A început construcția monstrului de birouri care a doborât trei clădiri monument

de:
23 feb. 2013
134 Afișari
A început construcția monstrului de birouri care a doborât trei clădiri monument

Proiectul „Center Square” se desfășoară la intersecția străzilor Vasile Alecsandri-Povernei-Calea Bastiliei. Aici, dezvoltatorul vrea să ridice un ansamblu de trei clădiri de birouri de 6 etaje, înconjurate de o piațetă publică unde vor fi amenajate magazine, showroomuri și restaurante. Întregul ansamblu se desfășoară pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați și va beneficia de o parcare subterană pe trei nivele.

Imensul ansamblu de birouri răsare într-o zonă rezidențială liniștită, cu clădiri cu înălțime mică, de valoare istorică, în apropiere de zona protejată Căderea Bastiliei. În 2011, când dezvoltatorul și-a propus să își ridice colosul de birouri, s-a văzut nevoit să dărâme mai multe clădiri valoroase ale Capitalei.

Pentru a elibera terenul necesar ridicării colosului imobiliar, dezvoltatorul s-a folosit de o chichiță legislativă pentru a dărâma „pe șest” mai multe clădiri monument istoric.

Cum arata în urmă cu doar câțiva ani parcela de la intersecția străzilor Alecsandri – Povernei – Căderea Bastilei. Treceți mouseul deasupra imaginii pentru a vedea cum arată acum terenul.

Astfel, prima dărâmată a fost clădirea din Alecsandri nr.4 – Căderea Bastilei nr. 27, o clădire de 3 etaje și mansardă, impunătoare prin dimensiuni, printre puţinele clădiri din Capitală construite în stil neoromânesc, unic ţării noastre. Clădirea nu era clasată în lista monumentelor istorice. 

Următoarea pe lista demolărilor este casa din Strada Povernei nr.2, un imobil cu o vechime de peste 120 de ani, care a supravieţuit două războaie mondiale şi bombardamente, dar nu a avut nicio şansă în faţa lumii imobiliarelor. Casa fusese arhitectul Luis Blanc, in 1889, pentru generalul Gheorghe Adrian, fost Ministru de Razboi al Romaniei.

Se pare că dezvoltatorul a încercat iniţial să obţină avizul Comisiei de Urbanism din Primăria Capitalei pentru demolarea casei generalului Gheorghe Adrian, dar membrii comisiei s-au opus din cauza valorii arhitecturale a imobilului. Totuşi, demolarea a avut loc pe baza unei autorizaţii, doar că autorizația era tot cea pentru clădirea neoromânească din Alecsandri 4. Pentru acest lucru, clădirea generalului Adrian a fost scoasă din planurile cadastrale – chiar dacă imobilul a purtat adresa Povernei 2 încă de la începutul veacului trecut, din anul 2007 acest număr nu mai apărea în planurile cadastrale, iar Strada Povernei începea direct cu numărul 4. De asemenea, dezvoltatorul s-a folosit de o altă ambiguitate cadastrală: pe strada Constantin Daniel există două imobile cu nr. 11, amândouă în proprietatea dezvoltatorului, amândouă în spatele clădirii demolate. Astfel, mizând pe proximitatea clădirilor, dezvoltatorul a împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură, demolând două case pe baza unei singure autorizaţii de demolare.

Ultima clădire înghiţită de buldozere este casa monument istoric Theodor Rosetti-Soleşti, construită în 1891 pe Strada Povernei nr. 1-3. O parte a clădirii a fost demolată în urmă cu doi ani întrucât fusese clasată ca „anexă” în clasificările oficiale, făcute chiar de un angajat al dezvoltatorului.

„Anexele”, despre care se face referire în avizul de demolare, au fost ridicate în stil academist şi au fost flancate de arhitecţii vremii de un elegant portic pe faţadă. În aceste “dependinţe” a locuit un fost prim-ministru al României, Theodor Rosetti, şi şi-a desfasurat activitatea la un moment dat şi consulatul Statelor Unite la Bucureşti.

Proiectantul ansamblului este firma de arhitectură Proiect București. Aceasta a mai realizat și studiul de fezabilitate pentru noua sală polivalentă din București și ansamblurile rezidențiale Orhideea Gardens și Central Park. 

Cazul demolării a fost tratat pe larg de B365.ro în: Şmecheria prin care dărâmi un monument, ca să faci loc unei fabrici de bani

Cookies