A amenda călătorii care urcă în autobuze cu îmbrăcăminte murdară, discriminare. CNCD a sancționat administrația care a dat-o| Care este situația la București

11 oct. 2022
3596 Afișari
A amenda călătorii care urcă în autobuze cu îmbrăcăminte murdară, discriminare. CNCD a sancționat administrația care a dat-o| Care este situația la București

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a decis sancționarea cu avertisment a Primăriei Cluj-Napoca după o hotărâre a Consiliului Local care „dezavantajează persoanele fără posibilități financiare, limitându-li-se accesul în mijloacele de transport public”, anunță instituția într-un comunicat, citat marți de site-ul local Știri de Cluj și Libertatea.

Printr-o hotărâre a Consiliului Local de la începutul anului, călătorii erau obligați să aibă haine curate, iar cei care urcă în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcăminte murdară, care să deterioreze starea de curățenie a mijlocului de transport, riscă amendă de la 100 la 200 de lei.

CNCD a decis că aceste prevederi sunt discriminatorii, iar „analiza trebuie făcută în contextul în care este cunoscut faptul că în Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului”.

„Din aceste considerente, impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de transport, printr-o caracteristică subiectivă, nedeterminată, cuantificabilă, care să conțină caracteristici clare, nu este proporțională cu scopul urmărit și îngrădește accesul acestor persoane la serviciile publice de transport”, potrivit deciziei CNCD.

CNCD a recomandat autorităților  din Cluj-Napoca să găsească un „echilibru între necesitatea protejării bunurilor și efectele de discriminare față de diferite persoane” prin găsirea unei variante de formulare a textului prevederilor „care să nu lase loc de interpretări subiective”.

Care este situația la București. Pentru ce pot fi amendați călătorii în mijloacele de transport în comun ale STB

Călătoria în București cu mijloacele de transport în comun este, de asemenea, supusă unor reguli care țin de igienă, însă nu sunt explicit îndreptate împortiva celor care pot deranja prin felul în care miros/arată.

Astfel, constituie contravenție și pot fi amendate persoane cu sume cuprinse între 100-500 lei ”pentru deteriorarea sau murdărirea sub orice formă a vehiculului”.

Se mai pot da amenzi între 500-1000 lei ”pentru transportarea materialelor care ar putea produce neajunsuri celorlalţi călători, prin mirosurile pe care le emană, prin ardere, coroziune sau murdărie”.

Aceste articole nu fac trimitere însă la îmbrăcămintea sau gradul de igienă al persoanelor, chiar dacă sunt situații în care în mijloacele de transport în comun urcă persoane care afectează vizual și olfactiv.

Îți recomandăm și:

Cookies