A fost aprobată o Hotărâre CNSU în România după apariția noii tulpini COVID-19. Alexandru Rafila a anunțat ultimele măsuri în vigoare | UPDATE

27 nov. 2021
677 Afișari
 A fost aprobată o Hotărâre CNSU în România după apariția noii tulpini COVID-19. Alexandru Rafila a anunțat ultimele măsuri în vigoare | UPDATE
 A fost aprobată o nouă Hotărâre CNSU în România după apariția noii tulpini COVID-19. Alexandru Rafila a anunțat ultimele măsuri în vigoare

 A fost aprobată o nouă Hotărâre CNSU în România după apariția noii tulpini COVID-19, anunță autoritățile sâmbătă la prânz. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, anunțat ultimele măsuri în vigoare în această privință. Situația se complică după ce noua mutație a virusului, care ar proveni din Africa de Sud, a fost descoperită la mai mulți pacienți din Europa.

UPDATE: A fost aprobată hotărârea anunțată de Alexandru Rafila:

Comitetul Național pentru Situații de Urgență, a aprobat în ședința de astăzi, 27 noiembrie 2021, Hotărârea numărul 107. Modificările aduse prin această hotărâre sunt:

1)actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe în zona roșie;

2)modificarea HCNSU 43 din 01.07.2021 prin introducerea unei excepții în sensul instituirii măsurii carantinei pentru o perioadă de 14 zile, pentru toate persoanele cetățeni români, cetățeni din țările Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, care sosesc în România din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe, astfel:
a) la domiciliu sau la locația declarată, dacă există posibilitatea delimitării față de ceilalți membrii ai familiei sau față de cei cu care locuiesc;
b) în spații special destinate, puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale, conform prevederilor legale în vigoare.

3) interzicerea accesului pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini și apatrizi, definiți potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările și completările ulterioare, care sosesc din Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud și Zimbabwe.

Știre inițială:

Este informația zilei de sâmbătă în România, după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a transmis ultimele măsurile luate în privința acestei tulpini africane care și-a făcut deja apariția în Europa numită Omnicron.

Alexandru Rafila, despre măsurile luate înpotriva noii tulpini africane

Totuși, acesta spune că acestea nu pot împiedica transmiterea bolii și că nu este cazul de măsuri restrictive. Însă, țara noastră trebuie să se pregătească din timp și nu în ultimul rând să renunțe la călătoriile din zonele de risc.

„Aș vrea să vă spun că, acum, nu este cazul de alte măsuri restrictive. Acestre măsuri n-o să prevină transmiterea, o să o întârzie. E bine că știm, putem să ne pregătim. Când se pune probleme unei emergențe, atunci măsurile vor fi adaptate. Acum, pentru o săptămână, nu știu dacă se vor lua alte măsuri. Lumea trebuie să renunțe la călătoriile în zonele de risc. Pun probleme serioase la intrarea în țară”, a transmis Alexandru Rafila sâmbătă.

Carantină obligatorie pentru românii care vin din țări africane de unde a apărut noua tulpină

Potrivit noilor măsuri, călătorii români care vin din țări africane, de unde a apărut noua variantă de COVID-19, intră în carantină, a declarat, sâmbătă, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. De asemenea, ministrul Sănătății spune că în continuare vaccinarea este soluția cea mai bună pentru protecție împotriva virusului.

„În momentul de față a fost adoptată o hotărâre a CNSU (…), care aliniază România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene, care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă sau dinspre această zonă afectată. Călătorii români care vin din zonele respective, vor fi carantinați timp de 14 zile sau în prezența unui test negativ făcut la ieșirea din carantină într-un interval de 10 zile”, a mai transmis Alexandru Rafila.

Vezi ultima Hotărâre a CNSU aici HCNSU nr. 107 din 27.11.2021 (1)

Încă nu se știe dacă vaccinul mai este eficient în fața noii tulpini

Ministrul Sănătății a explicat sâmbătă că trebuie să vedem dacă eficacitatea vaccinului se păstrează în ceea ce privește acest nou virus și dacă evoluția bolii este modificată față de Delta.

„Trebuie să spunem foarte clar (…) că măsurile de vaccinare și cele de sănătate publică sunt recomandate cu tărie de către toate organismele internaționale și în continuare vaccinare este soluția care se consideră în acest moment că este oportună și populația ar trebui să țină cont de acest lucru pentru că această nouă tulpină nu știm încă cum va evolua, iar alte măsuri de sănătate publică, începând cu utilizarea măștii, distanțare sau evitarea aglomerațiilor rămân în vigoare”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Comisia Europeană a recomandat, vineri, statelor membre ale Uniunii Europene să activeze „frânza de urgenţă” împotriva călătoriilor din Africa şi din ţări în care s-a descoperit noua varantă a noului coronavirus B.1.1529, în vederea „limitării răspândirii” acesteia, anunţă preşedinta CE Ursula von der Leyen.

Cookies