80 de bucureşteni au fost diagnosticaţi cu maladia Lyme şi febră butonoasă, boli transmise de la câine la om

de:
01 apr. 2011
0 afișări
80 de bucureşteni au fost diagnosticaţi cu maladia Lyme şi febră butonoasă, boli transmise de la câine la om

Specialiştii DSP semnalează o creştere, de la an la an, a cazurilor de îmbolnăvire prin agenţi patogeni transmişi de la câine la om. Numărul mare de animale nesupravegheate de pe teritoriul Capitalei creste proporţional şi riscul de îmbolnăvire al populaţiei, precizează reprezentanţii Prefecturii Bucureşti.

În decursul unui an, la sediul Instituţiei Prefectului Municipiului Bucureşti au fost transmise peste 1200 de petiţii sau mail-uri prin care erau sesizate diverse probleme ale cetăţenilor cauzate de prezenţa a numeroşi câini comunitari pe spaţiul public, în curţiile instituţiilor sau în jurul locuinţelor. Potrivit reprezentanţilor instituţiei, prin aceste petiţii se solicita si se susţinea adoptarea unei soluţii care poate rezolva problema animalelor nesupraveghete din Capitală.

Toate aceste sesizări au fost redirecţionate către autoritatea competentă să se ocupe de problema câinilor comunitari, şi anume Primăria Capitalei prin Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor.

„Pentru mine, rezolvarea problemei câinilor comunitari este o prioritate din perspectiva siguranţei şi sănătăţii oamenilor. Consider că toţi bucureştenii merită să meargă liniştiţi pe străzi sau în parcuri, fără să le fie teamă că ar putea fi în pericol, ei sau copiii lor. Pe de altă parte şi câinii trebuie să beneficieze de condiţii decente de trai, iar toţi iubitorii de animale, fie că sunt ONG-uri sau persoane fizice, să se implice în adoptarea lor. Sper ca proiectul de lege aflat în acest moment în dezbare parlamentară să ofere o soluţie echilibrată pentru ambele părţi, dar să ia în considerare în primul rând protejarea oamenilor”, a spus Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.

În primele două luni ale anului 2011, 1468 de persoane au fost muşcate de câini. Din totalul de vicitime ale câinilor fără stăpân, 274 sunt copii, conform datelor Institutului Naţional de Boli Infecţioase ”Prof. Dr. Matei Balş” – Centrul Antirabic. În 2010 s-a înregistrat cel mai mare număr de persoane tratate la Centrul Antirabic. Potrivit acestui departament al Institutului de Boli Infecţioase, 13.220 de persoane au fost agresate de câinii comunitari, acesta fiind cel mai mare număr raportat din 2004 si până în prezent.

Cookies