A fost deschis primul centru unde puteți aduce haine sau electrocasnice aflate în stare bună, dar de care nu mai ai nevoie. Donații pentru cei care au nevoie

21 iun. 2021
2189 Afișari
A fost deschis primul centru unde puteți aduce haine sau electrocasnice aflate în stare bună, dar de care nu mai ai nevoie. Donații pentru cei care au nevoie

În București a fost deschis recent primul centru unde poți aduce haine, jucării sau electrocasnice aflate în stare bună, dar de care nu mai ai nevoie. Acestea sunt apoi curățate și restaurate de centrul Eco Durabil, demarat de Primăria Capitalei, ca apoi să fie donate celor aflați în nevoie.

Tone de haine, încălțăminte, electrocasnice și chiar mobilă ajung să fie aruncate, pentru că nu le ai unde le duce, cu toate că ar putea fi folosite în continuare de cei mai puțini pretențioși și aflați în nevoie.

Din dorința de a diminua această risipă care umple gropile de gunoi din jurul Bucureștiului, în Capitală a fost deschis recent primul centru de economie circulară din România. Adică, un loc unde obiectele de care unii nu mai au nevoie ajung la cei care nu și-ar permite să le cumpere, scrie digi24.ro.

Centru specializat de donații

Zilnic, de luni până sâmbătă, de la ora 8 dimineața la 8 seara, la centrul de pe Calea Plevnei nr. 98, Sector 1, puteți aduce de la haine, jucării și cărți până la electrocasnice și mobilă.

Singura condiție e ca obiectele să nu fie deteriorate

Cristian Filip, președinte Eco Durabil, a vorbit despre acest proiect.

În încăperea destinată electronicelor, verificăm să vedem că funcționează și în cazul în care sunt defecte, noi le reparăm ca ele să ajungă în starea cea mai bună către cei care au nevoie.

De exemplu această lampă acum va aduce o bucurie unui copil pentru că va putea să citească sau să își facă temele la lumina lămpii și nu la o lumânare. Prin același proces de recondiționare trece și mobila. Iar jucăriile și hainele aduse aici sunt spălate și dezinfectate înainte de a fi donate.

Conceptul de economie circulară este prea puțin cunoscut în România. Doar 11% dintre deșeuri ajung să fie refolosite, reutilizate sau recondiționate.

„România a căzut în capcana consumismului exagerat. Nu trebuie să aruncăm lucrurile care mai pot fi refolosite. Economia circulară rezolvă 2 lucruri: nu mai generăm deșeuri, pe de o parte, oprim risipa și satisfacem nevoile a celor care au rămas la un nivel de trai încă departe de cei care au ajuns în zona de consumism.

Economia circulară este văzută pe termen lung ca soluția la criza de mediu cu care se confruntă planeta. În primul rând, reciclarea și refolosirea obiectelor trebuie să devină un obicei pentru fiecare dintre noi. La fel de important este ca procesul de producție să se bazeze cât mai mult pe reutilizarea resurselor și a deșeurilor”, a explicat și Constantin Damov, reprezentant al Coaliției pentru Economie Circulară.

Cookies