A emigrat Prințesa Urbană și toți avem o părere despre asta

01 feb. 2022
2033 Afișari
A emigrat Prințesa Urbană și toți avem o părere despre asta
Maria Coman: A emigrat prințesa și toți avem o părere despre asta

Acum vreo săptămână, o doamnă – pe care eu o citesc din când în când, uneori mă regăsesc în povestirile ei, alteori nu, uneori rezonez cu ce spune, alteori nu – a anunțat printr-un mesaj pe Facebook că pleacă din țară. 

Ziceam mai sus că nu e neapărat persoana ale cărei opinii le urmăresc, dar am apreciat întotdeauna răbdarea, meticulozitatea, disciplina, de la un moment dat încolo chiar și toleranța și disponibilitatea cu care și-a construit o comunitate mare, care o urmează, care îi cumpără cărțile și care se bazează pe ea și pe sprijinul grupului respectiv, se regăsește acolo, are aceleași valori, în fine, toate cele. Mi se pare un model de construit o comunitate online în România cum altul nu mai există, pe nișa mamelor toate celelalte i-au urmat, nu au fost înainte, pe alte nișe nu prea mă pricep. Poate doar Mirela Retegan să mai fi făcut asta cu grupul de slăbit, dar Mirela are și alte pârghii, a avut/are Zurli, are radioul, apare la TV, are altă expunere. Ioana Macoveiciuc, adică prințesa urbană, a făcut asta doar ea însăși, cu scrisul ei și cu toate lucrurile pe care le-am enumerat mai sus. Ceea ce, cum spuneam, mie mi se pare apreciabil. 

Acum, problema. Așadar, ea anunță că pleacă din țară cu toată familia. În Olanda. Că i s-a luat de stresul de aici – și e firesc să fie așa, pentru că la noi ți-e frică de 100 de ori pe zi. În comunitatea ei, unii-s pro, alții contra, unii o susțin, alții se simt trădați, ok, firesc și asta, n-aveau cum să fie doar păreri bune, presupun că și-a asumat. 

Dar surpriza vine abia acum. Din valul de postări ale unor nenumărați domni (și doamne, dar mai puține, din câte am văzut eu) care au simțit nevoia să își dea cu părerea, desigur, ironic, despre deciziile Prințesei Urbane. Cei mai mulți dintre ei și-au început postările anunțând că ei n-au auzit niciodată de Prințesa Urbană, daaaaaar…. Că e proastă, că nu e proastă, că de ce prințesă, că de ce urbană, că ce ne pasă nouă că ne pleacă prințesele, că de ce nu ne pasă că pleacă prințesele, că vai, ea pleacă, deși a făcut bani aici, că pleacă, dar vrea să facă bani și dincolo, că ne face proști pe noi ăștia de nu plecăm, că de ce copiii ei merită o altă viață și ai noștri nu. Mă rog, sper că ați înțeles ideea și că oricum sunteți la curent cu toate aceste opinii. Că e un bun exemplu de PR sau e un prost exemplu de PR. Că de ce le cere celor care fac parte din comunitatea ei să fie în continuare alături de ea (eu n-am remarcat să le ceară, dar am ascultat cu jumătate de ureche, plus că de ce nu le-ar cere, până la urmă e o comunitate virtuală, bazată pe niște principii și valori comune care nu cred că se schimbă acum, pentru că una e în Olanda și unii-s în Galați)

Pe scurt, la noi, în România, ar trebui ca lucrurile să fie așa: construiești o comunitate, investești timp, scris, experiență, etc în ea timp de peste 10 ani, iar când te hotărăști să pleci din țară, pleci pe ascuns, prin tunel, nu le spui nimic, le zici “Adio, acum dezintegrați-vă, că mie nu-mi pasă de ce am construit aici și mă duc so construiesc altceva”. Măcar așa poate scăpa de opiniile marilor bărbați de stat care s-au urcat, elegant, pe notorietatea ei, pentru încă niște like-uri.

Nota B365.ro: Mulțumim și de data asta, Maria!

Cookies