BAZAR

A șasea zi de proteste pentru Roșia Montană: Carosabilul blocat din nou

Potestatarii au ocolit cordoanele de jandarmi pe strada Biserica Enei şi pe bulevardul Nicolae Bălcescu, iar în jurul orei 23.30 au ajuns pe bulevardul Regina Elisabeta, la fel ca în serile anterioare.

Ei scandează „Uniţi, salvăm Roşia Montană!”, „Nu corporaţia face legislaţia” şi „Rezistenţă fără violenţă”. Apelul pentru un protest paşnic a fost făcut, la portavoce, şi de către unul dintre participanţi, care i-a îndemnat pe ceilalţi să se delimiteze de persoane care ar putea recurge la violenţă.

Protestatarii, în număr de câteva zeci iniţial, s-au adunat în zona fântânii de la Universitate, unde au fost înconjuraţi de cordoane de jandarmi.

Ei şi-au înnoit pancartele cu mesaje printre care „Cianura omoară mai mulţi copii decât câinii” şi „Dacă vreţi să săpaţi, veniţi la metroul din Drumul Taberei”.

Alte mesaje, ca „Un lac de cianuri şi metale grele cu suprafaţa cât Sibiul, sprijinit de un baraj de 185 m!” şi „I-ai ales pentru a-ţi apăra interesele. Nu te lăsa manipulat. Cianura nu e de interes naţional!”, au fost scrise pe bannere agăţate de un copac din zonă.

Un tânăr la portavoce a reamintit revendicările protestatarilor, respectiv retragerea proiectului de lege ce reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, anularea contractului cu Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), interzicerea exploatărilor cu cianuri în România şi introducerea zonei Roşia Montană în patrimoniul Unesco, potrivit Realitatea.

Tot el a anunţat că sâmbătă, de la ora 16.00, protestul va începe cu un marş al bicicliştilor, pe traseul Piaţa Alba Iulia-Universitate, urmând să continue la fântână, ca şi duminică, de la 17.30.

Protestele de la Bucureşti, alături de manifestări similare desfăşurate duminică în alte oraşe din ţară, au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, un proiect de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană, documentul urmând să fie transmis Parlamentului spre adoptare.

La protestele de până acum, manifestanţii au blocat temporar, în mai multe seri, bulevardul Regina Elisabeta, dar și Bd. Bălcescu-Magheru și str. Academiei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button