7 locuri mai frumoase decât Calea Victoriei unde s-ar fi putut desfășura marșul LGBTQ+ în București

13 aug. 2021
1312 Afișari
7 locuri mai frumoase decât Calea Victoriei unde s-ar fi putut desfășura marșul LGBTQ+ în București
Adrian Teleșpan, contributor B365.ro

Unul dintre sâmburii spritualității vorbește despre atenție, despre capacitatea omului de a fi atent la ce i se întâmplă și, mai presus de asta, de a fi atent la cum reacționează la ce i se întâmplă, dar la și la propriile acțiuni. Într-un moment de neatenție, cum avem cu toții, de altfel, Primăria Municipiului București nu a aprobat marșul comunității LGBTQ+ pe traseul unde acesta se desfășura de obicei, adică pe Calea Victoriei.

Ceea ce este excepțional la acest concept al atenției e faptul că pe cât de ușor poate fi pierdută, la fel de ușor poate fi și recuperată. Primăria și-a recăpătat atenția, a revenit asupra deciziei, iar marșul va avea loc pe traseul tradițional. Ar fi fost și păcat, în contextul în care se pune atât de mult accentul pe tradiție, să i se răpească accesul la tradiție fix comunității LGBTQ+.

Calea Victoriei este una dintre cele mai frumoase străzi ale capitalei, dar, dacă pe viitor, primăria și comunitatea se vor găsi din nou în imposibilitatea neatentă de a desfășura marșul pe acest traseu, există câteva alte trasee lăsate moștenire de primarii Bucureștiului, trasee mai frumoase decât cel de pe Calea Victoriei, adică cel tradițional. Le voi enumera în continuare.

Que sera sera!

Serele din jurul lacului Ciurel. Cel mai floral primar, dar și primul cu mandat întreg de după revoluție, domnul Crin Halaicu, și-a dorit și a reușit să lase în urmă un monument verde care să le amintescă bucureștenilor de numele dumnealui. Serele se întind pe o lungime de 6,2 kilometri în jurul lacului Morii, ocupând în proporție de 90% perimetrul acestuia. Serele visului verde românesc, cum simbolic au fost numite de presa veremii, sunt casa a peste douăzeci de mii de plante și sunt vizitate anual de peste două milioane de turiști. Punctul de atracție este sera cu crini albi, singura din lanțul de sere care este adăpost pentru peste trei sute de păuni albi. Din cauza mirosului puternic emanat de crini, păunii se mai lovesc din când în când, amețiți, de pereții serei, dar, hey, știm cu toții că e bine să râzi atunci când cazi. Singurul dezavantaj pe care l-ar întâmpina un marș aici ar fi transpirația excesivă cauzată de umiditate.

Împreună facem centura

Deși a fost primar al capitalei doar pentru șase luni, domnul Victor Ciorbea a lăsat în urma dumnealui Parcul Centura Capitalei. Ceea ce ar fi putut să fie o simplă arteră care împrejumuia Bucureștiul a fost transformat de domnul Ciorbea într-un parc circular care se vede de pe Lună, privilegiu pe care, din păcate, nu l-a avut nimeni deocamdată. Primarul Ciorbea a reușit în primele trei luni ale mandatului domniei sale să planteze o adevărată pădure de foioase pe ambele părți ale centurii. Timpul record alocat acestui proiect i-au adus edilului porecla de Faraonul, reușita domniei sale fiind asemănată cu construcția piramidelor. Singurele dezavantaje ale acestui traseu sunt zgomotul produs de traficul intens din zonă și cetele de veverițe agresive care sar la zonele intime și le ronțăie. Ca norocul însă, acestea fug mâncând pământul dacă se cântă Hora Unirii, aspect descoperit chiar de domnul Ciorbea care fredona piesa în ziua inaugurării parcului.

Noroc în loc de credință

Un adevărat vizionar, domnul Viorel Lis a fost primul politician care a mirosit apetitul omenirii pentru jocurile de noroc. Situat chiar în spatele Palatului Parlamentului, pe locul în care BOR și-ar fi dorit ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului, cartierul Norocul Poporului atrage anual peste un milion de turiști doar din Israel, plus alte șase din restul lumii, de tot felul de religii. Supranumit și Las Vegasul Estului, cartierul bagă în conturile Primăriei Capitalei peste două sute cincizeci de milioane anual. Norocul Poporului a fost ridicat de domnul Lis în doi ani, între 1997 și 1999, lucrările fiind însă lălăite din cauza exigenței primarului în ceea ce privește aparatele de jocuri de noroc. Cartierul, un adevărat centru al instalațiilor luminoase, ar fi numai bun pentru un marș al susținerii LGBTQ+, singura trăsătură judecată riguros în această zonă a capitalei fiind calitatea crupierilor.

Cum mă port e treaba mea

Portul Bibliotecii Naționale. Poate cel mai adecvat loc care ar putea servi la punct de pornire al unui marș LGBTQ+ este Portul Bibliotecii Naționale, ce puțin din punct de vedere al accesibilității. Ca fost ministrul al transporturilor, Traian Băsescu și-a concetrat toate eforturile pe acest port care nu doar leagă Bucureștiul de Marea Neagră, dar are și tuneluri de acces către cele nouăsprezece autostrăzi care traversează sau înconjoară capitala, construite tot în timpul mandatului domnului Băsescu. Știu, alătuarea conceptului de tunel cu conceptul de gay este una destul de fericită și potrivită, dar nu acesta este motivul pentru care sugerez această locație ca punct de pornire. Lăsând la o parte frumusețea locului, consider acest loc ideal datorită pescărușilor din zonă, cunoscuți în întreaga lume pentru capacitatea lor de a-și face nevoile doar în capul persoanelor cu un grad de toreanță scăzut. Ce să zic? E greșit din partea lor, ar trebui să fie mai toleranți cu intoleranții. Asta nu e nici măcar o recomandare, ci o opinie personală.

O plajă mai largă decât mulți homosexuali

Plaja Dâmbovița este, fără doar și poate, ceea ce îl va ține pentru totdeauna în inimile noastre pe domnul Adriean Videanu.  Cu o lungime de peste douăzecișidoi de kilometrii, unsprezece pe o parte și unsprezece pe alta, plaja a găzduit în 2016 startul The Fuego World Tour, al artistului Paul Surugiu, care s-a dovedit cel mai mare concert al tuturor timpurilor, cu peste șase milioane de participanți din toată lumea. Inovația care l-a ajutat pe domnul Videanu să sclipească în ochii întregii omenirii a fost obținearea nisipului necesar pentru plajă din vechile borduri ale capitalei. Singurul impediment ca marșul să se desfășoare vara aici este faptul că plaja este tot timpul ocupată de turiști și nimeni ar trebui să vrea să calce pe altcineva în picioare atunci când pledează pentru egalitate de drepturi.

Salutări de la Obregia

Ocupând peste optsprezece hectare, Parcul de distracții “Sănătatea Mintale” este marea victorie a domnului Sorin Oprescu și a transformat cartierul Ferentari într-o adevărată oază de fericire. Psihiatri și psihologi din întreaga lume încă salută elogios inițiativa roller coasterului care permite celor care se dau în el, în punctul său cel mai înalt, să salute cu flashuri luminoase pacienții de la Obregia, aflați la doar câțiva kilometri. Propria experiență de viață i-a demonstrat fără echivoc domnului Oprescu că distracția este esențială existenței umane, iar proiectul “Sănătatea Mintală” a apărut ca o necesitate în mintea domnului Oprescu care a ridicat parcul în doar paisprezece luni. Locul însă nu este chiar cel mai potrivit pentru un marș LGBTQ+ datorită sau din cauza chiotelor frecvente de fericire din zonă, pentru că omul asta face când se întâlnește cu sănătatea mintală. E fericit.

Lacrimi de damă

Deși nu îl consider un loc potrivit pentru un astfel de marș, voi include, datorită frumuseții lui și Podul Suspinelor care traversează capitala atât de la est la vest, cât și de la nord la sud, cele două artere unindu-se pe terasa de pe acoperișul Intercontinetalului. Capodopera Gabrielei Vrânceanu-Firea a fost salutată de întregul mapamond, întreaga lume apreciind demersul domniei sale. Podul este realizat în totalitate din lacrimile doamnei Firea, izvorâte din dăruirea față de capitală. După cum se știe, lacrimile au fost înghețate, iar temperatura podului este menținută constant pe tot parcursul anului, indiferent de temperatura de afară. Doamna Firea și-a dăruit lacrimile în acest scop, pentru că și-a dorit din tot sufletul ca umbra lăsată asupra Bucureștiului de construcția aceasta monumentală să fie minimă, de unde și trasparența podului.

Conform ultimelor știri, actualul primar al capitalei, domnul Nicușor Dan nu s-a decis în privința moștenirii domniei sale, dar răbdarea este o virtute, prin urmare așteptăm, iar timpul e un concept inventat doar ca să ne ajute să realizăm că am fost proști în trecut, dar nu mai suntem ACUM. Doamne ajută, pup, Addy.

Dacă mai vrei, citește și asta 7 criterii care te califică să comentezi, ca român, pe marginea interviului acordat de doamna Meghan Markle și Prințul Harry doamnei Oprah Winfrey

Poate vrei să ieși și nu știi unde, ia vezi 7 cluburi din București unde poți să mergi să te distrezi ca înainte de pandemie. Atenție, în unele se fumează!

Poate pentru la anul, dar vezi 10 locuri inedite din București unde să petreceți Sfântul Valentin. Recomand punctul 10, eu acolo mă simt cel mai bine

De asemenea explic aici, pe larg, cum poți scăpa de datorii în 2021, fentând legea

Cookies