ARHIVA B365

87% dintre români spun că Iohannis trebuie să susţină activitatea DNA în lupta anticorupţie

In opinia a 87% dintre romani, noul presedinte Klaus Iohannis trebuie sa sustina activitatea DNA in lupta impotriva coruptiei, releva o cercetare realizata in perioada 6-12 decembrie de GSSC Avangarde, potrivit Agerpres. 68% dintre respondenti considera alegerea lui Iohannis in functia de presedinte al Romaniei ca fiind un lucru bun, 11% – un lucru rau, 13% – nici bun, nici rau, iar 8% nu stiu/nu raspund.

Intrebati ce parere personala au despre Klaus Iohannis, 26% dintre romani spun ca „foarte buna”, 45% – „buna”, iar 12% raspund „proasta” si 2% – „foarte proasta”. Restul – nu pot aprecia/nu raspund (14%) si nu stiu cine este (1% ).

In ce priveste Presedintia, aceasta inregistreaza in decembrie un procent de 12% incredere „foarte multa” si 37% „multa”, in timp ce 22% dintre cetateni au incredere „putina” si 18% „foarte putina/deloc” in aceasta institutie. 11% nu pot aprecia/nu raspund.

Trei sferturi dintre romani considera ca parlamentarii nu ar trebui sa aiba imunitate la arestare
Un procent de 75% dintre romani considera ca parlamentarii nu ar trebui sa beneficieze de imunitate in cazul cererilor de retinere, arestare sau perchezitie, arata o cercetare realizata in perioada 6-12 decembrie de GSSC Avangarde.

In ce priveste legea amnistiei, 45% dintre respondenti se declara „impotriva”, 21% spun ca o sustin, iar un procent de 34% nu pot aprecia/nu raspund.

Intrebati daca, in urma rezultatelor alegerilor prezidentiale, personal ar fi de acord cu organizarea de alegeri parlamentare anticipate, romanii raspund cu „nu” in numar de 46%, in timp ce 38% spun ca ar fi pentru o astfel de decizie. 16% nu pot aprecia/nu raspund.

Potrivit cercetarii citate, 80% dintre cetateni se pronunta, in cazul organizarii de alegeri parlamentare anticipate, pentru respectarea referendumului din 2009, cand a fost votata reducerea numarului de parlamentari la 300. Doar 6% ar fi impotriva respectarii referendumului, in timp ce restul de 14% nu pot aprecia/nu raspund.

Cercetarea GSSC Avangarde a fost realizata in perioada 6-12 decembrie, volumul esantionului fiind de 850 persoane de 18 ani si peste. Tipul esantionului este probabilist, stratificat, iar metoda de culegere a datelor a fost fata-in-fata cu respondentul, la domiciliul acestuia. Esantionul este reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a Romaniei. Eroarea maxima tolerata este de plus/minus 3,36%, pentru un interval de incredere de 95%.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button