BAZAR

A fost actualizată lista clădirilor din București cu risc ridicat de prăbușire la cutremur

Conform ulteimei liste a imobilelor expertizate în privința riscului seismic, 190 de imobile din București riscă să se prăbușească la primul cutremur puternic și prezintă pericol public. Alături de acestea, lista conține încă 184 de clădiri încadrate în clasa I de risc seismic, cu risc ridicat de prăbuşire la cutremur, dar care nu prezintă pericol public.

Lista include şi 302 imobile încadrate în clasa a II-a de risc seismic, clădiri la care sunt aşteptate degradări structurale majore la producerea unui cutremur, 75 de clădiri încadrate în clasa a III-a de risc seismic (construcţii la care sunt aşteptate degradǎri structurale care nu afecteazǎ semnificativ siguranţa, dar la care degradǎrile elementelor nestructurale pot fi importante).

Vezi şi: Ce cluburi din Centrul Vechi riscăm să ne cadă în cap: clădiri PERICOL PUBLIC

La aceste clădiri se adaugă încă 1625 de imobile încadrate în categorii de urgență, dar care nu au fost încă expertizate pentru a fi încadrate într-o clasă de risc seismic.

De la demararea programului Primăriei Capitalei de reabilitare a clădirilor cu risc seismic în anul 2000, până în prezent au fost reabilitate 31 de clădiri, cu una mai mult faţă de luna iunie, când a fost publicată ultima listă. 

Lista clădirilor expertizate tehnic o găsiţi AICI.

În următorii trei ani, Guvernul va reduce la jumătate valoarea fondurilor alocate de la bugetul de stat destinate primăriilor pentru lucrări de consolidare a blocurilor cu risc seismic. Acestea sunt cele mai mici fonduri din ultimii cinci ani.

Pentru 2013, Guvernul a alocat aproximativ 10 milioane de lei pentru consolidarea blocurilor cu risc seismic, însă acestea vor fi reduse la patru milioane de lei în 2014, 4, 5 milioane de lei în 2015 şi la cinci milioane de lei în 2016 .

Experţii în domeniu au atenţionat public în nenumărate rânduri faptul că numeroase imobile, aflate în principal în municipiul Bucureşti, sunt în pericol iminent de prăbuşire în cazul unui cutremur puternic.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button