7 sfaturi pentru a prelungi durata de viață a mașinii tale (P)

09 mai 2022
91 Afișari
7 sfaturi pentru a prelungi durata de viață a mașinii tale (P)
7 sfaturi pentru a prelungi durata de viață a mașinii tale

Indiferent de review-urile de pe internet sau afirmațiile producătorilor în ceea ce privește fiabilitatea mașinii, un factor foarte important care influențează durata de viață a mașinii este chiar proprietarul. De aceea în următorul articol vă vom prezenta un set de sfaturi de care fiecare deținător de autoturism ar trebui să țină cont.

Următoarele sfaturi țin de deținător, dar unele dintre ele necesită vizita într-un service auto, deoarece unele lucruri pot prezenta anumite complicații.

1. Efectuarea reviziilor

Unul dintre cei mai importanți factori este reprezentat de efectuarea reviziilor la timp. Spre exemplu, pentru schimbul de ulei recomandările de fabrică sunt la 30.000 km, dar acest interval este unul foarte mare, având în vedere infrastructura, condițiile de trafic, dar și numărul de km al mașinii sau vârsta acesteia, în cazul mașinilor second-hand.

În acest caz, recomandarea noastră este ca schimbul de ulei să fie făcut la 10.000, maximum 12.000 de km, iar uleiul să fie recomandat de producător, un brand cu notorietate sau service auto. Într-adevăr, costurile cresc, dar în timp se pot evita intervenții foarte costisitoare, cum ar fi defecțiuni ale turbinei, EGR, DPF sau uzura componentelor din motor.

2. Verificarea periodică a nivelului lichidelor

În principiu, fiecare autoturism este dotat cu vase de depozitare a lichidelor necesare funcționării autoturismului, fie că vorbim despre vasul cu lichid de frână, antigel, chiar și lichid de parbriz.

Verificarea acestora este esențială pentru a evita probleme precum încingerea motorului sau pierderea sistemului de direcție și frânare. Pe langă, schimbarea lichidului de transmisie este absolut necesară, dar la fiecare autoturism poate diferi, de aceea este bine să te documentezi sau să întrebi un expert.

Verificarea nivelului lichidelor este esențială
Verificarea nivelului lichidelor este esențială

3. Curățarea motorului

Este recomandat ca periodic să curățați compartimentul motor, însă nu cu aplicarea unui jet de presiune, deoarece se poate infiltra apă în mufe și instalație, ceea ce poate produce defecțiuni greu de depistat. Se poate folosi o lavetă umedă și o perie pentru a îndepărta acumulările de praf și murdărie. Un beneficiu al curățării motorului este acela că în cazul scurgerilor de lichide poate fi mai ușor observată sursa.

4. Suprasolicitarea bateriei

Fie că vorbim despre folosirea închiderii și deschiderii geamurilor din cheie sau alte funcții, pornirea autoturismului cu farurile aprinse sau radioul, toate acestea pot dăuna bateriei cu timpul, mai ales în sezonul rece. În cazul în care observați dificultate la pornire dimineața sau după o perioadă de 1-2 zile, există posibilitatea de a avea un consumator, indicată fiind vizita la un electrician într-un service auto.

Unele acțiuni pot suprasolicita bateria
Unele acțiuni pot suprasolicita bateria

5. Atenția asupra zgomotelor

Având în vedere utilizarea frecventă a mașinii este dificil să nu observăm anumite schimbări de funcționare sau zgomote produse de mașină. Acestea pot fi variate, de la zgomote ale sistemului de suspensie, scârțâit de la sistemul de frânare, boncănituri de la denivelări sau un zgomot puternic de la evacuare. Toate acestea sunt simptome specifice în cazul defecțiunilor, care cu timpul se pot agrava. De aceea este necesară vizita într-un service auto cât mai rapid.

6. Spălarea frecventă a mașinii, chiar și iarna

Pentru a evita dăunarea caroseriei mașinii este recomandat să curățați mașina de particulele de praf sau pământ, sare și murdărie sub gheața depusă pe caroserie. Foarte important, după spălarea mașinii aveți grijă ca apa să nu înghețe anumite componente. De preferat este îndepărtarea apei cu ajutorul unei lavete speciale. Un alt praf dăunător este cel produse de plăcuțele de frână, de culoare neagră, care poate daună jantelor sau caroseriei.

7. Obiceiuri dăunătoare

Fie că vorbim despre accelerarea agresivă a mașinii când motorul este rece și apa nu a ajuns la 90 de grade, frânările bruște, plecarea în trombă, staționarea la semafor cu piciorul pe ambreiaj sau virarea pe loc, toate pot produce defecțiuni cu timpul, ceea ce va rezulta costuri adiționale.

În concluzie, durata de viață a mașinii este în mare parte influențată de proprietarul autoturismului, iar aceasta poate fi prelungită prin oferirea atenției la detalii. Toate aceste detalii vor fi observate în timp prin calitatea de funcționare a mașinii și costurile reduse pentru întreținere.

Cookies