ESENTIAL

900 mil. euro de la UE pentru regiunea Bucureşti-Ilfov între 2014-2020. Ce proiecte vor primi bani

„Acordul de parteneriat trimis Comisiei Europene oferă imaginea de ansamblu din care se pot desprinde ideile de proiecte în perioada 2014-2020 şi, spre deosebire de anii trecuţi, când cei mai mulţi beneficiari aşteptau Ghidul Solicitantului, acum se pot pregăti proiectele în absenţa lui, urmând ca acestea să fie ajustate pe parcurs, în funcţie de necesităţi”, a declarat pentru B365.RO directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Bucureşti-Ilfov (ADRBI), Dan Nicula. 

Conform sursei citate, pentru Programul Operaţional Regional (POR) ar urma să fie alocaţi în perioada 2014-2020 regiunii Bucureşti-Ilfov suma de 350 milioane euro, restul banilor fiind pentru alte programe POSDRU şi FEDR. „Noi suntem regiune mai dezvoltată şi, din acest motiv, alocarea este limitată prin decizia Comisiei Europene dar suma este comparabilă cu cea din perioada de contractare 2007-2013”, a comentat Nicula. 

Acordul-cadru de parteneriat cu Comisia Europeană pentru perioada 2014-2020 a fost transmis la Bruxelles în a doua variantă, urmând ca până în luna septembrie să fie stabilite cu exactitate şi programele operaţionale active.

În principiu, potrivit autorităţilor, ar fi vorba de 11 axe de finanţare, cele mai multe fonduri urmând să fie alocate pentru proiecte ce vizează eficientizarea energetică a clădirilor, fie ele aparţinând unor instituţii publice sau chiar imobile particulare (cu o contribuţie din partea locatarilor), dar şi proiecte privind dezvoltarea infrastructurii educaţionale şi sociale din regiunea Bucureşti-Ilfov. 

CITEŞTE ŞI ZIUA EUROPEI, 9 MAI: 15 proiecte cu fonduri europene, în valoare de 210 milioane euro, în Sectorul 2 

Prin POR 2007-2013, pe toate cele cinci axe de finanţare, în regiunea Bucureşti-Ilfov au fost depuse peste 700 de proiecte din care aproape 300 au fost contractate, valoarea fondurilor solicitate de la Uniunea Europeană fiind de 1,7 miliarde lei. Din acestea, 154 de proiecte cu o valoare solicitată de 471,5 milioane lei au fost deja finalizate, restul fiind în diferita stadii de implementare. 

Conform datelor centralizate de ADRBI, cel mai mare proiect cu fonduri europene din regiunea Bucureşti-Ilfov este cel dezvoltat de Primăria Capitalei: pasajul subteran de la Piaţa Sudului pentru care primarul general, Sorin Oprescu, a semnat pe 8 mai contractul pentru execuția lucrărilor. Edilul-șef a anunțat atunci că, odată cu semnarea contractului, se va face și organizarea de șantier premergătoare începerii lucrărilor. Pasajul Piața Sudului va fi realizat pe direcţia Calea Văcăreşti – strada Niţu Vasile, va închide inelul principal de circulaţie al Capitalei şi va duce la descongestionarea traficului rutier în intersecţia de la Piaţa Sudului. Astfel, se estimează că la finalizarea lucrării timpul de așteptare în trafic se va reduce cu 74%. Detalii, aici. 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button