ARHIVA B365

A crescut corupţia în Capitală. Vezi cazuri de funcţionari şi poliţişti prinşi luând mită

Din cele 113 dosare penale instrumentate de Serviciul Anticorupţie din Capitală, în 21 s-a început urmărirea penală. Au fost efectuate cercetări cu privire la 161 persoane, din care 93 personal din Ministerul Administraţiei şi Internelor, fiind puse sub învinuire 53 persoane (faţă de 20 în 2009) şi trimise în judecată 18 persoane.

„S-a constatat şi o creştere a sesizărilor la telefonul Tel Verde, chiar de cinci ori. Dacă în 2009 au fost doar 8 apeluri, în 2010 s-au înregistrat 40 de cazuri sesizate. Dintre acestea, şapte s-au materializat în dosare penale, iar în trei cazuri s-au organizat flagranturi, persoanele respective fiind prinse luând mită”, a declarat şeful Serviciului Anticorupţie de Municipiului Bucureşti, Octavian Melintescu.

400 de euro pentru două autorizaţii de construire

Pe parcursul anului trecut, mai mulţi funcţionari publici şi poliţişti au fost prinşi luând mită. Astfel, un poliţist de la Direcţia de Poliţie a Municipiului Bucureşti a fost prins în flagrant în timp ce primea 200 de euro pentru a soluţiona un dosar penal. Flagrantul a fost organizat după ce persoana căreia poliţistul i-a cerut banii a sesizat Serviciul Anticorupţie. Poliţistul a fost arestat preventiv şi trimis în judecată.

În mai 2010, doi angajaţi de la Garda Financiară au pretins 13.000 de lei şi 200 de dolari. Cei doi au fost prinşi în flagrant şi ulterior arestaţi pentru 29 de zile.

În iunie 2010, un angajat al Primăriei Sectorului 1 de la Serviciul de Urbanism şi Autorizaţii de Construire a cerut 400 de euro pentru a elibera în două zile două autorizaţii de construire. El a fost arestat pentru 29 de zile şi trimis în judecată.

7000 de euro – angajarea în Jandarmeria Română

În luna septembrie a anului trecut, doi angajaţi ai Spitalului Pantelimon din Capitală au solicitat unei asistente care dorea să se angajeze 3.000 de lei pentru a primi postul. „I s-a pus că a prins ofertă, pentru că altădată era 7.000 de lei. Trei persoane au fost prinse în flagrant”, a spus Octavian Melintescu.

O lună mai târziu, doi funcţionari de la Primăria Sectorului 4 au fost arestaţi pentru trafic de influenţă, după ce au solicitat 7.000 de euro pentru a facilita angajarea a doi fraţi la Jandarmeria Română. Cei doi funcţionari au fost trimişi în judecată.

În noiembrie, un ofiţer de poliţie de la Secţia 25 din Capitală a fost reţinut pentru trafic de influenţă după ce a cerut 500 de euro pentru a interveni pe lângă un procuror în vederea soluţionării favorabile a unui dosar.

În septembrie, un poliţist de la Secţia 14 a solicitat 2.000 de lei unei persoane spunându-i că are dosar penal. În realitate însă, pe numele persoanei respective nu exista niciun dosar. Poliţistul a fost condamnat la patru ani cu executare.

Au fost însă şi cazuri sesizate de funcţionarii mituiţi. Astfel, o angajată de la Serviciul de eliberare paşapoarte şi-a sesizat şefii după ce o persoană i-a lăsat 100 de lei în dosarul depus. De asemenea, la Serviciul Evidenţa Populaţiei, funcţionarii au anunţat Serviciul Anticorupţie după ce un bucureştean a introdus 200 de euro în ambalajul unei ciocolate oferite odată cu cererea de schimbare a numelui.

Cazurile de corupţie constatate anului trecut au fost prezentate în cadrul Ședinţei Colegiului Prefectural de miercuri.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button