A cincea seară de proteste, în Capitală. Mii de oameni şi-au anunţat prezenţa în Piaţa Universităţii

de:
07 nov. 2015
0 Afișari
A cincea seară de proteste, în Capitală. Mii de oameni şi-au anunţat prezenţa în Piaţa Universităţii

Potrivit HotNews.ro, în a cincea zi de proteste, Piata Universitatii a gazduit aproximativ 2.500 de manifestanti, de patru ori mai putin decat in ziua precedenta. Numarul mic de oameni a facut ca diferenta intre grupurile sociale prezente sa fie si mai pregnanta, insa acest fapt nu s-a dovedit a fi unul generator de tensiune. O stare de incordare a aparut in jurul orei 21:00 atunci cand unul dintre membri grupului galeriilor de fotbal a incercat sa agreseze mai multi fotoreporteri.

La cateva minute dupa acest incident, timp in care reporterul s-a indepartat cativa metri de galeriile de fotbal comasate in jurul crucilor din centrul Pietii Universitatii, tanarul a agresat verbal si a incercat sa intimideze printr-un comportament vadit agresiv alti doi fotoreporteri. Acesta a fost sustinut de membri galeriilor care au huiduit si aratat semne obscene fotoreporterilor si cameramanilor. Jandarmii, alertati de un protestatar, au intervenit pentru a calma spiritele.

Dupa acest incident, ceilalti protestatari au inceput sa scandeze „Piata nu e stadion” si s-au indepartat de grupul galeriilor, izolandu-l astfel in zona crucilor din centrul pietei. Acestia au format un cerc in care o parte din manifestanti si-au spus pe rand nemultumirile si doleantele in incercarea de a gasi solutii impreuna.

Vezi fotoreportaj pe HotNews.ro.

Protestele continuă şi în această seară, la Bucureşti. Mii de oameni au anunţat pe reţelele de socializare că vor să participe şi sâmbătă la protestele prin care societatea civilă cere reformarea completă a clasei politice.

Protestatarii au început să sosească în Piaţa Universităţii, după ora 18.00. În jurul orei 18.30, în Piaţa Universităţii erau aproximativ 200 de persoane, însă numărul lor este aşteptat să crească semnificativ, potrivit Realitatea TV.

Participanţii au afişat deja pancarte cu mesaje antisistem, lozinci împotriva clasei politice şi chiar împotriva bisericii. Mai mult, un bărbat a anunţat că a intrat în greva foamei şi nu va renunţa până când cineva nu îşi va asuma, în mod public, vina pentru tragedia petrecută în clubul Colectiv din Bucureşti.

Începând de marţi, în Capitală şi în ţară au avut loc mai multe proteste prin care românii au solicitat reformarea completă a clasei politice. Proteste în memoria victimelor din Colectiv au avut loc şi în străinătate, inclusiv în Grecia, unde, la iniţiativa Comunităţii Române Sfântul Ştefan Cel Mare, romanii din Atena s-au mobilizat vineri seara, in fata Ambasadei Romaniei in Grecia, in semn de solidaritate cu cei din tara. Acestia au aprins lumanari si au adus flori, în memoria victimelor tragicului accident întâmplat vinerea trecută în clubul Colectiv din București.

Cele peste 70 de persoane prezente la acest eveniment de solidaritate au pastrat un moment de reculegere, au aprins lumanari si candele in memoria victimelor incnediului din clubul Colectiv. Mai multe imagini şi video aici.

Vârful protestelor din Capitală a fost miercuri seara, când peste 35.000 de persoane au protestat în urma tragediei de la Colectiv.

În serile precedente, manifestanţii au scandat mesaje împotriva corupţiei, dar şi a clasei politice şi au purtat pancarte cu mesaje precum: „Corupţia ucide”, „Jos clasa politică”, „Fără imunitate”, „Schimbare totală”, „Demisia în bloc a Parlamentului”, „Cu sau fără apă caldă, Bucureştiul este tot în stradă”, „Forza DNA, rade-i pe toţi, fără excepţie”.

Unii dintre participanţi au fluturat steaguri tricolore şi s-a cântat Imnul Naţional.

Proteste au avut loc în şi în celelalte oraşe din ţară, zeci de mii de oameni ieşind în stradă să ceară reformarea clasei politice.

Pe 30 octombrie, în clubul Colectiv s-a declanşat un incendiu, în urma căruia 39 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte aproximativ 180 au fost rănite, din care circa 135 au suferit arsuri grave.

Cookies