9 motive pentru care cafeaua consumată în cantităţi rezonabile este benefică pentru organism (P)

30 iul. 2021
30 afișări
9 motive pentru care cafeaua consumată în cantităţi rezonabile este benefică pentru organism (P)
9 motive pentru care cafeaua consumată în cantităţi rezonabile este benefică pentru organism (P)

Cafeaua face parte din rutina de dimineaţă a multora dintre noi, fiind ingredientul unei zile reuşite şi aproape că nu concepem să începem ziua fără o ceaşcă! Este una dintre cele mai populare băuturi din lume şi, datorită nivelului crescut de antioxidanţi şi substanţe nutritive benefice pentru organism, vine cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Astfel, cei care consumă zilnic cafea în cantităţi rezonabile prezinte riscuri mai mici pentru numeroase afecţiuni grave. 

Iată o parte din beneficiile consumului rezonabil de cafea!

Reduce oboseala şi creşte nivelul de energie şi capacitatea de concentrare

Unul dintre motivele pentru care ne dorim o ceaşcă de cafea dimineaţa, este faptul reduce oboseala şi creşte nivelul de energie. Acest lucru este justificat de conţinutul de cofeină care este o substanţă psihoactivă naturală. Cofeina este absorbită în sânge şi ajunge la creier unde blochează adenozina, un neurotransmiţător inhibitor. Acest lucru favorizează creşterea cantităţii de norepinefrină şi dopamină care dinamizează activitatea neuronilor. 

În consecinţă, cafeaua îmbunătăţeşte funcţiile cognitive, memoria, starea de spirit, nivelul de energie şi vigilenţa şi reduce timpii de reacţie. 

Stimulează arderea grăsimilor

Cofeina este deseori regăsită ca ingredient în produsele de slăbit, fiind una dintre puţine substanţe naturale care ajută la arderea grăsimilor. Aceasta creşte cu până la 11% rata metabolică şi cu până la 10% procesul de ardere a grăsimilor în cazul persoanelor cu surplus de greutate. 

Îmbunătăţeşte considerabil performanţele sportive

Cofeina stimulează activitatea sistemului nervos, semnalează celulelor adipoase să consume din grăsimea corporală şi să o transforme în energie şi creşte nivelul de adrenalină din sânge. Toate acestea au ca efect îmbunătăţirea cu până la 12% a performanţelor fizice şi fac din cafea un adjuvant valoros pentru sportivi. 

Este bogată în elemente nutritive de care organismul are nevoie

O ceaşcă de cafea conţine 11% din necesarul zilnic de vitamina B2, 6% din necesarul zilnic de vitamina B5, 3% din necesarul zilnic de mangan şi potasiu şi 2% din necesarul zilnic de magneziu şi vitamina B3. Toate acestea sunt necesare pentru buna funcţionare a organismului şi contribuie la menţinerea sănătăţii pe termen lung. 

Reduce riscurile de diabet

Diabetul este afecţiunea secolului şi afectează milioane de oameni din întreaga lume. Este cauzat de rezistenţa la insulină sau de diminuarea capacităţii de a secretă insulina şi se manifesta prin niveluri ridicate de zahăr din sânge. Cei care consumă cafea reduc cu până la 50% riscul de a dezvolta aceasta afecţiune, fiind protejaţi de diabet. 

Reduce riscurile de demenţă şi de Alzheimer

Alzheimer este în prezent una dintre cele mai frecvente cauze ale demenţei, o boală neurodegenerativă care afectează persoanele trecute de 65 de ani şi care nu are, încă, remediu, ci doar metode de prevenire. Pe lângă alimentaţia sănătoasă şi exerciţiile fizice regulate, consumul unei ceşti de cafea poate fi de ajutor, reducând cu până la 65% riscurile de a face Alzheimer. 

Reduce riscul de Parkinson

A doua pe lista bolilor neurodegenerative, după Alzheimer, este Parkinson. Aceasta are drept cauză degenerarea neuronilor responsabili de producţia de dopamină din creier şi nu are tratament, ci doar metode de prevenire, iar cei care consumă cafea reduc cu până la 60% riscurile de Parkinson.

Protejează ficatul

Ficatul este un organ cu multe funcţii şi, totodată, cu multe posibile afecţiuni: hepatită, ficat gras, ciroza, etc. Interesant este ca o ceaşcă de cafea pe zi protejează ficatul de ciroza şi reduce riscul altor afecţiuni hepatice. 

Ameliorează depresia şi creşte calitatea vieţii

Depresia este o altă boală a secolului şi afectează numeroase persoane, reducând calitatea vieţii în mod considerabil şi ducând la sinucidere. Persoanele care beau cafea, însă, prezintă cu până la 53% mai puţine înclinaţii către sinucidere. 

sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1459755486867-b55449bb39ff?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=749&q=80

Cookies