ESENTIALȘTIRI

A fost avizat bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru 2021. Ce a declarat Raluca Turcan despre eliminarea pensiilor speciale și majorarea alocațiilor

Sâmbătă s-au reunit comisiile pentru buget, finanțe și bănci ale Parlamentului, care au avizat favorabil bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS) pentru anul 2021. Dezbaterile au fost aprinse, dar la final, deputaţii şi senatorii din cele două comisii de specialitate au avizat proiectul cu 25 de voturi „pentru”, 14 „împotrivă” şi 3 abţineri, potrivit Digi24.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat după vot că se aștepta la dezbateri aprinse în comisiile reunite, însă „astăzi, nivelul discuției a fost coborât mult prea jos”, conform sursei citate.

Ce se întâmplă cu majorarea alocațiilor

„Depinde de votul din Parlament. Dacă acesta va fi în sensul obligativității majorării alocațiilor, legea trebuie respectată”, a spus sâmbătă ministrul muncii.

„Bugetul a fost construit cu maximum de atenție și practic am drămuit fiecare leu în bugetul de stat. De aceea, sumele și în bugetul de stat, și în bugetul de asigurări sociale sunt mai mari și decât în anul 2020, și decât în 2019. Efortul bugetar pentru majorarea alocațiilor este în total de 9,8 miliarde de lei, ceea ce înseamnă aproximativ 1 la sută din PIB, ceea ce înseamnă că o altă majorare practic ar duce la ieșirea din deficitul bugetar asumat de guvern și susținut de noi toți”, a explicat Raluca Turcan.

„În primul și-n primul rând trebuie să vedem votul din Parlament”, a subliniat ministrul.

Eliminarea pensiilor speciale

„Intenționăm, pe partea de salarizare în sistemul public, acolo unde identificăm risipă, să diminuăm risipa. Vom veni cu niște măsuri active care vor aduce economii la buget și bani în plus. Acei bani vom vedea pe ce măsuri îi vom direcționa”, a declarat ministrul muncii, potrivit Digi24.

Întrebată dacă se pot găsi bani pentru majorarea alocațiilor dacă se vor face economii din eliminarea pensiilor speciale, Raluca Turcan a declarat că vrea să vadă rezulatul votului din Parlament și pentru această problemă. Pentru moment, a fost promulgată legea privind doar indemnizațiile parlamentarilor, care are o contribuție la buget destul de mică, a subliniat ministrul. „E ca un ac în carul de fân”, a spus Raluca Turcan.

„Nu uitați că avem alte șase legi speciale, cu excepția celor ocupaționale din sectorul apărării naționale și de ordine publică, unde există inechități destul de mari și aici mi-aș dori să văd acțiunea politică, parlamentară, a tuturor celor care s-au concentrat pe pensiile parlamentarilor, pentru că avem aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale care au o pensie medie de aproximativ 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public de pensie au o pensie medie de 1.500 de lei. Dintre acestea, aproximativ 2,5 milioane trăiesc sub pensia medie de 1.500 de lei”, a declarat Raluca Turcan.

Întrebată dacă PNL este de acord cu pensiile speciale pentru aleșii locali, Raluca Turcan a reamintit că pensiile aleșilor locali au fost prorogate. „Vom vedea decizia politică pe care o vom lua”, a spus ministrul muncii, fără a da detalii, potrivit Digi24.

A fost avizat bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale pentru 2021

Conform sursei citate, bugetul Ministerului Muncii este cu 10% mai mare şi ajunge până la valoarea de 53,77 miliarde lei. Majorarea semnificativă în bugetul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale este determinată în principal din subvenţiile care se transferă bugetului de asigurări sociale de stat, de 18,19 miliarde lei, din care 16,77 miliarde lei reprezintă subvenţii pentru pensii şi 1,42 miliarde lei subvenţii pentru şomaj.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button