72 de zile (Croaţia) @ Festivalul Filmului European

de:
03 mai 2012
1 Afișari
72 de zile (Croaţia) @ Festivalul Filmului European

Într-un sat mic devastat de război, în prima săptămână a fiecărei luni, poştaşul aduce pensia americană a bunicului Djuradj, ucis în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Pensia este încasată de văduva acestuia, Nedja şi este singura sursă de venit a familiei Paripović. Când Nedja moare brusc, traiul tuturor membrilor este ameninţat, iar capul familiei, Mane, pune la cale un plan de salvare.

Sedamdeset i dva dana / 72 de zile / 72 Days/ Croaţia / Serbia, 2010, 93’, dramă

Regia şi scenariul: Danilo Šerbedžija

Imaginea: Saša Rendulić

Montajul: Ivana Fumić

Muzica: Miroslav Tadić

Cu: Rade Šerbedžija, Krešimir Mikić, Bogdan Diklić, Živko Anočić, Mira Banjac, Dejan Aćimović

Distribuit de: Blitz Film & Video Distribution

Sunt interesat în principal de tensiunea dintre generaţiile mai vechi, împovărate de secole de istorie sângeroasă în regiunea balcanică, şi generaţia mai tânără care încearcă să se raporteze la lume într-o manieră mai civilizată. Danilo Šerbedžija

Danilo Šerbedžija s-a născut în 1971 la Zagreb. A studiat filosofia şi greaca veche la Universitatea din Zagreb şi a absolvit şcoala de film din cadrul Universităţii Ohio. Documentarul său Berto from Jakovci a câştigat premiul pentru cel mai bun scurtmetraj la Festivalul Internaţional de Film de la Atena, iar Mussels in Wine (2002) a câştigat premiul pentru cel mai bun film de scurtmetraj la Zilele Filmului Croat. Filmul 72 de zile este lungmetrajul de debut a lui Danilo Šerbedžija, având o distribuţie de excepţie, compusă din cei mai buni actori ex-iugoslavi, printre care şi tatăl său, Rade Šerbedžija (cunoscut din filme de mare succes internaţional precum recentul In the Land of Blood and Honey) şi unii dintre cei mai promiţători actori croaţi.

72 de zile a fost propunerea Croaţiei la Premiile Oscar 2012 pentru cel mai bun film străin.

Premii:

Premiul Publicului, cel mai bun film de debut, cel mai bun actor în rol principal, cel mai bun actor în rol secundar, cel mai bun machiaj – Festivalul de Film de la Pula, Croaţia, 2010; Cel mai bun film balcanic – Festivalul Internaţional de Film de la Durres, Albania, 2010; Cel mai bun actor în rol principal – Festivalul de Film de la Herceg Novi, Muntenegru, 2010; Premiul Publicului – Forumul de Film de la Zadar, Croaţia, 2010; Premiul Publicului – Festivalul Internaţional de Film de la Liège, Belgia, 2010.

Ambasadorul onorific al acestei ediţii a Festivalului Filmului European este regizorul Cătălin Mitulescu.

Avem, în fiecare an, în luna mai, un public care caută filmele europene, filme de tot felul. E unul dintre rarele prilejuri pentru a le găsi, aici, în România. Mai întâi în Bucureşti (4-13 mai), apoi şi în ţară, la Braşov (10-13 mai), Timişoara (17-20 mai), Tîrgu-Mureş (17-20 mai) şi Iaşi (24-27 mai).

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român cu sprijinul ambasadelor şi centrelor culturale ale ţărilor europene la Bucureşti. Parteneri: Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Uniunea Cineaştilor, Arhiva Naţională de Film, Independenţa Film, Clorofilm, Centrul Cultural Reduta Braşov, Biblioteca Centrală Universitară Eugen Todoran din Timişoara, Teatrul Naţional Târgu-Mureş, Casa de Cultură a municipiului Iaşi – Mihai Ursach

Preţul unui bilet: 10 lei

Preţul unui abonament (6 intrări): 48 lei

Un abonament permite 6 intrări (în limita locurilor disponibile) la oricare dintre cele două săli. Înaintea fiecărei proiecţii, deţinătorii abonamentelor sunt invitaţi să obţină tichetele de loc de la casierie.

Cookies