8 greșeli pe care le facem în fiecare zi de când e pandemie

07 feb. 2021
1008 Afișari
8 greșeli pe care le facem în fiecare zi de când e pandemie

Pe tot globul, infecțiile cu COVID-19 au început să se reducă, dar asta nu este suficient. Așadar, ce am putea face mai mult, ca indivizi, pentru a reduce răspândirea virusului? Un virolog, un psiholog și un expert în sănătate publică își împărtășesc opiniile cu privire la unele dintre greșelile Covid-19 pe care le facem cu toții.

Între timp, au apărut vaccinurile împotriva COVID-19, oamenii au început să se imunizeze împotriva virusului, dar cazurile de SARS-COV-2 nu rămân pe loc, iar autoritățile impun noi restricții.

Cazurile de îmbolnăviri ar putea fi și mai mult reduse, dacă oamenii ar reuși să evite greșelile comune pe care continuă să le facă, explică specialiștii pentru The Guardian.

1. Ne concentrăm pe ce este permis, în loc să ținem cont de ce este sigur

Din data de 5 ianuarie, Marea Britanie este în lockdown, din cauza noii tulpini de COVID-19, iar Guvernul spune că abia în martie se poate discuta despre relaxarea măsurilor.

Cu toate acestea, există o libertate mai mare decât la prima perioadă de carantină, potrivit publicației britanice.

De exemplu, oamenii pot ieși la alergat cu prietenii, pot primi în casele lor bone, oameni care să le facă curățenie, curieri și pot merge în vizită la prieteni. Aceste lucruri permise sunt importante pentru sănătatea mintală și pentru economie, dar asta nu înseamnă că sunt pe deplin sigure.

O problemă poate fi că amestecăm „bulele” relațiilor. De exemplu, tinerii se văd cu prietenii sau cu colegii lor, pentru că știu că nu sunt atât de vulnerabili. Apoi se duc să-și vadă bunicii, dar nu mai sunt atât de atenți cu ei, pe cât susțin tinerii și pe cât ar trebui.

Tinerii nu mai sunt „suficient de atenți, având în vedere că s-au întâlnit înainte cu cei de vârsta lor, fără să se protejeze”, spune Lucy Yardley, profesor de psihologie la Universitatea din Bristol și membru al grupului independent Sage, care oferă consiliere autorităților britanice pe tema COVID-19.

„Chiar dacă tinerii evită să intre în contact cu bunicii, dar intră în contact cu părinții lor, aceștia din urmă pot intra în contact cu bunicii. Oamenii nu înțeleg prea bine cum se poate răspândi infecția de la un grup la altul, susține Yardley, iar problema nu este doar a tinerilor.

Psihologul mai explică: „Am văzut părinți care au fost foarte atenți, dar care le-au permis copiilor să se întâlnească cu prietenii lor, apoi le-au dat voie să îi vadă pe bunici – pentru sănătatea mintală a ambelor părți. Sunt convinsă că părinții nu vor să-i îmbolnăvească pe bunici, dar riscul să o facă este foarte mare, dacă continuă așa”.

2. Avem încredere în prietenii care spun „am avut grijă”

Ferește-te de prietenul care te asigură că a respectat toate regulile și că tusea pe care a avut-o nu este nimic îngrijorător. „O mulțime de oameni nu dezvăluie încălcarea regulilor de distanțare socială sau chiar simptomele COVID pe care le au”, spune Lucy Yardley.

Un studiu efectuat pe 551 de adulți americani, a arătat că un sfert dintre aceștia au mințit cu privire la practicile lor de distanțare socială sau fizică, iar dintre cei care au contactat Covid-19, 34% au raportat că au negat simptomele la întrebarea altora.

3. Nu conștientizăm că virusul se transmite pe calea aerului

Dacă simțiți mirosul de usturoi, de alcool sau de fum de țigară, înseamnă că inspirați aerul care transportă nu doar mirosul de usturoi, alcool sau fum, ci orice virus pe care îl are persoana cealaltă, a spus Julian Tang , un virolog clinic și profesor asociat onorific în departamentul de științe respiratorii de la Universitatea din Leicester. „Cantitatea de virus diferă de la o persoană la alta și depinde de răspunsurile imune ale acestora. Dar dacă stați acolo suficient de mult timp, veți inspira suficient pentru a vă infecta ”.

