78 de şcoli renovate în Capitală din bani europeni

de:
13 sept. 2012
6 afișări
78 de şcoli renovate în Capitală din bani europeni

Din cele 102 de şcoli cuprinse în programul de reabilitare a şcolilor cu fonduri BEI, 78 de şcoli au fost reabilitate până în acest moment, potrivit raportului Primarului General.  Până în luna martie a anului viitor sunt aşteptate să se termine lucrările la restul de 22 de şcoli incluse în acest moment în programul de reabilitare. 

“În 2008, când am preluat mandatul de Primar, erau doar 2 şcoli reabilitate, iar unele şcoli nu mai fuseseră reabilitate din 1960. La acest moment, pot să vă spun că 78 de şcoli, din cele 102 incluse în programul BEI, sunt finalizate şi date spre folosinta copiilor din Bucureşti. La câteva dintre ele se mai lucrează la amenajări exterioare sau la săli de sport, însă corpurile de şcoală sunt gata, arată la nivelul anilor in care traim, dispun de infrastructura şcolară necesară unui proces educaţional modern. În alte 22 de scoli din Bucureşti se lucrează, fiind în diverse stadii de execuţie şi estimăm că până la sfarşitul anului, cel puţin încă 15 dintre ele vor fi gata”, a declarat Sorin Oprescu în cadrul unei conferinţe de presă.
 
De asemenea, prin programul BEI au fost construite şi 22 de săli de sport în cadrul unităţilor de învăţământ, dar şi 350 de laboratoare şi 78 de cabinete medicale, 60 de scoli fiind dotate şi cu cabinete stomatologice. „În afara celor 22 de sali de sport care au fost construite de la zero in cadrul programului, au mai fost contractate separat inca 5 sali de sport, acolo unde terenul aferent scolii a permis si construirea acestora, doua dintre acestea se afla intr-un stadiu avansat de executie, iar pentru celalte trei se aşteaptă emiterea ordinului de începere a lucrărilor”, a punctat Primarul General.
 
Costul total al programului se ridică 239,2 milioane euro, din care 112 milioane contribuţia BEI, iar restul banilor de la bugetul local. În acest moment, banii din partea BEI au fost epuizaţi, astfel încât se lucrează doar cu bani de la bugetul local, potrivit lui Sorin Oprescu.
 
Toate scolile din programul BEI au sisteme de supraveghere video interior si exterior, sisteme care, pe langa faptul ca asigura securitatea scolii, tin seama si de cerintele Ministerului Invatamantului cu privire la scolile unde se organizeaza examene nationale si unde este nevoie de supravegherea examenelor. 
 
În şcolile ce au făcut obiectul programului de reabilitare s-au construit şi 5 internate, 4 centre after-school, dar şi cantine cu blocuri alimentare proprii.

Programul “Reabilitarea infrastructurii educationale din Bucuresti” vizeaza 102 scoli, fiind structurat astfel:
– 64 scoli generale
– 15 licee
– 19 scoli speciale
– 4 gradinite

Lucrările au avut drept scop consolidarea structurilor de rezistenţă a clădirilor, refacerea acoperişurilor, a instalaţiilor, a tâmplăriei interioare şi exterioare, a branşamentelor, reţele noi de date şi voce, instalaţii de avertizare incendiu şi antiefracţie şi nu în ultimul rând termoizolarea clădirilor pentru reducerea consumurilor enegetice şi implicit a costurilor de întretinere a scolilor.

 
 
Sorin Oprescu a vizitat, alături de Ecaterina Andronescu, două dintre şcolile reabilitate în cadrul programului BEI. Primarul a vizitat Şcoala specială nr. 2, din sectorul 2, zona Calea Moşilor-Armennească şi Şcoala generală nr.189 „Alexandru Odobescu” din cartierul Berceni.
Cookies