A fost aprobat bugetul Capitalei pe 2011. PDL l-a învins din nou pe Oprescu

de:
13 apr. 2011
0 Afișari
A fost aprobat bugetul Capitalei pe 2011. PDL l-a învins din nou pe Oprescu

După şase ore de discuţii şi două amendamente aduse de PSD şi PDL, proiectul de hotărâre privind bugetul Capitalei pe 2011 a fost votat cu 31 de voturi pentru şi 20 împotrivă. Varianta aprobată este cea propusă de consilierii PDL, PRM şi PNG-CD prin amendament. Astfel, potrivit hotărârii, în 2011, Capitala va avea venituri de 4,2 miliarde de lei şi cheltuieli de 4,8 miliarde lei. Subvenţiile pentru căldură vor fi 563 de milioane lei, iar cele pentru transportul în comun de 489 milioane lei, cu 60 milioane mai mult decât propuse iniţial primarul general.

Varianta de buget propusă de consilierii PDL şi votată de majoritatea consilierilor l-a lăsat pe Oprescu fără bani pentru o parte dintre proiectele aflate deja în derulare. Astfel, bugetul pentru realizarea Bulevardului Uranus a fost redus cu 15 milioane lei, de la 45 milioane la 30 milioane lei. Situaţia este şi mai gravă în cazul Penetraţiei Splaiul Independenţei – Ciurel – Autostrada Bucureşti – Piteşti. Pentru această investiţie, Sorin Oprescu a cerut 28 milioane, însă consilierii PDL i-au tăiat 25 milioane, proiectul rămânând în final doar cu 3 milioane lei.

Și fondurile pentru Stadionul Lia Manoliu au fost reduse drastic de la 328 milioane cât ceruse primarul în proiectul iniţial de buget la doar 193 de milioane lei. Viceprimarul democrat liberal Mircea Raicu a dat însă asigurări că stadionul va fi terminat cu bani de la Guvern.

Democrat-liberalii au redus şi fondurile pentru câinii fără stăpân. Astfel, bugetul pentru Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor a fost redus de la 17, 2 milioane lei la 8,1 milioane lei.

Oprescu a rămas fără aproape un milion de lei pentru autostrada suspendată. Primarul general a cerut în proiectul de buget iniţial 5,9 milioane de lei pentru acest proiect. În urma amendamentului PDL, autostrada a rămas cu 5 milioane de lei.

S-au luat bani şi de la Harta Acustică şi Cadastrul Verde, ambele solicitate prin legislaţia europeană. Astfel, bugetul pentru hartă a fost redus de la 3,45 de milioane lei la un milion lei, iar cel pentru Cadastrul Verde de la 6,9 milioane lei la 3 milioane lei.

A fost suplimentat însă cu peste 19 milioane de lei bugetul pentru o investiţie despre care primarul general spune că serveşte unui consilier general al PDL. Astfel, lucrarea Prelungirea Ghencea Domneşti a primit 20 de milioane lei, în condiţiile în care în proiectul de buget propus de Oprescu erau prevăzuţi doar 100.000 lei. Primarul general spune că această lucrare ar urma să treacă prin Domneşti, unde consilierul PDL Ioan Popa are o casă. De altfel, această casă apare şi în declaraţia de avere a consilierului.

Pentru a deveni funcţional, bugetul aprobat miercuri de consilieri va trebui să primească avizul de legalitate din partea prefectului Capitalei şi să fie aprobat şi de Ministerul Finanţelor.

Cookies