Și, așa cum veți detecta în cele din urmă mirosul de fum de țigară dacă cineva își aprinde în partea opusă a încăperii, virușii aerieni se acumulează treptat în condiții de interior neaerisite, motiv pentru care ventilația este atât de importantă.

Aerisirea nu înseamnă doar deschiderea unei ferestre. „Ai nevoie și de un curent de aer, să circule aerul. Oamenii trebuie să conștientizeze importanța ventilației la locul de muncă, în magazine, în orice spațiu închis, inclusiv acasă, acolo unde virusul se transmite cel mai ușor”, explică Gariel Scally, expert în sănătate publică și membru Sage.

4. Credem că măsurile sunt „totul sau nimic”

Cantitatea de virus inhalată influențează severitatea bolii, ceea ce înseamnă că orice măsură de prevenție respectată e mai bine decât nimic.

„Orice lucru mic pe care îl faci te poate ajuta”, spune psihologul Lucy Yardley.

Unii experți vorbesc despre „modelul de brânză elvețiană” al apărării împotriva coronavirusului: imaginați-vă un bloc de brânză elvețiană tăiat în felii. Fiecare strat are găuri prin care virusul ar putea trece, dar atunci când se combină mai multe straturi – purtarea măștii, distanțarea fizică, spălarea mâinilor, mai puține contacte sociale – acest lucru este redus semnificativ.

5. Presupunem că orice este în exterior este sigur

Nu este sută la sută sigur nici să petreci timp cu oamenii afară, pentru că orice virus pe care ei îl expiră poate să ajungă în plămânii tăi, explică Julian Tang. Durata și distanțarea fizică sunt importante.

Julian Tang, mai spune că: „Dacă aștepți autobuzul în stație lângă cineva, iar autobuzul întârzie jumătate de oră, s-ar putea să fi inhalat mai mult virus decât îți dai seama, iar virusul nu are miros, așa că nici măcar nu știi”.

6. Acoperirea inadecvată a feței

Chiar dacă distanțarea fizică ajută cel mai mult în prevenirea răspândirii virusului, masca de protecție ajută și ea la acest lucru.

Autoritățile britanice recomandă purtarea unei măști de protecție care acoperă atât gura, cât și nasul, iar OMS recomandă măștile din trei straturi. Asta s-ar putea schimba în UK odată cu apariția noii tulpini a virusului, arată ziarul.

„Sunt deja voci care spun că măștile din trei straturi nu sunt adecvate și că ar trebui să trecem la măștile FFP2”, spune Scally. Aceste măști sunt deja obligatorii în Austria.

7. Vaccinul nu înseamnă că te poți relaxa

În Marea Britanie, procesul de vaccinare este accelerat. Chiar dacă a început din decembrie anul trecut, 90% din populația țării nu a fost încă imunizată împotriva COVID-19 nici măcar cu prima doză, relatează The Guardian.

Chiar și după vaccinare, tot va dura câteva săptămâni până când corpul dezvoltă imunitate. În plus, nu este clar nici câtă protecție va oferi vaccinul și nici dacă virusul poate fi transmis mai departe de o persoană imunizată.

Studiile arată că britanicii care au primit prima doză de vaccin cred că sunt protejați și vor să se întâlnească cu prietenii și familia. Asta înseamnă însă, atrag atenția specialiștii, doar o altă explozie de cazuri noi.

8. Te gândești că nu ai cum să te infectezi de două ori

Este rar să se întâmple reinfectarea cu covid a celor ce au fost deja bolnavi, dar se întâmplă. Studiile au arătat că nivelul anticorpilor scade treptat după infectarea cu COVID-19, ceea ce sugerează că un pacient vindecat în urma infecției poate să ia virusul încă o dată, după câteva luni.

Nu este clar de ce cei care s-au infectat o dată se pot reinfecta a doua oară fără să aibă simptome și, astfel, să transmită virusul mai departe fără să-și dea seama. Prin urmare, chiar și cei care au fost depistați pozitiv în trecut și au trecut cu bine prin boală trebuie să respecte regulile impuse.

Cookies