700 de bucureşteni sunt muşcaţi de maidanezi în fiecare lună. Prefectul propune eutanasierea câinilor

de:
26 nov. 2010
0 afișări
700 de bucureşteni sunt muşcaţi de maidanezi în fiecare lună. Prefectul propune eutanasierea câinilor

Peste 100.000 de câini fără stăpân umblă pe străzile Capitalei, spun autorităţile. Prezenţa lor este resimţită în fiecare lună de 700 de bucureşteni care ajung la spital muşcaţi de maidanezi.

„De la începutul anului şi până la 31 octombrie, aproape 7.000 de bucureşteni au fost muşcaţi de câinii fără stăpân. Asta înseamnă cam 700 pe lună. Anul trecut, aproape 11.000 de oameni au fost agresaţi de câini. Este o situaţie gravă care trebuie rezolvată. Dar nu cu sterilizări, pentru că sterilizarea nu opreşte violenţa câinilor”, a declarat pentru B365.ro, prefectul Municipiului Bucureşti, Mihai Atănăsoaei.

„Susţin eutanasierea câinilor ca ultimă soluţie”

Soluţia prefectului se regăseşte într-un proiect de lege trimis deja la Parlament care prevede eutansierea câinilor fără stăpân care timp de şapte zile nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, dar şi a câinilor bolnavi sau agresivi.

„Sterilizarea câinilor şi repunerea lor în stradă nu rezolvă problema atacurilor. Da, susţin eutanasierea, ca ultimă soluţie. Trebuie să renunţăm la ipocrizie, pentru că aici e vorba de ipocrizie. Noi apărăm câini, dar pe oameni cine îi apără?”, spune prefectul Atănăsoaei.

O persoană fizică nu poate adopta mai mult de doi câini fără vecinilor

Proiectul de lege înaintat de Mihai Atănăsoaei Parlamentului prevede şi măsuri drastice privind adopţia câinilor fără stăpân.

Astfel, o persoană fizică nu poate adopta mai mult de doi câini dacă nu are acordul asociaţiei de proprietari, în caz că stă la bloc, sau acordul vecinilor dacă stă la casă. Totodată pentru adopţie trebuie ca persoanele să aibă un anumit venit, pentru a putea îngriji corespunzător un câine. Potrivit legii, persoanele care adoptă câini şi apoi îi lasă în stradă vor primi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei. În plus, este interzis ca după ce câinele este adoptat să fie lăsat în spaţiul public de lângă blocuri, amenda pentru acest lucru fiind cuprinsă tot între 2.000 şi 5.000 de lei. Aceleaşi amenzi le vor primi şi persoanele care hrănesc câinii în parcuri şi zone publice.

Potrivit proiectului de lege realizat de prefect, ar trebui ca primăriile să aibă o bază de date cu trei registre de evidenţă a câinilor fără stăpân, a celor cu stăpân şi a celor cu regim special.

„Legea se află la Comisia de Administraţie. Parlamentul a avut tentative de dezbatere. Însă din cauza blocajului parlamentar, nu a existat cvorum pentru că opoziţia nu era prezentă şi nu a putut fi dezbătută”, a precizat prefectul.

45 de milioane de euro pe an, întreţinerea tuturor câinilor din Capitală, în adăposturi

Mihai Atănăsoaei susţine că autorităţile vor trebui să apeleze şi la eutanasiere pentru că Bucureştiul nu îşi permite să îi ţină pe toţi maidanezii în adăposturi pe termen nelimitat.

„Cazul ideal ar fi să îi strângem pe toţi în adăposturi până mor de moarte naturală. Dar întreţinerea lor în adăposturi în aceste condiţii ar costa 45 milioane de euro pe an. Atât costă dacă nu vrei să îţi baţi joc de el. Dacă îl ţii în adăpost nu poţi să îi dai doar apă şi pâine. Niciun stat nu cheltuieşte inutil bani cu acest lucru”, spune Mihai Atănăsoaei.

Prefectul susţine însă că Primăria Capitalei ar trebui să se implice mai mult în această problemă, dar nu doar cu sterilizări, ci şi cu construirea de noi adăposturi.

„Primăria Capitalei ar trebuie să facă 5-6 adăposturi pentru că au bani. Este obligatoriu să se creeze adăposturi pentru câini, să fie strânşi de pe stradă. Acum dacă va trece legea cu eutanasierea este partea a doua. Este obligatorie însă strângerea lor de pe stradă”, spune prefectul.

Primăria Capitalei a demarat pe 6 septembrie o campanie de sterilizare a câinilor comunitari. Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei îşi propune să sterilizeze circa 6.000 de câini din cele şase sectoare ale Capitalei.

Citeşte aici cum se desfăşoară o zi de muncă a hingherilor, în Bucureşti.

Cookies