A început caravana „Marea Unire și școala”: Proiecţii de film şi concursuri interactive în 12 şcoli

de:
19 nov. 2018
0 Afișari
A început caravana

Caravana „Marea Unire și școala” a debutat pe 15 noiembrie, va avea loc până pe 10 decembrie 2018 în 12 unități de învățământ, și este un proiect multidisciplinar de educaţie audiovizuală a liceenilor (cinematografie, educație culturală și educație nonformală) dezvoltat pe o direcție performativă, dedicat educării prin imagine și revitalizării interesului pentru importanța istoriei României.

Motivația principală a proiectului constă în prezentarea pentru publicul tânăr, într-un limbaj pertinent și actual, a momentului istoric al Marii Uniri din 1918 și al Marelui Război, dar și a personalităților care au contribuit la realizările acelei perioade.

Unul dintre elementele inedite ale acestui proiect este structura sa, care include, în afara proiecțiilor de film și a dezbaterilor pe marginea acestora, și un concert, un târg de carte și un concurs online interactiv.
În cadrul proiecțiilor de film, elevii vor putea viziona documentare dedicate unor personalități istorice care au avut un rol determinant în realizarea Actului Marii Uniri din 1918, precum Regina Maria, Regele Ferdinand, Ion Brătianu, Iuliu Maniu, Mareșalul Averescu, Ecaterina Teodoroiu și Eremia Grigorescu. În cele 12 unități de învățământ din Sectorul 6, va fi proiectat și un film documentar dedicat Primului Război Mondial și Marii Uniri.


Elevii vor avea posibilitatea de a interacționa în dezbateri tematice, alături de profesori de specialitate și invitați speciali – olimpici și tineri istorici. Din aceste discuții se vor extrage ulterior seturile de întrebări care vor face obiectul concursului online.

În fiecare locație va fi amenajat un mini-târg de carte, un stand unde vor fi prezente editurile care au în programul editorial cărți cu tematică dedicată Primului Război Mondial, Marii Uniri și personalităților istorice și culturale ale perioadei de referință. În cadrul acestor evenimente, vor avea loc lansări de carte, în prezența autorilor și a altor invitați, printre care se vor afla și tineri olimpici la Istorie și Limba și Literatura Română din școlile și liceele Sectorului 6.

Proiectul va constitui, totodată, un program special de educaţie prin film pentru publicul tânăr, printr-o serie de concursuri interactive care se vor desfășura în mediul online.

După prezentarea programului, în fiecare școală vor fi formulate și adresate elevilor participanți întrebări concrete despre evenimente, fapte și personalități marcante ale Primului Război Mondial și ale Marii Uniri. Acestea vor intra în concursul interactiv, platforma folosită fiind Facebook. După ce va fi adresată întrebarea online, răspunsul cel mai corect și cel mai rapid va fi nominalizat pentru premiere.

La finalul Caravanei „Marea Unire și școala” vor fi premiați 36 de elevi, fiecare unitate de învățământ dintre cele 12 participante primind câte 3 premii, însoțite de câte o diplomă. Pe lângă cele 36 de premii, se va acorda și un premiu special.
Cei care vor participa la festivitatea de premiere vor avea ocazia să asculte cântece patriotice din perioada Războiului și a Unirii.

Cookies