A fost adoptată Legea Falimentului Personal

de:
20 mai 2015
0 Afișari
A fost adoptată Legea Falimentului Personal

Deputatul Ana Birchall. initiatoarea proiectului – extrem de criticat in prima sa versiune, sustine ca l-a amendat „personal”. „Am propus ca rambursarea sa nu se faca sub control judiciar, ci in cadrul unei Comisii de Insolventa. Desi FMI cerea un termen de restructurare de 3 ani, am reusit sa impun ca termen un interval de 5 ani cu posibilitatea de prelungire cu inca un an”, a mai spus deputatul PSD pentru HotNews.ro.

Avocatul Gheorghe Piperea spune insa ca legea e proasta. „Consider ca este o lege proasta, dar o lege este mai buna decat nicio lege. Procedura se desfasoara sub supravegherea unor comisii de insolventa, care nu sunt formate din reprezentantii obisnuiti ai creditorilor. Aceste comisii speciale ar urma sa fie formate din reprezentanti locali ai fiscului, executori judecatoresti, reprezentanti ai bancilor”, a transmis Ziarului Financiar celebrul avocat.

Totodata, Piperea afirma ca este necesara o procedura pentru fiecare institutie membra a comisiei in parte si o ordonanta de urgenta pentru adoptarea normelor metodologice pentru aceste comisii, ceea ce poate dura pana la un an.

„Unei persoane care se afla sub protectia Tribunalului i se suspenda executarea silita, nu i se mai acumuleaza penalitati si dobanzi, contractele acesteia cu furnizorii de ultilitati pot continua, isi poate administra afacerea in continuare – daca nu intra sub procedura de faliment, dar nu exista nicio lege care sa opreasca, de exemplu, Fiscul sa isi ia banii fara protectia Tribunalului. Insolventa este o procedura judiciara”, spune Piperea.

„O astfel de lege este necesara, dar Romania nu este pregatita tehnic in acest moment. Din acest punct de vedere este o operatiune destul de grea. Este posibil ca legea sa existe si sa nu fie operationala, sa existe degeaba. Multe persoane fizice au vazut acest proiect de lege ca pe o sansa sa nu mai dea banii la banci. Nu este chiar asa, legea vine cu sanctiuni si restrictii clare. Trebuie o companie de informare si educare de lunga durata pentru ca legea sa fie corect inteleasa. Nu avem nici institutii care sa adminitreze falimentele personale”, spune in acelasi loc si analistul financiar Dragos Cabat.

Cookies