusă de Gabriela Firea.

În penultima zi de mandat, a fost emisă autorizație pentru construirea în acest loc a unui bloc de 4 etaje.

Cookies