A fost spectacol la prima seară de la TIFF 2021. Peste 1.500 de oameni au fost prezenți în Cluj la inaugurarea festivalului de film

24 iul. 2021
85 Afișari
A fost spectacol la prima seară de la TIFF 2021. Peste 1.500 de oameni au fost prezenți în Cluj la inaugurarea festivalului de film
Sursa foto: Facebook

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), care se ține an de an la Cluj-Napoca, își desfășoară în acest an cea de-a douăzecea ediție într-un moment oportun, dat fiind contextul pandemic, astfel că la ecranizările din Piața Unirii au putut participa mii de oameni, exact ca în vremurile bune.

Piața Unirii din Cluj-Napoca a găzduit vineri seară Gala de deschidere a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). La acest eveniment au participat peste 1.500 de spectatori, care s-au bucurat de o atmosferă ca în vremurile bune de dinainte de pandemie, potrivit Adevărul.

Prezenți și în spotul publicitar al acestei ediții aniversare, dacii au fost prezenți pe covorul roșu al Galei de deschidere TIFF 2021. Deschiderea a fost realizată de trupa Amadeus, care a susținut un concert de muzică de film, fiind interpretate o parte dintre cele mai renumite și îndrăgite coloane sonore.

Proiecția care a inaugurat cea de-a douăzecea ediție a TIFF a fost comedia spaniolă „Dineu cu vecinii de sus / Sentimental”, în regia lui Cesc Gay. Aceasta a fost o premieră, și a fost difuzată organizată simultan în 20 de localități din țară.

Tudor Giurgiu, președintele TIFF:„Mă bucur că revenim la normal”

Președintele Festivalului Internațional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, a ținut în deschiderea evenimentului un discurs în care a discutat amploarea pe care a luat-o festivalul în ultimii ani, însă a ținut să precizeze și cât de mult apreciază revenirea oamenilor în public.

,,De multă vreme nu am mai văzut Piaţa Unirii atât de plină şi mă bucur că revenim la normal’’, a declarat Tudor Giurgiu.

Președintele TIFF a susținut că acest festival a reprezentat o oportunitate și o experiență pentru sute de voluntari, membri ai echipei festivalului, dar și copii care au participat la proiecții sau proiecte. De asemenea, acesta admiră faptul că din ce în ce mai mulți tineri au ales să urmeze studii în lumea filmului, fapt ce a dus la schimbarea în bine a industriei în ultimele două decenii.

,,Festivalul arată altfel, Clujul arată altfel, dar pentru mine, aceşti 20 de ani au însemnat faptul că am reuşit să schimbăm destine. Au trecut prin festival sute de voluntari, membri ai echipei, copii care au participat la proiecţii sau la proiectele dedicate lor.

Faptul că ei au crescut şi au ales să urmeze facultăţi de film, faptul ca oraşul în care ne-am dezvoltat în ultimele două decenii are astăzi un profil cu totul diferit faţă de prima ediţie a festivalului – aceasta mi se pare cea mai mare victorie a TIFF-ului în ani’’, a mai precizat Tudor Giurgiu.

La gala de deschidere TIFF au participat și Emil Boc și Valeriu Gheorghiță

Despre importanța pe care o are TIFF pentru orașul Cluj-Napoca a vorbit și primarul orașului, Emil Boc. Acesta a precizat că educația și cultura sunt două caracteristici esențiale în dezvoltarea comunitară. Fostul premier a fost însoțit de coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

Anul acesta, prin programul EducaTIFF, dar și prin parteneriatul cu European Film Factory, festivalul va organiza Conferinţa Naţională de Educaţie Media şi Cinematografică. Acest eveniment va avea loc pe 26 iulie, la Hotel Platinia din Cluj-Napoca, și vizează utilitatea implementării unui opţional în programa şcolară a elevilor, dar şi dezvoltarea în şcoli a educaţiei prin cinema, ca modalitate de învăţare.

Unul dintre cele mai apreciate momente ale serii a fost cel al companiei de teatru de animație Corona Events. Denumit „A riveder de la stelle”, momentul acestora a fost unul scăldat în jocuri de lumini, în care performerii au realizat o coregrafie la înălțime, spre deliciul spectatorilor.

Directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov, a anunțat că dedică această ediție a festivalului regretatei actrițe Luminița Gheorghiu. De asemenea, acesta i-a sfătuit pe cinefili să participe la cât mai multe proiecții organizate în aer liber la USAMV, fiind vorba despre un număr record de premiere românești la această ediție.

Cookies