A fost secat lacul din Parcul Cișmigiu, cu tot cu ființele care îl populau: 8 șerpi, o salamandră și 5 boboci de rață, salvați de oameni

22 iun. 2022
111892 Afișari
A fost secat lacul din Parcul Cișmigiu, cu tot cu ființele care îl populau: 8 șerpi, o salamandră și 5 boboci de rață, salvați de oameni

În plină vară, lacul din Parcul Cișmigiu a fost secat de autoritățile locale pentru a permite consolidarea Podului Mare, o investiție așteptată de cel puțin doi ani de către bucureșteni.

Vestea, care în mod normal ar fi produs bucurie, a căzut ca un trăznet pentru iubitorii Parcului Cișmigiu, o mână de oameni reuniți în Grupul de inițiativă civică Cișmigiu care se luptă pentru respectarea parcului monument istoric.

Deși recunoscuți de Primăria Capitalei și ALPAB, al cărui rol a fost esențial în blocarea unor acțiuni incompatibile în parc, aceștia nu au fost consultați sau anunțați de acțiunea ALPAB de secare a lacului.

„Din păcate, ecosistemul parcului a suferit un dezechilibru major odată cu secarea lacului pentru începerea lucrărilor de consolidare a Podului Mare.”, spune asociația, care împreună cu veterinarii de la Fundația Visul Luanei au reușit să salveze 8 șerpi, o salamandră, câțiva tritoni, peștișori și cei cinci boboci de rață, ființe care populau Lacul Cișmigiu.

Perioada propice în care Grupul civic se aștepta să se producă secarea lacului ar fi fost toamnă-iarnă-primăvară, când lacul ar fi fost oricum golit și nu ar fi afectat vietățile care trăiesc și se înmulțesc în sezonul cald.

„Din păcate, nu ne-a întrebat nimeni și nici nu a existat vreo preocupare din partea autorităților pentru a ocroti amfibienii, reptilele și păsările a căror viață și înmulțire depinde de lac, în sezonul cald.

Mai e de lucru la acest capitol până când, ca societate, vom înțelege ca împărțim mediul urban și cu alte ființe vii.”, își exprimă dezamăgirea comunitatea pe pagina de Facebook.

 

Ce daune a produs secarea lacului Cișmigiu

Grupul civic scrie că se bucură de vestea demarării investiției, însă „tot acest masacru” putea fi evitat cu un minim de grijă față de mediu în planificarea lucrărilor.

Daunele produse, enumerate de asociație:

  • o generație de amfibieni a fost compromisă,
  • lișițele care cuibăreau pe lac și-au abandonat ouăle proaspăt depuse,
  • pui morți de țestoase,
  • iar noi, cetățenii, vom fi lipsiți de această oază verde-albastră în zilele de caniculă ale verii.

Ființele pe care au reușit să le salveze:

  • șerpii au fost relocați într-o zona umedă pentru a-i ocroti de posibilii agresori umani,
  • tritonii și salamandrele au fost relocați în Cișmigiu.
  • cei 5 boboci de rață au fost mutați pe Lacul Mic, motiv pentru care au rugat ALPAB să le permită să închidă cele două insule pentru a-i feri de pericole.

Postările Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu pot fi găsite aici.

Primăria Municipiului București a atribuit în mai contractul pentru reabilitarea Podului Mare din Cișmigiu.

Valoarea contractului pentru elaborarea documentației tehnice și execuția lucrărilor pentru obiectivul de investiții ”Pod parcul Cișmigiu” este de 2.268.849,28 lei fără TVA. Lucrările de reparații capitale la acest obiectiv de investiții vor fi realizate de Trustul de Clădiri Metropolitane.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies