7 moduri simple prin care să-ți reduci cheltuielile în contextul noilor scumpiri

04 aug. 2023
2133 Afișari
7 moduri simple prin care să-ți reduci cheltuielile în contextul noilor scumpiri
7 moduri simple prin care să-ți reduci cheltuielile în contextul noilor scumpiri | Foto: Adrian Teleșpan

Într-o discuție fără niciun Dumnezeu pe care am avut-o ieri cu un prieten, acesta mi-a zis să fiu mai rău dacă vreau să fie lumea mai bună cu mine sau mai neînțelegător dacă vreau să fie lumea mai înțelegătoare cu mine, sfat pe care îl consider o deosebită bășină, întrucât inclusiv Domnul Nostru Isus Hristos Primul Pe Numele Lui… Aici aș fi vrut să fac o glumiță gen ca numele lui Daenerys, dar am dat pe Google, iar numele ei complet e Princess of Dragonstone Queen of the Seven Kingdoms Daenerys Stormborn, the Unburnt, Queen of Meereen, Queen of the Andals and the Rhoynar and the First Men, Khaleesi of Great Grass Sea, Breaker of Shackles, and Mother of Dragons Lord of the Seven Kingdoms Protector of the Realm și m-aș fi lungit prea mult. Reiau ideea, inclusiv Isus a zis să întoarcem obrazul, ceea ce mi se pare fantastic, pentru că nimeni nu vrea să se bronzeze pe o singură parte.

Acum câțiva ani, încă stăteam la Cluj, cineva, din partea unui partid, mi-a propus să candidez la parlamentare, iar eu am răspuns: Eu, dacă mă uit la trecutul meu, nu văd un viitor în Parlament. De atunci și până azi nu m-am mai implicat în politică, dar nu mai pot să tac. Vreau să rup tăcerea, să o fac franjuri, să o defrișez, să șterg cu ea pe jos ca și cum ar fi o cârpă, să o agresez astfel încât să n-o mai recunoască nici mama ei dacă o vede pe stradă. 

Legătura dintre primele paragrafe și subiectul acestui articol este că destinul meu a fost croit de așa natură în ultimele zile, încât m-am uitat mai mult ca de obicei la știri, de obicei neuitându-mă deloc. Așa am aflat că urmează un val de scumpiri sau nu, ca și cum pe pisica lui Schrodinger ar chema-o Inflația, iar asta este o altă bășină. 

Am vrut pe la începutul anului să fiu foarte supărat când a crescut impozitul de la 3% la 16%, dar apoi mi-am adus aminte că spiritualitatea ne învață că totul merge la locul lui, de unde am dedus că statul are nevoie mai mare de banii ăia decât mine. Dar să nu mă abat, că doar nu sunt abație. Mi-am pus așadar mintea la contribuție pentru a veni în ajutorul semenilor mei, sugerând câteva domenii unde putem reduce cheltuielile, astfel încât să ne rămână bani de mâncare, vicii și adidași. 

1️⃣ Unu. Banii de acatiste. Există o formă și mai ușoară ca gândurile noastre să ajungă la Dumnezeu: Trebuie doar să ținem bancnota pe care intenționam să o donăm între palme în timp ce ne rugăm. Dacă este o bancnotă mai mare, de la 50 de ron în sus, încercați să nu o îndoiți, pentru ca Dumnezeu să vadă valoarea mare a acesteia.

2️⃣ Doi. Știu că mulți dintre noi suntem harpiști și știm cum e viața de harpist, mai mereu ți se rupe coarda. Eh, cred că e timpul să înțelegem că putem să cântăm și la mai puține coarde, harpa find aici o metaforă pentru tot ce se rupe, mai puțin apa sau coerența gândurilor. 

3️⃣ Trei. Din propria experiență vă spun: Cu cât stai mai departe de București, cu atât îți va fi mai ușor să renunți la abonamentul la metrou. Oricum, se întoarce Henri Coandă în mormânt când ne vede umblând pe sub pământ, ceea ce mă duce direct cu gândul la punctul următor.

4️⃣ Patru. Uneori costă destul de mult să te faci avion, deci poate ne facem avioane mai rar. În schimb, e mai mult mai ieftin să fii o parașută, iara parașutele nu poluează deloc spre deosebire de avioane. Și nu, n-ai nevoie de avion ca să fii parașută. Let that sink in…

5️⃣ Cinci. Mie, cum am poprire pe cont și lucrez doar cu cash, ca dealerii și parașutele, mi-e foarte greu să cheltuiesc bani dacă nu merg la magazin. Bine, pot să arunc cu banii, dar prin casă. Oricum, nu fac asta, că după aia tot eu trebuie să îi strâng. Ca să trec într-o notă mai serioasă, obligat forțat am învățat să-mi mai înfrânez poftele culinare, în sensul că viața mea nu s-a deteriorat că n-am avut anșoa când am vrut anșoa și uitați-vă cum se leagă, într-o sincronicitate magistrală totul.

6️⃣ Șase. Încercați să profesați nu fără pește, că nu se poate, ci găsindu-vă, pe cât se poate, un pește care să știe ce e ăla respectul sau măcar să nu se supere când, frugal, respectul dispare. Punctul ăsta e mai filosofic, dar se așează el…

7️⃣ Șapte. L-am întrebat și pe chat GPT pe ce cheltuiesc oamenii banii aiurea și, la punctul 1, mi-a răspuns că obiecte pe care nu le folosesc. Îl contrazic. “Obiectele” pe care noi, oamenii le folosim cel mai puțin sunt sufletul și mintea, iar pentru acestea ar trebui să cheltuim, totuși, cât putem, fie că e vorba de cărți, psihologi sau etc. Asta până când ne vom da seama că mintea și sufletul sunt același lucru, apoi cică banii vin, că îi atragi. L-am întrebat și pe ce cheltuiesc românii banii aiurea și mi-a răspuns că pe fast food, dar sunt ultimul om care ar trebui să judece pe altcineva pentru ce bagă în gură. 

Atât pentru astăzi, vă doresc să nu fi cheltuit timpul aiurea pe articolul ăsta, dar nu există cheltuială mai mare decât trăitul în trecut. Din proprie experiență vă spun. Atât. Doamne ajută și Doamne ferește, cine nu trăiește nu cheltuiește. Adrian Keltuitorul.

Nota B365.ro – Tot Adrian, mai jos:

Cookies