90% din contractele de închiriere a imobilelor din Capitală nu sunt declarate la ANAF

de:
10 aug. 2016
0 Afișari
90% din contractele de închiriere a imobilelor din Capitală nu sunt declarate la ANAF

Internetul este împânzit cu zeci de mii de anunţuri de închiriere a unor vile, apartamente, garsoniere sau camere, în toate zonele Capitalei. Preţurile pornesc, în medie de la 230 de euro lunar, dar pot ajunge chiar şi la câteva mii de euro. Majoritatea proprietarilor nu înregistrează însă contractele de închiriere la ANAF şi nici nu declară veniturile obţinute, spun analiştii imobiliari, potrivit Mediafax.

Estimez că undeva la 90% dintre contractele de închiriere sunt nedeclarate la ANAF. Este un principiu încetăţenit de ani de zile. În general, contractele declarate la ANAF sunt cele care au valori mai mari, sunt între proprietari persoane fizice şi persoane juridice, sau făcute cu genul de persoane care îşi decontează chiria. Mentalul colectiv e ceva de genul ”, a declarat Vlad Vlăsceanu, specialist imobiliar.

De cele mai multe ori, chiriaşii acceptă ca înţelegerea cu proprietarul locuinţei să fie doar una verbală sau, cel mult, semnează un contract „de mână”.

„Cel mai mult, la urma urmei, riscă chiriaşul, care se poate trezi oricând lăsat pe dinafară, dar şi proprietarul, care se poate trezi fără nişte bunuri din casă. Dar un proprietar care închiriază casa fără niciun bun în ea nu riscă nimic, cel mult o lună de chirie neplătită, pe care şi-o acoperă din garanţia percepută chiriaşului”, a completat Vlăsceanu.

La nivelul Capitalei au fost înregistrate la ANAF, în 2015, 81.914 contracte de închiriere, din care statul a încasat 149.903.572 lei, conform datelor transmise MEDIAFAX de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF). Astfel, statul a încasat, în medie, 1.800 de lei la fiecare contract declarat. Pe unul dintre site-urile de închirieri locuinţe, anul trecut au fost publicate, doar în Capitală, peste 200.000 de anunţuri, de aproape trei ori mai multe decât numărul contractelor înregistrate la ANAF.

Cookies