8 semne electorale că, în București, în curând chiar o să fugă câinii cu covrigi în coadă

09 apr. 2024
744 afișări
8 semne electorale că, în București, în curând chiar o să fugă câinii cu covrigi în coadă
8 semne electorale că, în București, în curând chiar o să fugă câinii cu covrigi în coadă | Foto: Maria Coman

Doamne apără-ne și păzește-ne de campaniile electorale, că ăștia o să ajungă să ne scoată din case cu forța, „fiți bucuroși, fiți bucuroși, vă dăm, vă dăm, bucurați-vă, e frumos, sunt flori, e soare, mergem cu metroul gol, ne pozăm cu cireșii, ce să mai, un paradis e orașul ăsta…” Dar cine mai caută sens în aceste perioade intense, în care de pe toate gardurile ne mulțumește actualul primar și de pe toate panourile ne promit cei care își doresc să devină primari. Așadar, care sunt trendurile lui 2024 în materie de alegeri locale, așa cum se văd de la mine de pe stradă. 

  1. S-au deschis zeci de mici șantiere și șantieruțe pe principiul “fă-te că lucrezi”, șantiere care s-au înconjurat strategic de niște garduri uriașe, de 100 de ori mai înalte și mai impresionante decât micul șantier de 2 metri pe care îl protejează. Ce e interesant e că totul pare misterios așa, nu se știe ce SE FACE acolo, în spatele protecțiilor de pe marile bulevarde. De mișcat, nu pare că se mișcă ceva. Dar poate totul se întâmplă în subteran. 
  2. Gropile veșnice rămân la locul lor, sunt practic un simbol al Capitalei. De exemplu cea de pe colț, de cum faci dreapta de pe Calea Floreasca spre Pipera. Asta e o groapă foarte parșivă, dacă nu o știi, nu ai cum să o vezi din timp și are mare potențial de damage. Mare de tot. Și, oricum, și dacă o știi, e posibil să o mai ratezi, că te iei cu altele. 
  3. S-a dat drumul mai devreme cu luni întregi proiectului Străzi Deschise, cu Calea Victoriei închisă pentru trafic rutier, ceea ce, să mă iertați, nu are prea multă noimă. Știu, ne bucurăm, pietonale râd în soare, dar totul s-a transformat într-o aglomerație în care e greu să intri, greu să ieși, greu să găsesști un loc la vreo masă, nu se mai poate merge cu bicicleta și alte beneficii care nu mi vin neapărat acum în minte. 
  4. S-a umplut de afișe electorale și de mesaje electorale care mai de care mai fără legătură cu Bucureștiul. Domnul Drulă ne spune dintr-o poză mândră că să avem grijă de viitorul nostru sau ceva. Nu știm exact cum, nici de ce e domnul Drulă în poză, dar el asta ne comunică. Și sunt convinsă că ăsta e abia începutul, mai avem multe de văzut și de înghițit în perioada asta. 
  5. Cu promisiunile, destul de subțire. Dar sunt sigură că vor recupera, e timp destul să înceapă din nou să alerge câinii cu covrigi în coadă, să redăm Bucureștiul bucureștenilor și alte chestiuni arzătoare. 
  6. Sunt convinsă că nimeni nu va vorbi despre chestiuni cu adevărat serioase. De exemplu ce facem cu zona centrală, unde sunt din ce în ce mai mulți oameni fără adăpost cărora foarte puțini le dau o șansă reală. Politici publice sunt puține, că nu e o temă electorală interesantă, doar o doamnă pe care o știu eu la primărie chiar se străduiește să facă ceva, dar e unică în peisaj. Ce facem cu șobolanii. Ce facem cu câinii vagabonzi, căci șoc, da, au reapărut câinii vagabonzi. Puțini momentan, dar rata lor de înmulțire e mare, ba chiar spectaculoasă. 
  7. Ce facem cu trotuarele pe care nu se mai poate circula, în ciuda stâlpișorilor? Ce facem cu stâlpișorii, chiar nu reușim în anul 2024 să reglementăm altfel traficul și parcările decât cu stâlpișori, stâlpișori și toate construcțiile astea bizare de pe mijlocul drumului?
  8. Ce facem cu creșele, se bat cu toții cu pumnii în piept că vai au modernizat școli, dar nimic despre creșe, știți, locurile acelea care le permit mamelor să se întoarcă la muncă sau să aibă niște timp pentru ele și care ar mai reduce și din industria bonelor, ar mai aduce și niște bani la stat din taxe și impozite. Ar fi poate, dacă eu aș fi primar, una dintre primele chestii care m-ar preocupa. 

Dar pentru că sigur nu voi fi eu primar, rămân cu lista mea deschisă, sunt sigură că voi mai avea ce să completez. 

Cookies